|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pet Okt 31, 2003 9:47 am Naslov sporočila: LC meter z AT89C2051 |
|
|
O omenjenem LC metru je bilo v preteklosti sicer že precej govora, pripenjam pa ga, ker bi lahko bil zanimiv še za koga. Ob izdelavi se je sicer izkazalo, da znajo biti problem uporabljena stikala oziroma njihova dobavljivost ter referenčni kondenzator. Pripeta je zbrana dokumentacija avtorja, tiskanina, verzije prevedenega programa in slaba slika izdelanega instrumenta.
Opis: |
Slika izdelanega merilnika |
|
Velikost datoteke: |
12.18 KB |
Pogledana: |
515 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
LC_Meter.pdf |
122.95 KB |
Downloadano: |
500 krat |
|
 Download |
Ime datoteke: |
lc_meter.zip |
129.5 KB |
Downloadano: |
229 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toshiba Član

Pridružen-a: Tor 21 Okt 2003 8:56 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana - Šiška
|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2003 11:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Živjo sem bolj nov na vašem forumu in morem priznat da je cool, le [slovenščina je zame švedska vas] naprej. Lc meter mi je zelo všeč saj vsi vemo da so elektroliti večinoma glavni krivci za glavobole serviserjev. Skratka Frenki zanima me zakaj so 3 verzije hex-a, ali so to popravki ali je kaj drugega?
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2003 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
Nekaj popravkov je bilo glede kalibracije, mislim pa da sem tretjo dodal zaradi spremenjene vrednosti referenčnega kondenzatorja. Nisem prepričan, lahko pa popoldne pogledam doma. Kar pa se samega LC metra tiče, z njim si boš pri elektrolitih bolj malo pomagal. S tem gre merit kondenzatorje tja do 10uF mogoče malo več . Za merjenje elektrolitov pa bi bila bolj primerna verzija C-metra, objavljena v Elektorju mislim da letos spomladi (nisem prepričan). Tudi to zadevo imam izdelano in lahko rečem, da preverjeno dela. Bom popoldne doma pogledal pa napišem kaj več.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toshiba Član

Pridružen-a: Tor 21 Okt 2003 8:56 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana - Šiška
|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2003 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Imaš prav, sem čisto spregledal da piše mF. No potem bi te prosil za načrt drugega vezja, če ti ni teško.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2003 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Toshiba, več o omenjenem C metru sem pripel tule C meter
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Feb 09, 2004 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker imam težave glede induktivnosti dušilk, sem se odločil narediti tale LC meter. Ploščico sem našel že narejeno, saj sem ploščice že izdeloval, prav tako imam kupljen lcd display.
Imam pa nekaj vprašanj glede materiala za tale LC meter.
1. Stikala, kot sem razbral, so čisto samostojna, naj me kdo popravi, če se motim. Imam eno stikalo, ki sem ga kupil za vzorec mislim da v HTE. Lahko bi tudi uporabil štiri mini bled stikala in jih povezal z žicami.
2. Dušilka L1 na LC metru, ali je kakšna alternativa, ali je potrebno kupiti narejeno, točno tako ?
3. Kondenzatorja C1 in C2 winding condeser slednji 1005pF, kakšni kondenzatorji so to? folijski?
4. Namesto LM311 lahko uporabim tudi LM211 v industrijskem okroglem ohišju, kot sem gledal data sheet ima slednji še manj offseta
5. Ker nisem vešč programiranja, ne vem katero datoteko uporabiti hex ali asm imam pa PG302 in bascom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Pon Feb 09, 2004 3:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Reber pozdravljen,
1. Stikala niso kritična. Če si gledal sliko mojega (res je slaba) so uporabljena mini bled (palčka) povezana z žicami na tiskanino.
2. Dela povsem lepo tudi z dušilko, ki je po obliki kot upor. Vrednost ni tako kritična.
3. Kritičen je C2, ki mora biti čim točnejši, sta pa oba folijska. Mislim, da ti lahko kdo tudi izmeri in pošlje, če rabiš, napiši.
4. Ne vem, vendar vsaj za poskušanje bi moralo biti povsem OK.
5. Če imaš PG302, zapiši .hex datoteko. Z bascom prevajalnikom si ne boš kaj dosti pomagal, ker je source assembler. Če pa slučajno ne bi šlo pa povej in ti zapišem kontroler.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Tor Feb 10, 2004 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker sem bil premalo pazljiv in preveč gledal sliko, sem narobe priključil lcd display, obrnil sem ga kot na sliki, vendar je bilo to ravno narobe in to tako, da je napajanje prišlo na priključke 13 in 14 (D6, D7). Sedaj nisem siguren, ali se je lcd-ju kaj zgodilo. Tok, ki je tekel iz usmernika je bil skoraj 200mA, najbrž toliko, kot je zmogel 78L05. Ali ima kdo izkušnje s tem.
Najbrž je več različnih lcd in imajo drugačni vrstni red priključkov.
Na lcd se sedaj pojavljajo neki čudni simboli v drugi vrstici, prva vrstica je prazna.
Ali je lahko dušilka L1 220uH ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Feb 10, 2004 4:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Reber,
Displej po moje ne bi smel "spustiti duše" Samemu se mi je to že parkrat zgodilo a je vedno preživel. Bolj vprašljivo je kaj je z mikrokontrolerjem
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Tor Feb 10, 2004 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z mikrokontrolerjem pa je tako: programiral sem ga z bascom LT, verify mi pravi device equals file, ko pa posnamem hex dol iz kontrolerja, pa se datoteki hex ne ujemata, tako da sem močno v dvomih, če je pravilno sprogramiran. Imam PG302 in nič izkušenj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2004 9:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Reber,
Še imaš kak tiv za Willem programator Koliko se spomnim si jih takrat izdeloval. Programatorja očitno nisi naredil Progamator podpira nekaj 100 različnih "programibilnih" elementov (eprom, flash, eeprom, pic, atmel,...)Software je free ter se dokaj redno nadgrajuje. Za tiste, ki se ne mislite ukvarjati le z Atmelom ga toplo priporočam izdelati, saj si ga lahko izdelate praktično za enako ceno kot je PG302 podpira pa 100x več. Še domača stran: Willem Torej Reber zlotaj programator pa mikrokntroler poskusi sprogramirati na njem
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2004 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Tiv imam, sicer pa jih vedno znova naredim, ker je, kot kaže, kar zanimanje za ta programator. Malo mi manjka časa, pa nekatere stvari ostajajo zadaj. Pa se bom res lotil, samo preberem kateri material potrebujem. Tiskana vezja delam, kaj se pa rabi zraven pa sploh ne vem, pa tudi sheme niti nisem gledal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 21, 2004 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo !
Zadnjič sem v IC-ju hotel kupiti AT89C2051 , pa ga niso imeli na zalogi , prodajalec pa me je prepričeval , da je verzija 4051 pravzaprav isti mikrokontroler , le z več spomina , pa še nekaj cenejši je.
Me zanima če je to res , ali sta kontrolerja res direktno zamenljiva 4051 namesto 2051.
lp Slowfly
Nazadnje urejal/a Slowfly Pon Mar 22, 2004 1:10 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
G-Lab Član

Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44 Prispevkov: 179 Aktiv.: 0.76 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Pon Mar 22, 2004 12:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako je AT89C2051 je v bistvi identičen kot AT89C4051 sta tudi pin kompatibilna.
Edina razlika je da ima 2051 2kB spomina 4051 pa 4kB spomina. se pravi če imaš program za 2051 bo brez problema deloval na 4051 bo pač neizkoriščen prostor v mikrokontrolerju. Program napisan za 4051 pa ne bo deloval na 2051 če bo seveda večji od 2kB (ker zmanjka prostora).
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 22, 2004 12:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za pojasnilo , sam se namreč na mikrokontrolerje spoznam toliko , da ni omembe vredno (sestavil enostaven programator in "zapekel" narejen program v AT tinny 15) To pa je tudi vse , čeprav mislim , da se bom "priključil" Silvotovi šoli
programiranja PIC-ev , brž ko naredim testno ploščo. Imam namreč nekaj zamisli , ki bi jih bilo verjetno zelo elegantno narediti z mikrokontrolerjem ampak...... ,kot sem že nekje omenil , so mikrokontrolerji , še posebej pa programiranje le-teh zame popolna "zona somraka"
lp Slowfly
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni