|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
futuristic Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2003 16:07 Prispevkov: 157 Aktiv.: 0.66 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Ned Mar 26, 2006 2:57 pm Naslov sporočila: Optimizacija funkcije |
|
|
Pozdravljeni.
Imam tole funkcijo: a*b'+a'*b*c in bi jo rad naredil s čim manj čipi, po možnosti z samo dvema.
Npr. 7400 + še eden z OR/NOR/AND funkcijo. Sam sicer nisem našel rešitve, samo se mi pa zdi čudno da bi za tako kratko funkcijo rabil tri čipe.
Lp,
Frenky |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
m.matic Član

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2004 22:43 Prispevkov: 189 Aktiv.: 0.80
|
Objavljeno: Ned Mar 26, 2006 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
mux? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Ned Mar 26, 2006 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ena NOR in ena AND vrata:
NOR (74*02)
- en par vhodov uporabi kot inverter za b
- en par kot inverter za a
- en par uporabi za (a*b' + a'*b*c)`
- en par kot inverter za zgornjo vsoto
AND (74*08-)
- en par za a*b'
- en par za a'*b
- en par za zgornji produkt * c
- en par ti ostane prost
Se vedno sta to dva cipa - za najelegantnejso resitev uporabi GAL/PAL. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
futuristic Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2003 16:07 Prispevkov: 157 Aktiv.: 0.66 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Ned Mar 26, 2006 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala, res.
Sem misli narediti z temi "vgrajenimi" logičnimi vezji, ker z gal/pal nisem še nikoli delal. Imaš mogoče kak dober link z osnovami. Predvsem me zanima, če rabim poseben programator ali bi se dalo to kar na roke, sprogramirat, npr. tako da bi peljal na 5V na določene kontakte?
PAL je tako poceni(30sit), da ni panike tudi če bi ena dva pokvaril preden bi mi uspelo.
Lp,
Frenky |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Mar 26, 2006 5:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj sem šel "kopati" po delavnici. Našel sem primerke -rablene GAL16V8. Se to lahko briše oz. ponovno uporabi? Našel sem še PAL20R4 tole pa je verijetno OTP? Prevajalnik že vlečem. Mogoče še kak nasvet za programator (samogradnja)? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Mar 26, 2006 5:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
GALi so zagotovo izbrisljivi (EEPROM, proizvajalec jamci 100 vpisov). PAL (originalni) je sicer ze zaradi nacina programiranja neizbrisljiv, a je isto ime uporabljeno tudi za izbrisljive cipe, tako da je odvisno od tega, kaksni so pac ti tvoji. Oznaka je nekam "cudna", nasel pa sem samo datasheete za ene TIjeve high-performance (prepisljive) PLDje s to oznako - napisi kompletno oznako ali poslikaj.
Uporabljam univerzalni programator, ki ima podporo za PLDje ze vgrajeno, zato ne morem nic konkretnega svetovati - najdi nekaj takega, kar deluje in ima uporaben SW, ki ne bo mrknil takoj, ko ga bos preselil na novejse Windowse
Pozabil sem dodati, da WinCUPL lahko program prevede tudi za (E(E))PROM, kar pomeni, da lahko star EPROM po potrebi spremenis PLD s tabelirano funkcijo, ce je le-ta dovolj enostavna in zapisana staticno.
Aha, pa se to: podobno kot MCUji imajo tudi PLDji (vsaj GALi, najbrz pa tudi drugi) moznost "zaklepa". Ce so zaklenjeni, potem jih lahko pobrises v zacetno stanje, ne mores pa prebrati "programa" neposredno iz njih. Lahko bi jih sicer tabeliral in potem to prepisal v nov cip, a je tako pocetje precej neprakticno za reverse engineering. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Mar 26, 2006 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo fotografijo. Pod fotoaparat sem vtaknil še nekaj čipovja, ki sem ga prav tako našel med "rafudo" nimam niti pojma kaj je in kje sem ga dobil. Sodi pa verijtno le še v muzej. Tisti s svetlečim okencem nosi le numerično oznako:
30100
23-00185-00
8144
 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70821.64
|
Objavljeno: Ned Mar 26, 2006 6:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Mar 26, 2006 6:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej, poglej, cisto zaresen klon 8080 ... Vec informacij o njem.
Siroki 24-pinski ohisji in tisto nad njima imajo najbrz oznake narocnika in ne proizvajalca ?
PAL je ocitno Nationalov, ampak na njihovi strani ni omenjen (je med App. Notes za nekaj drugega, ni pa datasheeta). Moj programator ga nima nikjer omenjenega, zato me ne bi cudilo, ce gre res za muzejski artikel.
Tisti GAL spodaj desno je tocno to, kar isces. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni