Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MaxSchaff Neznanec

Pridružen-a: Pon 10 Okt 2011 14:35 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 10, 2011 2:47 pm Naslov sporočila: Iščem senzor |
|
|
Pozdravljeni!
Imam naslednji problem.
Moj projekt zahteva, da 10 steklenic z različno količino vsebine konstantno nadzorujem glede na maso. Ko nekdo vzame eno steklenico in iz nje neko količino, ter jo vrne, se na računalniku izpiše nova vrednost(masa).
Se pravi, da potrebujem merilec mase(tlačni senzor?), ki je majhen in enostaven.
Vseh 10 senzorjev pa naj bi povezal na računalnik kjer bi kontroliral odvzeme.
Kontroliral bi po koraku 1g, pa maximalna masa vzorca je 2000g=2kg.
Kaj svetujete?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MaxSchaff Neznanec

|
Objavljeno: Pon Okt 10, 2011 3:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za hiter odgovor!
Prvi YouTube link sem si že ogledal in je zanimiv, samo ni to kar iščem, saj je zadeva prevelika.
Drugi link pa je tehtnica, ki mi ne pomaga veliko, ker je prevelika. Meril bi maso na površini 9cm2.
V poštev bi prišlo nekaj takega :
http://www.youtube.com/watch?v=LcGBfYhjkkE
Ne vem pa ne kje se to najde ne koliko stane ne natančnosti... Nič.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Okt 10, 2011 4:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sensorji so na primer tu:
http://www.smdsensors.com/load_cell.php
vendar, vsaka tehtnica ga ima in ne vem, če bo kaj ceneje senzorje kupovati posebej.
Link na Youtube kaže uporabo večjega senzorja iz osebne tehtnice. Tvoj link pa doma narejen senzor iz prevodne spužve in dveh elektrod. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MaxSchaff Neznanec

|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 11:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem za pozen odgovor. Nimam interneta doma ampak samo v službi.
Obe ideji sta super in hvala za linke. Sem si pogledal.
Imam pa tudi jaz idejo in to je, da bom na mreži senzorjev, ki bi jih lahko vgradil v kakšno gumijasto podlago(16 senzorjev) zvezal na kontroler z 16 I/O. Za sam senzor še ne vem kaj bi uporabil in ali bi deloval enako na razponu -20C do 40C in na 9cm2 in na vsako ENOTO(9cm2) vključil LED lučke za opozorilo kje sem izmaknil steklenico.
LED lučke bi pa zvezal na senzor v smislu ko pade napetost(teža) pod nek nivo npr. 1g pomeni da je ENOTA prazna in zasveti lučka.
Je to izvedljivo?
Še eno vprašanje... Ker delam samo "sample" sistema in lahko dejanski produkt oz zahteve dosežejo veliko število senzorjev, kako zmanjšati število kontrolerjev, ki ima 16 I/Ojev. Sem slišal da z neko zadevo imenovano MUX.
Bi kdo znal kaj vedeti o temu?
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.37 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Stvar ni tako enostavna kot se zdi na prvi pogled, oziroma je enostavna samo tebi.
Govoriš o zaznavanju razlike 1g na dveh kilogramih z nekimi home made senzorji!
Najprej se moraš odločiti katere senzorje boš uporabil, na osnovi tega boš izbral tudi kontroler in verjetno zunanji AD pretvornik ker večina kontrolerjev ima 10 bitni ADC (1024 enot), to pa ni dovolj da bi zaznal spremembo enega grama pri dveh kilogramih.
Najcenejša varijanta je ki ti jo je predlagal Damo, kupiš tehtnico (kuhinjsko) za 10 EUR, ven pobereš senzor, in namesto štirih OP uporabiš namenski AD pretvornik 20bit (za merjenje mostov) in rezultat prebereš z mikrokontrolerjem.
V kakšni obliki pa rabiš rezultat ki ga boš peljal na PC? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MaxSchaff Neznanec

|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zato pa tudi sprašujem, ker nisem inženir elektro stroke.
Hvala za odgovor najprej.
Če prav razumem mi hočeš povedati, da moj razpon 2000g po gramu je 2000 enot.
Če pa ima kontroler 1024 enot pomeni, da lahko kvečjemu zaznava po 2g razlike.
Imam prav?
Rezultat recimo 4x4 mreže[16 senzorjev/16 steklenic] bi rad, da se izpiše v enostavno mrežo na PCju, kjer bo razvidno za vsako mesto koliko tehta trenutno.
Uredu, pa bom naročil eno tehtnico. Ampak stvar je naslednja. Kot je meni znano so digitalne tehtnice narejene tako, da imajo za večjo natančnost 4 load cells[na vsakem koncu po 1] in na sredini tehtnice nosilec na kateri so nalepljeni 4je upori zvezani v Wheatsonov mostiček. Glede na raztezek in tlak[beri: strain-stress] se določi kolikšna je obremenitev.
Zdej pa ne vem, tako vem da dela osebna tehtnica. Kuhinjska pa dvomim da vsebuje enako in da je vse stlačeno. Mogoče ima pa en load cell... ne vem.
Za mojo razlago pa si poglej YouTube link v drugem postu od uporabnika borber. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MaxSchaff Neznanec

|
Objavljeno: Čet Okt 20, 2011 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni vsi!
Prosil bi nekoga če mi lahko svetuje pri povezavi 4ih load senzorjev vzetih iz tehtnice. Vsak senzor ima 3 žičke(črne, bela, rdeča) in tvorijo Wheatstonov mostiček.
Vse žičke(3x4=12 + 2 za baterijo) peljejo na vezje.
Tehtnica je enostavna in kaže samo težo in nič drugega na LCDju.
Moj problem je ta, da bi se znebil LCDja in peljal meritve na PC preko NI-USB-6210.
Meritve bi imel v Labview 8.
Zaenkrat ne mislim pobirat senzorjev ven iz ohišja in bom pustil vse notri.
Predvidevam, da odvijem 4 majhne vijake na vezju ki držijo vezje v poziciji da se zadnji del vezja dotika LCDja, saj mu tako pošilja info za izpis.
Še enkrat prosim nekoga, da mi pomaga.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

|
Objavljeno: Čet Okt 20, 2011 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
vsak senzor v tehtnici predstavlja eno polovico mostiča. To pomeni da boš imel dva mostiča, ali pa jih vežeš tako da tvorijo en mostič (tako so zdaj povezani v tehtnici).
Na izhodu senzorjev dobiš približno nekaj deset milivoltov spremembe pri max. teži. To pomeni da boš brez ojačenja in z uporabo 16 bitnega AD-ja imel premajhno resolucijo (daleč od zahtevanih nekaj gramov).
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MaxSchaff Neznanec

|
Objavljeno: Čet Okt 20, 2011 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor!
Dajva na stran natančnost in ojačevalec. Prvo bi samo povezal vse skupaj na PC in Labview.
Prerežem žičke in dobim 4 senzorje in skupaj 12 žičk.
Ne razumem tega kar si povedal glede mostičkov. Se ne da kar direktno vtaknit v AD? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

|
Objavljeno: Čet Okt 20, 2011 2:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko priklopiš vsak senzor posebaj.
Tvoj AD ima 16 vhodov in lahko priklopiš tako da rdeče od vseh senzorjev daš na +5V, črno na minus in štiri bel na štiri vhode AD pretvornika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MaxSchaff Neznanec

|
Objavljeno: Čet Okt 20, 2011 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vlado je napisal/a: |
Lahko priklopiš vsak senzor posebaj.
Tvoj AD ima 16 vhodov in lahko priklopiš tako da rdeče od vseh senzorjev daš na +5V, črno na minus in štiri bel na štiri vhode AD pretvornika. |
Hvala Vlado!
Trenutno se ubadam z driverji in luplenjem žičk.
Jutri probam in sporočim.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MaxSchaff Neznanec

|
Objavljeno: Pet Okt 21, 2011 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Vlado je napisal/a: |
Pozdravljen,
vsak senzor v tehtnici predstavlja eno polovico mostiča. To pomeni da boš imel dva mostiča, ali pa jih vežeš tako da tvorijo en mostič (tako so zdaj povezani v tehtnici).
Na izhodu senzorjev dobiš približno nekaj deset milivoltov spremembe pri max. teži. To pomeni da boš brez ojačenja in z uporabo 16 bitnega AD-ja imel premajhno resolucijo (daleč od zahtevanih nekaj gramov).
LP |
Živjo!
Prav imaš, da je vsak senzor polovica mostička. Našel sem na spletu kako jih povezati... ampak samo po dva senzorja, ker so večinoma kazali samo priklop z žičkami. Drug senzor so zravn vzeli za referenco, če prav razumem.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Bm6ANv93YjM
http://www.proto-pic.com/Resources/Application%20Example%20of%20using%20the%2050kg%20Load%20Sensor%20PPSEN-10245.pdf
Mene pa zdej zanima, kako vse 4 skupaj zvežem? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|