www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vremenska regulacija za centralno kurjavo.
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.84
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 1:20 pm    Naslov sporočila:  Vremenska regulacija za centralno kurjavo. Odgovori s citatom

Zanima me, če je kdo že naredil svojo vremensko regulacijo za krmiljenje mešalnega ventila in črpalke. Se splača igrat, ali je bolje kupiti namensko od seltrona (Promatic D20).

Če je kdo zasledil kak projekt, naj pripne link

LP Mare
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robika
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55
Aktiv.: 1.19
Kraj: ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj imaš kar lepo opisano. Sicer pa je magična besedna zveza za Google "krivulja ogrevanja".
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.37
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 2:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je tak, od daleč, ko stvar opazuješ se ti zdi zelo drago od seltrona ali pa firšta. Ko pa začneš sam delati pa vidiš, da je precej dela, potem to vse spraviti v neka lepa ohišja, itd.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za sina sem naredil tako regulacijo, vhodni parametri so zunanja temperatura, notranja temperatura, zahtevana notranja temperatura (ki se spreminja po urniku) in še povezavo z GSM telefonom, tako da lahko opazuje in upravlja napravo po gsm-u.
(Naprava nima tipk, haha.)
Cel projekt je kar precej zahteven, in zanj sem zapravil več denarja, kot bi ga bil pri Seltronu, a imam več upravljanja (dva sistema, dve stanovanji, dva upravitelja urnikov zahtevanih temperatur, dva mešalna ventila, dve obrotočni črpalki za radiatorje, nadzor nad nivojem olja v cisterni, ...)
(Ravno te dni sem doživel reklamacijo, a sem takoj našel črva: Senzor temperature kotlovske vode je bil za manj kot milimeter oddaljen od cevi, po kateri teče voda in je zato obupno zaostajal z meritvami temperature.)

Princip ogrevanja na osnovi zunanje temperature je preprost: bolj ko je zunaj mraz in bolj ko želiš znotraj toplo, bolj vroča voda mora biti v radiatorjih.
Drugače povedatno: Razliko med zahtevano temperaturo in zunanjo temperaturo pomnožiš z eksperimentalno določenim faktorjem in ta zmnožek prišteješ zahtevani temperaturi in dobiš potrebno temperaturo radiatorske vode.
Kolikšen je faktor zavisi od toplotne izolacije hiše, in sevalne sposobnosti radiatorjev. Pri dobro izoliranih hišah je faktor morda 0.8 ali manj, pri slabo pa 1.4 ali več.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.01

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Črpalko flikneš na timer (da ti ne ropota ponoči, če te moti) ali pa jo pustiš stalno vklopljeno.

Mešalni ventil pa lahko tudi fiksno nastaviš.

Na radiatorje flikneš gor termostatske ventile in to je vse kar rabiš.

Vse ostalo je samo kompliciranje. Avtomatika od seltrona je glupa ko noč.

Tiste krivulje ogrevanja in šparanje na račun prilagajanje je lari-fari.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.03

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 3:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tiste krivulje so larifari kvečjemu za kakšno talno gretje.
Za radiatorsko pa so čisto fajn. Prišparajo res ne nekega bogastva (čeprav nekaj pa vseeno), a bistveno povečajo ugodje.

Kaj konkretno je narobe s Seltronom?
Razen preveč nastavitev, do katerih se na sobno enoto brez navodil ne moreš prikopat?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.57
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj Seltrona ali ni druge variante?
Jaz ga imam, toda takrat, ko sem regulacijo kupoval sem bil odsoten iz SLO in mi je bila to najbolj enostavna rešitev.
Danes, ker imam čas, bi se vsedel za računalnik in malo po Netu pobrskal in izbral regulacijo, ki je odprta, o kateri se ve kako komunicira s periferijo....., kajti taki krmilniki ti omogočajo še kaj drugega, ne samo krmiljenje.
Pri Seltronu pa nisem dobil osnovnih podatkov, kaj se nahaja v posameznih registrih, kljub obljubi g.Hertiša, da to sploh ni problem...
V glavnem support je poden. Pojdi na njihov forum(če še obstaja) in ga malo poglej, predvsem bodi pozoren na datume zastavljenih vprašanj in odgovorov!

Kaj konkretno je narobe s Seltronom?
Mogoče z regulatorjem nič, s podporo pa vse!
Imam vodilni regulator Teramatik D2 in sobno enoto DD2. Regulatorja si pošiljata informacije o temperaturah, vklopih črpalk in gorilnika in zakaj ne bi uporabil tega za analizo delovanja sistema. Odlično, toda ko sem kontaktiral g.Hertiša na njihovem forumu in mu tudi razložil, zakaj bi to potreboval, mi je obljubil, da bom podatke dobil. Še danes ne! Če njihov forum še obstaja, lahko vidiš moj post izpred par let. Dobil sem .|. , česa se bojijo ne vem, toda njihovo obnašanje je skrajno nenavadno. Kot sem ugotovil uporabljajo serijski MBus protokol in mene je samo zanimalo, kaj je v katerih registrih in popolnoma nič drugega!
Nadgradnja Firmwarea je v garancijski dobi nič, kako je pa potem? S tem, da ostaneš brez regulatorja najmanj tri dni, kajti nadgradnja ne gre tako(vsaj šla ni) kot pri vseh ostalih normalnih proizvajalcih, kjer nadgradnjo potegneš iz interneta, priključiš čarunalnik in nadgradiš.
V glavnem obnašajo se kot bi bili edini in bog ne daj, da bi jim kdo kaj ukradel!?

Sicer pa nisem edini, ki se je pritoževal čez njih na tem fotumu. Uporabi iskalnik.

Nazadnje urejal/a Jaka57 Sre Okt 19, 2011 3:55 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.37
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
Črpalko flikneš na timer (da ti ne ropota ponoči, če te moti) ali pa jo pustiš stalno vklopljeno.

Mešalni ventil pa lahko tudi fiksno nastaviš.

Na radiatorje flikneš gor termostatske ventile in to je vse kar rabiš.

Vse ostalo je samo kompliciranje. Avtomatika od seltrona je glupa ko noč.

Tiste krivulje ogrevanja in šparanje na račun prilagajanje je lari-fari.

Pri več radiatorjih cena termostatskih ventilov tudi lepo naraste...
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 3:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoM je napisal/a:

Pri več radiatorjih cena termostatskih ventilov tudi lepo naraste...

Regulaciji po posameznih radiatorjih se težko izogneš. Npr: v kuhinji se med kuhanjem in pečenjem dvigne temperatura v prostoru in se morajo radiatorji zapreti ali pa npr. soba v katero sije sonce rabi manj energije za ogrevanje od tiste na senčni strani hiše ipd.

LP

bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz izkušenj priporočam tako zunanje tipalo temperature, kot tudi termostatske ventile.

Na začetkun je bilo samo peč - črpalka - radiatorji. V pritičju 19 ° v nadstropju 25° na podstrehi pa 18°.

Povsod sem montiral termostatske ventile. Zdaj si vsak sam lahko izbere željeno temperaturo. Seveda do neke max.

Pred nekaj leti pa smo "dobili" daljinsko ogrevanje. Regulacija deluje tudi glede na zunanjo temperaturo. Če je več kot 15° ustavi gretje, kar je v prehodnih obdobjih večkrat. Zdaj ko je 10° sistem vzdržuje grelno vodo na cca 35° ko pa bo -20 bo šlo proti 70°.
Skratka sem zadovoljen.

Še dve opažanji.

Lani je bilo ~ -10°C zunaj pa lepo sončno vreme. V dnevni sobi sem imel 24° (je obrnjena na jug). Ker mi je bilo malo preveč toplo sem potipal radiator. Mrzel! Samo sonček je segreval.

Znanec pa pravi, da so termostatski ventili larifari. Jih je montiral in nastavil na max. pa radiatorji nič bolj ne grejejo. Brick wall

Za konec pa tole. Termostatski ventili so zato, da zmanjšujejo ogrevanje takrat ko je potrebno.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 4:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če gre za radiatorsko ogrevanje potem, je vsekakor najboljša najenostavnejša najsigrunejša varianta avtomatski termostatski ventili. Lahko ga časovno programiraš za vsak prostor posebej. Zaznajo celo zračenje prostora... Skratka enostavna ter zanesljiva rešitev. Kotel pa upravljaš s standardno kotlovsko regulacijo.
Primer take regulacijske glave je pod kataloško 616100 v Conradu. Lansko leto je podobne honivelove po zelo smešni ceni prodajal Lidl. Po moje jih lahko pričakujemo spet letos.

616100_LB_00_FB.EPS.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  12.15 KB
 Pogledana:  11674 krat

616100_LB_00_FB.EPS.jpg

Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:

1.Črpalko flikneš na timer (da ti ne ropota ponoči, če te moti) ali pa jo pustiš stalno vklopljeno.
2.Mešalni ventil pa lahko tudi fiksno nastaviš.
3.Na radiatorje flikneš gor termostatske ventile in to je vse kar rabiš.
4.Vse ostalo je samo kompliciranje. Avtomatika od seltrona je glupa ko noč.
5.Tiste krivulje ogrevanja in šparanje na račun prilagajanje je lari-fari.

Če bi te trditve malo podkrepil bi bilo krasno!
1. In ti goni vodo z isto temperaturo noč in dan pa če je to potrebno ali ne,
2. seveda ga lahko, toda, ko se prostori segrejejo, ne potrebuješ več tako visoke temperature vode v radiatorjih in hajd v kurilnico in malo zapret, aha čez eno uro, ko se zunaj malo ohladi pa zopet v kurilnico in malo odpret, pa ko gremo spat..., pa ko se zbudimo.....
3. konkretno bi potreboval 20 termostatskih ventilov (cena enega?), ki bi jih ročno zapiral pred spanjem, pred vstajanjem... glej zgoraj,
4. Kompliciranje? Tudi slučajno ne, avtomatiko uporabljam že kar nekaj časa in ni videti, da bi bila ravno neumna, čeprav pa, roko na srce, mislim, da je niso sami razvili,
5. v tvojem razmišljanju, ko fiksno nastaviš mešalni ventil, ko ti timer vklaplja obtočne črpalke, seveda strmina ogrevalne krivulje res nima smisla, toda, ko zunanja temperatura pade recimo iz +2 na -15 aha potem pa v kurilnico in malo odpret mešalni ventil, kajti klub popolnoma odprtim termostatskim ventilom, je še vedno hladno.......

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.65
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 4:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem menja, da je komplicirati z nekakšnimi pretiranimi regulacijami brez veze.

Se strinjam z Silvom. Črpalko naj krmili peč glede na temperaturo vode v kotlu in pa sobni termostat. Na vse radiatorje pa se namesti termostatske ventile. Ostalo je za moje pojme pretiravanje. Če govorimo o talnem gretju, pa je potem mešalni ventil nuja.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 4:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Silvo: če govoriš o stanovanju, ki ima par sob, ja, toda, pri individualni hiši pa tole nikakor ne znese!
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 19, 2011 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
@Silvo: če govoriš o stanovanju, ki ima par sob, ja, toda, pri individualni hiši pa tole nikakor ne znese!

Zakaj ne znese? Misliš strošek glave? Vzdževanje - baterije? Baterije naj bi držale do 5let. Honivelovi ventili so bili lansko leto mislim da po ceni manj kot 10€. To pri nekje povprečni hiši z 20-25 radiatorji znese ca 250€. Kot enkratni strošek se mi ne zdi dosti. Lastni izkušen z temi ventili sicer nimam. (moral bi zamenjati radiatorske ventile, da bi jih lahko montiral) Glede na to, da kurim na trdo gorivo v tem primeru verjetno ne bi dosti privarčeval. Kolega jih je kupil par, pa je z njimi zadovoljen. Prav tako jih je kupil brat za celo stanovanjsko hišo. Sistem še ni v pogonu - ko bo poročam.

Nazadnje urejal/a Silvo Sre Okt 19, 2011 4:50 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni