|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
panasonic Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.66 Kraj: med Notranjsko in Primorsko
|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2011 9:25 am Naslov sporočila: Formatiranje novega diska |
|
|
Zanima me v čem je razlika med hitrim in navadnim formatiranjem.
Kupil sem namreč nov disk 2TB in ga je potrebno najprej formatirati. S hitrim formatiranjem se to naredi v par sekundah, če grem na navadno bi pa potreboval več ur.
Predvidevam, da ker je disk nov, ni potrebno podrobno formatiranje, ker itak ni na njem nič zapisanih podatkov.
Ali mogoče kaj vpliva samo hitro formatiranje na kasnejše delovanje (hitrost). _________________ LP Panasonic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2011 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da hitro formatranje zapiše na disk le osnove datotečnega sistema, med tem, ko popolno formatiranje izbriše čisto vsak sektor na disku. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.85 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2011 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Format kreira logične bloke na disku. Hiter format pa le obriše FAT. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
panasonic Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.66 Kraj: med Notranjsko in Primorsko
|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2011 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
A je pri novem disku dovolj hitro formatiranje, ali je vseeno boljše popolno _________________ LP Panasonic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.85 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2011 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da so sedanji diski že tovarniško pripravljeni. V koliko še disk ni bil nikoli formatiran potem hiter format ni možen. Prav tako bo potreben format v koliko je narejenih več particij. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.65 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2011 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Že dolgo časa so diski tovarniško low-level formatirani, in tega sploh ne moreš več delati sam. Kar naredi ta format v operacijskem sistemu je, da preprosto zapiše osnovne datotečne strukture na disk (in s tem povozi prejšnje tabele in torej "zbriše" datoteke - podatki so še kar na disku, vendar ni več veljavnih "kazalcev" na njih).
Razlika med navadnim formatiranjem in hitrim je poseben korak pri navadnem formatiranju, kjer preveri vse sektorje, če se da pisati v njih - podobno kot bi zagnal chkdsk /r. Načeloma ta korak ni potreben, ker imajo novejši diski vgrajeno logiko, ki skrbi za avtomatsko mapiranje slabih sektorjev v rezervne sektorje. Potreben je kvečjemu ob kakšnih problemih z diskom - a v takem primeru je bolje kar kupiti nov disk.
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
darko32 Član

Pridružen-a: Pon 24 Maj 2010 22:27 Prispevkov: 151 Aktiv.: 0.82 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2011 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če hočeš uporabljati disk moraš z ustreznim programom določiti particije.
Formatiranje samo po sebi ne bo odpravilo vseh napak, katere so. To lahko trdim iz lastnih izkušenj.
Če hočeš temeljito odpraviti napake moraš podatke prenesti na drug disk in nato izbrisati vse particije. Ko si to naredil lahko začneš z instalacijo novega operacijskega sistema.
Obstoja varjanta, da z linuksom popraviš disk in nato lahko instaliraš Windowse. KDor ne pozna osnov linuksa, naj ne preiskuša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.73 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2011 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predlagaš kakšen dober poučen tutorial? Enega malega počasnega bi žrtvoval za znanost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.19 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2011 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kaj bi tu Linux naredil? Čudež?
Če je površina diska fizično poškodovana, je disk adijo -> poskusi rešiti kar se da.
Površine ne bo popravil noben HDD regenerator pa naj stoji na DOS, Windows, Linux ali nečem četrtem.
Ideja, ja bom v Linux omejih dostop do poškodovanega dela, je dobra samo na papirju. V praksi pa imajo slabi sektorji tendenco razmnoževanja in prej ali slej pridejo ven iz omejnega dela. Problem, ki si ga (ne)uspešno pomedel pod preprogo, je spet nazaj, po možnosti v hujši obliki - izguba bolj pomembnih podatkov, kot prej.
Če pa je disk zbrkljan zaradi elektrošoka, zanič napajalca ali kaj v tem smislu, pa imaš diagnostiko proizvajalca diska in naj ta poskusi urediti stvar, če seveda gre. Vse ostalo, je vsaj zavlačevanje in mazaštvo ali v najboljšem blažev žegen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
demag Član

Pridružen-a: Sob 24 Sep 2011 8:22 Prispevkov: 58 Aktiv.: 0.35 Kraj: Okolica Postojne
|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2011 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Skoraj popolno se strinjam z Caos-om,le v tistem delu, da diska ni možno low level formatirati ,ne drži!
Ko sem imel, malo več kot leto nazaj,težave so mi na WD servisu svetovali naj disk formatiram"low level" in težave bodo izginile!In dejansko tudi so!!! _________________ Ni vse zlato,kar se zlato sveti!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2011 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
demag je napisal/a: |
Skoraj popolno se strinjam z Caos-om,le v tistem delu, da diska ni možno low level formatirati ,ne drži!
Ko sem imel, malo več kot leto nazaj,težave so mi na WD servisu svetovali naj disk formatiram"low level" in težave bodo izginile!In dejansko tudi so!!! |
Ne vem, če sploh še obstaja kak univerzalen program za low level formatiranje? V času dos-a so imeli to nekateri bios-i. Z kakim low level formatom lahko kvečemu disk pripraviš to tega, da sploh ne bo več delal, kajti na ploščku je lahko zapisano marsikaj kar je potrebno za delovanje samega diska. Ima pa večina proizvajalcev diskovja kaka namenska orodja. Nekaj časa nazaj sem "popravil" vse bad sektorje na enem IBM-ovem disku. Orodje sem dobil na njihovi strani. Disku na katerem so se pojavili bad sektorji seveda nisem več zaupal - kjub temu, da sem ga "popravil" je šel v odpis. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.65 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2011 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem imel, malo več kot leto nazaj,težave so mi na WD servisu svetovali naj disk formatiram"low level" in težave bodo izginile!In dejansko tudi so!!! |
Ne, low-level format sigurno ni mogoče narediti. Kar ti programi verjetno delajo je to, da vsak sektor posebej stestirajo, če je dober.
http://www.ariolic.com/activesmart/low-level-format.html
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.19 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Pravi low level formatiranje (razparceliranje sektorjev in sledi (cilindrov) na samih ploščah od samega začetka) imaš kot uporabnik možnost početi samo pri disketah in MFM diskih, z drugimi besedami, pri enotah kjer geometrijo določa mehanika.
Tako si lahko 180KB enostransko disketo nafriziran na 1.2MB s povečanjem števila cilindrov in uporabo obeh strani diskete ali 42 MB MFM disk na >60 MB, ko si ga navil iz privzetih 17 na 28 sektorjev.
Zanesljivost podatkov na tako zlorabljenih medijih pa je bila druga zgodba.
To kar pa danes delajo programi za tako imenovan low level format, pa je v najboljšem zero fill drive (popisana celotna površina diska z ničlami in ponovna gradnja tabele na katerih mestih so slabi sektorji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.99 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 1:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
da diska ni možno low level formatirati ,ne drži! |
...sploh še obstaja kak univerzalen program za low level formatiranje... |
chaos je napisal/a: |
low-level format sigurno ni mogoče narediti |
Trditev "demag"-a drži! Program ki to opravi je "Spinrite" od Gibson Research ... Jaz sem z njim delal pred leti (v.5.0) v true DOS-u z naloženim UDMA4DOS driverjem (po fast formatu diska, da je šlo hitreje), vendar se ta možnost aktivira SAMO s plačano verzijo - treba je zares KUPIT program; noben od verzij "s travnika" ali crack ne odpre te možnosti. Sprobal sem pa marsikaj prej v zvezi s tem . Vmesne info program shranjuje na prepisljive medije; zadnje verzije pa naložijo v ram kompa naprednejši mini OS z generičnimi potrebnimi drajverji zanj in nujen hardware + program štartanje. Delajo pa zadnje verzije (32 oz.64 bit) bistveno hitreje (diski so pač danes zelo veliki!) Priporočljiv je UPS na kompu, ker zadeve trajajo in trajajo ter občasno vmesno ustavljanje programa s sejvanjem opravljenega dela za vsak slučaj! Naj povem mojo izkušnjo/mnenje doli ...
Ker imajo diski v prostoru s platami tudi mini elektroniko, ki kontrolira premik el.mag.aktuatorja z glavami in mini "fedrom" za "park" pozicijo, se lahko ščasoma zgodi zaradi raznoraznih vzrokov (najpogosteje kvaliteta sestavnih delov v tem sklopu v povezavi z mehanskimi/el. in toplotnimi šoki), tudi če elektronika na gornji strani še dela BP. Tako se odklon aktuatorja z glavami ne sklada ponekod s sledmi na ploščah diska, čeprav vse še v bistvu dela, samo so tolerance prevelike in zadeve zaštekajo. Pomaga samo rekalibracija LLF podatkov v firmware diska (en čip na zunanji elektroniki), kar je vprogramirano že v fabriki še pred sestavljanjem delov diska.
In kako to Spinrite napravi : prebere LLF info z firmware, napravi check z dejanskim stanjem in "vidi" razlike, ki so večje od toleranc (kao hardware bad sektorji). Če so tolerance prevelike, pa električne pozicije glav rekalibrira v LLF zapisu . (če so mehanske napake na ploščah diska, poskuša iz obstoječe "rezerve" trackov diska zamenjat "naslov" bad blocka ali ga onesposobit - označit za "bad" kot mnogo ostalih tipov programov za check diskov) Ko program konča (traja pa traja) , nato prepiše firmware diska z novimi podatki o pozicijah LLF. Disk nato deluje skoraj kot nov v slučaju, da je bilo v rezervi diska zadosti free sectorjev za zamenjavo. Če pa še ostanejo na njem bad sectorji, jih pa izoliraš v kake skrite particije, pa je ..
Jaz sem pred leti nekaj diskov tako spravil "k pameti"; pri tazadnjem 4,5GB iz laptopa iz konca prejšnjega tisočletja, ki ima zdaj od lani komaj 4GB, pa je postopek trajal (p200mmx) ufa, ene dva dni .. sem napravil tri particije in v najmanjšo skrito srednjo spravil "odkruške" na ploščah; disk dela že lep čas BP neglede na temperature in podobno ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.53 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Okt 25, 2011 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spajky je napisal/a: |
Trditev "demag"-a drži! Program ki to opravi je "Spinrite" od Gibson Research ... Jaz sem z njim delal pred leti (v.5.0) v true DOS-u z naloženim UDMA4DOS driverjem po fast formatu diska, da je šlo hitreje[/size]), vendar se ta možnost aktivira SAMO s plačano verzijo ........... |
Česa ne dela verzija "s travnika"? _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 Ur