|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.19 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 3:20 pm Naslov sporočila: Rusko azbuko pravilno zapisati v latinici |
|
|
Pred časom sem tukaj omenil, da lahko v program dodam podporo za ruske črke.
Rečeno - storjeno in lahko rečem, da je nova verzija programa trenutno 90 % dokončana - potrebno je urediti in spolirati še tistih 10 %, ki požrejo 90 % časa.
In eden od teh 10 % je cirilica / ruska azbuka. In sicer, kateri podatki so bolj ustrezni oz. zakaj razlika?
Najprej sem pogledal na:
http://tdsl.duncanamps.com/cyrillic.php
poiskal pisavo ItaliaCyrillic:
http://www.fontyukle.net/en/ItaliaCyrillic.ttf
problem rešen...
... dokler nisem pregledal še drugih strani, ki obravnavajo cirilico, npr.:
http://www.omniglot.com/charts/print/cyrillic.pdf
in dobil glavobol. Stvari se ne ujemajo, najbolj očitno pri črkah J in Ž.
In sedaj sem v dilemi, kateri podatki so bolj ustrezni, ko govorimo o oznaki ruske elektronke zapisane v latinici. Ima zraven vpliv jezik, saj npr. angleščina ne pozna črke Ž ?
Še slika pretvorbe iz azbuke v latinico s pisavo ItaliaCyrillic:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
16.32 KB |
Pogledana: |
20 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerovac_i Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34 Prispevkov: 559 Aktiv.: 3.02 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 4:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, to bi znal biti problem...
Malo sem gledal po spletu in opažam da večina (če ne vsi) uporablja oznake zapisane v latinici (transkripcijo) na način prikazan v zadnjem linku. Na primer: Ž=ZH, C=S, H=N. Zato predlagam tako označevanje ker mislim da ga bodo vsi pravilno razumeli. Črka J pri tem nima nič opraviti. Kje so jo samo dobili mi ni jasno.
Bolj važno je da so znaki v cirilici povsod pravilno prikazani.
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 5:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjamem, da je najbolj relevanten zadnji link v mojem prejšnjem sporočilu, toda bega me recimo tole:
http://www.tubes.ru/techinfo/GlassTubes/1j37b.html
Stran je ruska, telefonska številka +7-095... je Moskva, torej bi morali njeni ustvarjalci brez nadaljnega poznati cirilico, latinico pa tudi, saj so pošiljajli po celem svetu (glede na ukinjeno številčno kodo in že dolgo neosveženo internetno stran, dvomim, da ta firma še posluje).
Vendar tudi tu črka latinice J predstavlja cirilični Ж torej Ž (ZH). In ta zamenjava je tudi na drugih spletnih straneh izjemno pogosta. Ni mi pa jasno zakaj?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.38 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
Vendar tudi tu črka latinice J predstavlja cirilični Ж torej Ž (ZH). In ta zamenjava je tudi na drugih spletnih straneh izjemno pogosta. Ni mi pa jasno zakaj? |
ko sem na hitro napisal v google "latin cyrillic" mi je dalo tabelo v kateri je pisalo izgovorjavo "j as in jug".
_________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PeterC Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22 Prispevkov: 204 Aktiv.: 0.86
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ж je znak za ž
щ pa za š
Direktni prepis v slovenske znake bi še šel (slovanske korenine, pa to), v angleške pa... Verjamem da je zmeda.
_________________ Time is like a fuse, short and burning fast |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.11 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Okt 24, 2011 8:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Zamenjava Ж za J prihaja verjetno iz francoščine. Francozi J črkujejo podobno, kot Ž, /ʒi/. Tudi angleži ga črkujejo podobno, kot /dʒeɪ/.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Pon Okt 24, 2011 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, to bo to samo preden bi se jaz to spomnil, bi preteklo veliko vode..
Anglosaško ime John so v bratskih republikah nekdanje YU zapisoval kot Džon.
Potem to tudi razloži zakaj je tudi v drugih pisavah (fontih), ki imajo tudi cirilico J uporabljen kot Ж
Dobro, potem v angleščni zadeva recimo, da štima. V slovenščini malo manj, ampak mogoče se bom enkrat naučil toliko angleščine, da program in predvsem spremno bededilo prevedem v ta jezik.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.11 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Okt 24, 2011 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Ugotovi katere črke uporabljajo Rusi za označevanje svojih lamp (verjetno jih je manj, kot cela azbuka) in potem naredi nekaj, kot softversko tipkovnico (klik menu za izbiro) za te črke za vnos tipa. Ne bo se ti treba ukvarjati s fonti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Pon Okt 24, 2011 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če sem prav štel, je po ГOCT standardu uporabljeno 16 različnih črk za oznake.
Ampak to je že urejeno - slika spodaj, uporabniku se ni treba nič ukvarjati z Unicode znaki, samo natipka. Bolj enostavno mislim, da ne gre.
Problem nastane pri iskanju nepopolnih oznak:
1. Če se vpiše pri iskanju nepopolne oznake 6 P bo iskalnik izpisal tudi ruske oznake, ki se začnejo z 6 П kar je v redu.
2, Iskanje 6 Ж vrne samo zadetke, ki se dejansko začnejo s to oznako, tudi OK.
3. Če se išče 6 J, se izpišejo tudi oznake, kjer se oznaka začne z 6 Ж, kar pa ni prav.
Ne vem ali je slednje moteče ali ne? Dodaten filter (da bo iskanje samo po latinici ali da bo pravilno interpretiraj 6 Ž) je možen, vendar bo v vsakem primeru iskanje upočasnil, iskanje pa že sedaj ni bliskovito hitro.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
69.83 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

|
Objavljeno: Pon Okt 24, 2011 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ruski J je Й. Če vtipkaš J iščeš samo med zahodnimi lampami. Zato ti na 6J... program ne sme vrniti ruskih lamp, na 6Й pa ne zahodnih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Pon Okt 24, 2011 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvet, bom dodal tak filter. Program pa bo, pripet na forum, ko bo, če ne letos, pa drugo leto.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.38 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Tor Okt 25, 2011 8:54 am Naslov sporočila: |
|
|
In če jo daš pod Đ ? Latinica jo ne uporablja, izgovorjava je pa skoraj ista.
_________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Tor Okt 25, 2011 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takole, sem dal kar Ž in ne Đ, to pa zaradi naslednjih dveh razlogov:
- črka Ž je na slovenski tipkovnici na prvem nivoju, črki Đ in Ć pa bosta po zadnji reinkarnaciji slovenske tipkovnice prestavljeni v tretjo raven in posledično nekoliko težje dostopni, več.
Kdaj bo ta standard zaživel, če sploh kdaj, ne ve nihče, ampak za vsak primer.
- druga. mnogo bolj pomembna stvar, zmedi okoli zapisa nesrečnega Ж: J, ZH, SH in mogoče ša katera druga kombinacija, ni potrebno, da dodam še Đ, ko imamo Ž, ki je indentičen (vsaj ex YU verziji) Ж.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 503 dni