www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

redni servis oljnega gorilnika
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
smuka100
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Feb 2009 11:02
Aktiv.: 0.24
Kraj: prlekija

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 27, 2011 1:46 pm    Naslov sporočila:  redni servis oljnega gorilnika Odgovori s citatom

Na gorilniku bi bilo potrebno narediti servis :1. šoba
2.vložek filtra , 3,... , 4.meritev.

Če ima kdo informacije kolko se giblje cena takega servisa ???od -do
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.03

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 27, 2011 2:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Šobo+filter dobiš praktično povsod tam kjer prodajajo dele za ogrevanje (Kaka termotehnika mi prva pade na pamet)
Zadeva niti ne stane veliko

Potrebno bo spucati peč, spucati gorilec, preveriti lopute

Nastavljati, če je bilo že prvič ustrezno - ni treba.
Mogoče samo popraviš odmik elektrod, to je pa to.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.04

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 27, 2011 2:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V naših krajih od nekih 40EUR naprej, 60 se mi zdi že rahlo drago.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.37
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 01, 2011 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš delal sam, očisti še filter na črpalki za nafto, Lamborghini (to je gorilnik) ga ima, za ostale pa ne vem. Pravilno izgorevanje pa nastaviš takole: poišči vijak za regulacijo količine zraka in ga odvij, da bo zraka preveč. Potem ga privijaj, da začne plamen rumenkasto svetiti, takrat se tvorijo saje. Nato ga malo odviješ, ravno toliko, da se saje še ne tvorijo. Plamen pa gledaš skozi luknjico, ki jo ima v ta namen vsak gorilnik.
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.75
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 01, 2011 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In pravilno nastavitev preveriš z lambda sondo v dimniku.
Če je nimaš, pokličeš prvega dimnikarja. Bo meritev cenejša kot pa izgube nafte zaradi neoptimalno nastavljene peči.

MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 01, 2011 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri čiščenju sploh ne rabiš zganjati znanosti okrog nastavitev, le potrudiš se, da mehansko nič ne spreminjaš ampak samo čistiš saje.

Se mi pa, glede na tvoja pretekla vprašanja ( 1 , 2 , ...), nekako zdi, da bi rad zganjal sivo ekonomijo z zastonjskarskim znanjem....
Poleg tega si len uporabljat velike začetnice in ostalo pravopisje?
Nazaj na vrh
maty
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jan 2010 0:57
Aktiv.: 0.66
Kraj: Svečina

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 02, 2011 12:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam gorilnik ni potrebno navadno zelo dolg čas nastavljati, če je bil v začetku dobro nastavljen, le dizo in filtre je potrebno redno menjavati / čisiti (jaz jih vsako leto).
Drugače pa pogledaš v navodila za uporabo gorilnika, kjer je tabela v kateri piše kakšen tlak kurilnega olja je potreben in tlak ventilatorja- zraka za določeno dizo.
To nastaviš in še preveriš razmake (kateri so tudi v navodilih za uporabo) in vse mora delovati tako kot je potrebno.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 02, 2011 12:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

maty je napisal/a:
Sam gorilnik ni potrebno navadno zelo dolg čas nastavljati, če je bil v začetku dobro nastavljen, le dizo in filtre je potrebno redno menjavati / čisiti (jaz jih vsako leto).
Drugače pa pogledaš v navodila za uporabo gorilnika, kjer je tabela v kateri piše kakšen tlak kurilnega olja je potreben in tlak ventilatorja- zraka za določeno dizo.
To nastaviš in še preveriš razmake (kateri so tudi v navodilih za uporabo) in vse mora delovati tako kot je potrebno.

IN vse to imaš?

Iz izkušenj. Sem "štelal" gorilec . 100x nato poklical servis. DELA! Vžiga iz prve, kot se reče, poraba -20% . Kjub temu, da sem vgradil novo šobo jo je serviser zamenjal. Razlog napačen kot!
Skratka. Po tem ko je bil servis opravljen je gorilec deloval cca 20% manj časa čeprav je šla "zima not".

Dober servis ti zna prihranit kar nekaj l nafte. Nimamo vsi znanja in instrumentov za optimalni izkoristek točno določene peči. Vključno z dimnikom, da se razumemo.

Glej zgoraj!
Dober servis

maty
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jan 2010 0:57
Aktiv.: 0.66
Kraj: Svečina

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 02, 2011 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja seveda, bistvenega pomena so podatki o pretoku (galoni), kotu in obliki dize.
Za nastavitev potrebuješ manometer za pritisk olja, (lahko tudi manometer za podtlak-da preveriš če še črpalka ima dovolj podtlaka da "vleče" olje iz cisterne) in lahko kar doma narejen milibar manometer za zrak.
Manoemter za olje te pride nekje 50€, milibar manometer pa 180€ ali si ga sam narediš: U-ROHR MANOMETER
, pa tudi pomično merili oz. šubler Very Happy
Dejstvo je, da edino kar bo po letih potrebno nastaviti je pritisk na črpalki, ker pač zaradi obrabe bo čez čas padel.
Če je vse vredu nastavljeno, pa lahko preveriš tako, da med delovanjem zmanjšaš tlak za 3bare pod delovnega in gorilec še vedno mora brez problemov delovati.
Torej če se držiš vseh nastavitev, katere so v navodilih za uporabo, izbereš proizvajalca dize katerega proizvajalec gorilnika priporoča, bo izkoristek "optimalen" (optimalno ni nič, zato v narekovajih) Very Happy.
Itak pa vsako leto pride dimnikar na letni pregled in izmeri izpuhe. Pri meni je vedno ok.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.25
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 02, 2011 3:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ima mogoče kdo podatke o nastavitvah tlaka črpalke in zraka za Ecoflam Minor Uno-R (s predgretjem)?

Na netu najdem samo podatke za večje Minorje, za tega pa ne, podatki za Minor 1B pa nisem prepričan, če so ustrezni.

Sprašujem zato, ker se je merilo tlak na pumpi, ki je bila menjana = 11 bar.

Doma je še en enak, rezervni gorilec. Tlak z isto šobo, kot je bila original =7 bar.

Prejšnji lastnik tega gorilca je trdil (in dokazoval z računi), da je bil ta gorilec redno servisiran in izvajane meritve.

Kaj je sedaj bolj prav?
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 02, 2011 4:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tlak pod 10 bar je loterija, ker šoba ne razpršuje prav (sploh manjše) in izgorevanje je temu primerno.
f(velikost šobe+tlak kurilca)=moč, zrak in plamena plošča se nastavlja na pravilno zgorevanje. Tip šobe pa glede na kurišče.
7bar jaz ne bi nastavil nikoli na šobo manjšo kot 1.0, pa še to kvečjemu v testne namene...
10bar je minimum. So pa prenekateri šalabajzerji, ali pa "mojstri premogarskega kova" zagovarjali manjši tlak s "črpalka manj trpi". Hudiča, črpalka pri malih gorilcih je narejena za 14÷16bar!

Nazadnje urejal/a MadMax Sre Nov 02, 2011 4:52 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.78
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 02, 2011 4:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tlak je IMHO odvisen od šobe (koliko potrebuje min. pritiska da je vzorec razpršenja "lep") ter kolikšna je potrebna moč peči (spet omejeno z velikostjo šobe ter peči).

EDIT: vidim da me je nekdo prehitel.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 02, 2011 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor se jaz spznam na gorilce Anxious .

Ni se samo šoba in tlak. Optimalno je treba nastaviti tudi "globino" šobe v ohišju pa še nekakšen usmerjevalnik zraka. Za šobo. Vsaj tako je bilo pri mojem gorilcu.

Tukaj so pa že štirje parametri za uskladit. Plačilo instrumentov + izkušnenj serviserja se ti povrnejo v enem mesecu. Seveda je pa vprašanje. Dobiti pravega serviserja!

MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 02, 2011 5:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bojans je napisal/a:
Kolikor se jaz spznam na gorilce Anxious .

Ni se samo šoba in tlak. Optimalno je treba nastaviti tudi "globino" šobe v ohišju pa še nekakšen usmerjevalnik zraka. Za šobo. Vsaj tako je bilo pri mojem gorilcu.

Tukaj so pa že štirje parametri za uskladit. Plačilo instrumentov + izkušnenj serviserja se ti povrnejo v enem mesecu. Seveda je pa vprašanje. Dobiti pravega serviserja!

"Nekakšen usmerjevalnik" je plamena plošča. Šobo napram njej se nastavi po tovarniških navodilih, ki pa so povečini enaka za vse "enake" gorilce, to je praktično več kot 95% gorilcev pod 50kW.
Z nastavitvijo globine plamene plošče (in z njo šobe) v plameni cevi štelaš %CO.

Niso vedno samo 4. Lahko imaš še kombinacijo nastavitve primarnega in sekundarnega zraka. Pa elektrode. Pa....
Ni pa to noben bavbav nastavit brez instrumenta, le malce bolj moraš vedet kako zadeva funkcionira. Sam sem zadevo nastavil tako, da sem samo za dober % falil CO2.
Ampak ker se večini ne da delat magisterija iz štelanja gorilca, za kar sicer plačaš par deset evrov vsakih par let, se pač večini bolj splača poklicat serviserja.
Čeprav je vsa "znanost" na spletu. Če jo prefiltriraš in skoncentriraš je ni niti za en A4 list.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.25
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 02, 2011 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.

Šoba je 0.5, vsaj mislim, nisem šel gledat.

Se mi je kar zdelo, da ni brez razloga toliko zmogljiva pumpa, kot je.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 486 dni