|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Radioaktiven Član

Pridružen-a: Ned 13 Nov 2011 13:29 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.09 Kraj: Brezovica
|
Objavljeno: Pet Nov 18, 2011 10:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema za nasvet in podatke. Vse to bom poskusil (čim prej) probati v praksi, potem pa obvestim o rezultatih. Trenutno eksperimentiram s Shotky in PIN diodami različnih (notranjih) kapacitivnosti. Res se pozna razlika v prevodnosti.
Seveda sem še daleč od rešitve ampak, upanje ostaja, he, he ...
_________________ vsi ljudje - vse vedo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Nov 19, 2011 9:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Rešitev bi mogoče bila, da ojačevalec premostiš s lambda/2 linijo, ki ima na sredini PIN diodo. Ta bi prevajala, kratko sklenila linijo in odklopila prevezavo, ko je prisotno napajanje za ojačevalec. Brez napajanja bi se izklopil tako ojačevalec, kot dioda in bi med vhodom in izhodom ostala za povezavo samo linija.
Problem pa nastane pri sami izvedbi. Razklop ali dušenje prevezave, ko je prisotno napajanje bi lahko bil praktično 20-30dB. Vprašanje je kako bi to vplivalo na stabilnost ojačevalca.
Potrebna linija, microstrip ali tenak koaks, bi zahtevala več prostora, kot rele. Tako da...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 601 Aktiv.: 3.28 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 6:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
U!!! Ta Crss je pa res velika, 7pF ko je tranzistor zaprt, na to pa nisem pomislil da bi pogledal. Če je tako potem ta JFET varianta ne pride v poštev pri tako visokih frekvencah, mogoče največ tja do 30MHz več pa ne.
Ta varianta z linijo dolžine lambda /2 in diodo na sredini bi pa res lahko odlično delovala, rešitev je preprosta kar je za visoke frekvence najboljše. Če bi uporabil tanek koaksialni kabelček in ga zvil v kolutek bi zavzelo malo prostora ampak verjetno ne manj kot ga zavzame rele, razen če se ti gre bolj za to da se rešiš mehanskih zadev. Če se odločiš za to rešitev bi bilo dobro če bi pri odmeri kabelčka upošteval tudi skrajševalni faktor ki pa je odvisen glede na izolacijo/dielektrik v kablu.
Borber, upam da sem te pravilno razumel in da je slika ki jo prilagam pravilna.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
5.55 KB |
Pogledana: |
1857 krat |

|
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 601 Aktiv.: 3.28 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 16, 2012 1:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Že dalj časa sem imel v mislih rešitev z dvema tuljavama in dvemi kondenzatorji vendar nisem
bil prepričan če je v praksi izvedljivo dokler nisem naredil vseh izračunov. Za to je pa potrebno
najti prave enačbe in potem izračunati tako da se ujema impedančno in frekvenčno v obeh primerih,
ko je ojačevalec vključen in ko je izključen. Potem sem imel še težave z enačbo iz Friedrich-tovega
elektrotehničnega priročnika ker sem ugotovil da je narobe zapisana in zato da sem odkril kje v
enačbi je napaka sem se lotil še lastnih praktičnih preizkusov tako da je potem minilo kar veliko
časa da sem izpeljal vse tako kakor je potrebno.
V glavnem zadevo sem si zamislil tako da ko je ojačevalec vključen je na vhodu visoko propustno
sito, na izhodu pa nizko propustno sito, ko je pa ojačevalec izključen potem pa tuljavi in
kondenzatorja predstavljajo zaporedni nihajni krog torej ozko propustno sito ki gre mimo ojačevalca.
Izračuni so sledeči:
Z = 50 ohm
f = 432 MHz
-----------------------------------
C1 = 7,37 pF (50 ohm pri 432 MHz)
C2 = 5,5 pF (67 ohm pri 432 MHz)
L1 = 36,8 nH (100 ohm pri 432 MHz)
L2 = 6,26 nH (17 ohm pri 432 MHz)
Podatki za nizko propustno sito na izhodu ki ga sestavljata L2 in C2.
Z = 50,04 ohm pri 432 MHz
faza = -26,2° pri 432 MHz
f resonančna = približno 575,9 MHz
Podatki za visoko propustno sito na vhodu ki ga sestavljata L1 in C1.
Z = 50 ohm pri 432 MHz
faza = -36,9° pri 432 MHz
f resonančna = približno 394,4 MHz
Ozko propustno sito v primeru izključenega ojačevalca ki ga sestavljajo L1, L2, C1 in C2.
f res. = 432,173 MHz
Zraven prilagam enačbe ki sem jih uporabil za te izračune.
|
30.41 KB |
2 krat |

|
|
57.43 KB |
2 krat |

|
|
18.14 KB |
3 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
Zaporedna resonanca C1 + L1 + C2 + L2.PNG |
12.26 KB |
Downloadano: |
2 krat |
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni