www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Alternativni viri energije -veternjača
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
alexa-lol
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Mar 2006 20:17
Aktiv.: 0.11
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 03, 2006 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jur je napisal/a:
Zakaj bi človek sam izdeloval generator?

Ja da si potem bolj vesel ko veternica dela Very Happy

Ta s sklopkami pa sploh ni tako zgresena. #To je misljeno za tavelike veternice.#
Veternico oblecemo v soncne celice(tako da sklopka dobi energijo), in notri damo en akumulator ki shranjuje energijo(ce slucajno ni sonca par dni).
Ce pa se ze to zgodi pa itak mamo se velik energije na rezervi-ker ne gre vsa energija soncnih celic v akumulator ampak gre del energije tudi v obtok.

Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 03, 2006 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

alexa-lol je napisal/a:
Jur je napisal/a:
Zakaj bi človek sam izdeloval generator?

Pomota. Jaz nisem postavil zgornjega vprašanja. Jaz sem ga samo citiral. In tudi odgovoril.

Trije generatorji so nerodni tudi zaradi tega, ker jih je potrebno med seboj sinhronizirati oziroma preklapljati. Poleg tega je teža treh generatorjev bistveno večja od enega generatorja z trojno močjo.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.81
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 03, 2006 5:19 pm    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

No sinhronizirati jih niti ne bi bilo tako težko ker je sinhronizacija pogojena s geometrijo - postavitvijo statorja in rotorja.
Statorji so si enaki med sabo , za rotor pa je treba poskrbet da so lamele isto postavljene to se da rešit s kakimi zatiči na ujem in vmesnimi vzmetmi je pa to nerodna rešitev in verjetno tudi obremenjujoča za material.

pogojnik
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Okt 2004 21:56
Aktiv.: 0.05

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 03, 2006 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če boste imeli zastonj elektriko, lahko pridelujete vodik tudi zastonj... zakaj ni zraven vsake hidroelektrarne tudi tovarna vodika... če je zadeva res tako enostavna kot jo opisuje en Francoz na strani jlnlabs.imars.com/bingofuel/html/aquagen.htm ....... za "izdelavo" ognja, velikega kot do konca odprt vžigalnik, je porabil za 340W elektrike... najbrž, da tri vzporedno vezane 100W-žarnice na žarilno nitko oddajajo več toplote kot do konca odprt vžigalnik... torej, greli se z vodikom najbrž ne bomo. In za utekočinjenje se menda porabi še 40% energije, ki jo je ta utekočinjeni vodik sposoben dati.... za nekaj že mora biti dobro.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.81
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 03, 2006 10:32 pm    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

pogojnik preden pišeš ali linkaš take traparije tudi malo pomisli z zdravo kmečko pametjo in se drži teme.

vodik je čisto druga zadeva nevarna , zahtevna za skladiščit,....

Kot da bi se lotil jaz v Idriji sadit oljno repico za biodizl . .

vojkol
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2008 0:09
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 03, 2008 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

iščem shemo vezave za regler ducellier tip 8347.

dopolnjujem seveda še s tem, da je to tip s samo dvema kontaktoma in eno tuljavo.

Fixed VolkD
Nazaj na vrh
sterling
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 06 Nov 2008 0:48
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 28, 2008 11:26 am    Naslov sporočila:  laik Odgovori s citatom

http://www.tiba.si/file/SIEMENS_AM.pdf

Na tem strani sem našel povezavo do zgornje strani, ker imam željo postaviti lastno vetrno generator na Krasu, me zanima, če bi lahko siemensov asinhroni motor uporabil kot generator brez modifikacij oziroma kakšne modifikacije bi bile potrebne. Podatki o el. motorju so na zgornjem linku

Hvala

Pač nismo vsi štromarji

sterling
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 06 Nov 2008 0:48
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 28, 2008 11:31 am    Naslov sporočila:  še par detajlov Odgovori s citatom

uporabil bi 8 polni asinhroni siemensov motor, kot razumem deluje na 750 obratih na minuto, kar bi po kmečki pameti bilo bolj primerno za vetrno elektrarno, saj bi pri nižjih obratih dobil višje napetosti in moči!??

Ne vem samo tako mogoče, al pa ne kaj pa vem

sončne celice
Član
Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 11:20
Aktiv.: 0.48
Kraj: Velike Žablje

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

vidim da se boste nekateri lotili izdelave vetrnjače z paralernimi magneti, zadeva je zanimiva ampak kar zahtevna, saj sem jaz ravno tako izdelal. Malo sem pogledal tist PDF. sam sem opatil nekaj oprašajev naprimer:
-navitje se mi zdi nekam debelo mora bit čim tanjše da je magnetno polje čim močnejše.
-uporabite več magnetov ter seveda s tem tudi navitji ker s tem povečaš pri majnši debelini navitja (statorja), napetost pri majnših vrtljajih
- uporabite magnete ki imajo čim večjo magnetno moč (T), uporabite te magnete NdFeB, www.neotexx.com
- naredite dovolj močno nosilno konstrukcijo da ne bo kakšnega ožalovanja zaradi jezne matere narave.
Pa veliko sreče pri izdelavi.

Za kakšen nasvet email: klemen.cigoj@siol.net

klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.51
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 3:11 pm    Naslov sporočila:  Re: še par detajlov Odgovori s citatom

sterling je napisal/a:
uporabil bi 8 polni asinhroni siemensov motor, kot razumem deluje na 750 obratih na minuto, kar bi po kmečki pameti bilo bolj primerno za vetrno elektrarno, saj bi pri nižjih obratih dobil višje napetosti in moči!??

Ne vem samo tako mogoče, al pa ne kaj pa vem

Kolikor jaz vem bi mogel biti potem ta motor priklopljen na omrežje in ko bi mu povečal obrate nad njegovimi asihnonimi bi začel oddajati energijo. Obstaja neka formula, ki se izračunajo asinhroni obrati glede na število polov...vendar se je zdaj ne spomnem. Vem pa da se s številom polj asinhrono število obratov manjša...nej me nekdo popravi, če ni res...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni