www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ZX Spectrum - mavrica

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bray
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2005 23:53
Aktiv.: 1.38
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2011 1:50 pm    Naslov sporočila:  ZX Spectrum - mavrica Odgovori s citatom

Ja, nostalgija...
Ste me v eni drugi temi med oglasi razdražli in da nebi tam smetil odpiram novo temo. Sem iskal, če že obstaja pa nisem našel...

Ko sem pred časom pospravljal staro šaro sem tudi jaz našel "mavrico". In ker me je matralo, da bi spet malo tipkal po "radirkah" ne da pa se mi ubadat z TVjem in antenskimi kabli, nastavljat C36 na TVju sem se odločil in predelal na composite video. Wink Enostavno sem odklopil napajanje modulatorja in prebrikal video direkt na obstoječi "činč". Ker tudi original napajalnik ni več med živimi sem uporabil kar delovni stab. napajalnik. Video signal pa na usb video vmesnik. In tole je rezultat...

Zdaj pa še en audio kabel pa kako igrco v MP3 (ziher obstaja??) pol pa objavim tud kak video. Wink

PS: (c) 1982 Sinclair Research Ltd .... 30 let!

zx48k_1.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  395.48 KB
 Pogledana:  33 krat

zx48k_1.png

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2011 1:57 pm    Naslov sporočila:  Re: ZX Spectrum - mavrica Odgovori s citatom

bray je napisal/a:
Zdaj pa še en audio kabel pa kako igrco v MP3 (ziher obstaja??) pol pa objavim tud kak video. Wink

Vprašaj na radio študent... svojčas so kar po etru imeli distribucijo Very Happy

piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.43
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2011 3:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem z RŠ snemal igrice, ki so jih po koncu oddajanja spustili v eter. Potem pa load"" in upanje, da ne se ne bo spet končalo z load error Smile

Sem pa podobno kot avtor teme video signal vzel pred modulatorjem in ga priklopil na monitor, ki ima tudi composite vhod.

Zaenkrat čakam, da rami priplujejo čez ocean potem pa, če bo računalnik deloval normalno, naročim še novo membrano za tipkovnico...

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.23
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2011 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si video signal dobil ven na opisan način, je to vse prej kot dobra rešitev.

Spectrum za razliko od C64, uradno nikoli ni bil pripravljen za video izhod, razen z uporabo namenskega vmesnika, ki si ga priklopil na robni konektor.

Sicer v tem vmesniku ni bilo neke znanosti in z malo truda vse potrebno vgradiš v sam računalnik. Opis iz knjige: Dr. Dejan Stajič i Dragoslav Jovanović Održavanje i opravka kućnih računara, Tehnička knjiga Beograd, 1987:

83.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  39.43 KB
 Pogledana:  4 krat

83.png

84.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  21.09 KB
 Pogledana:  9 krat

84.png

Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.14
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2011 3:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

imam original kaseto. Ampak nobenega kasetnika pri hiši....
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70842.69

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 16, 2011 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 16, 2011 10:13 am    Naslov sporočila:  Re: ZX Spectrum - mavrica Odgovori s citatom

bray je napisal/a:
Tudi Radio Koper je oddajal podobne programe za ZX Spectrum, celo originalne avtorske. To je bilo v sklopu mladinske oddaje.
Spomnim se prvega oddajanja takega programa. Celotna oddaja z glasbo in komentarji (30 min) je bila zjutraj v naprej pripravljena in posneta na trak. Ko je šla popoldne v eter, se je tehnik v oddaji ustrašil da se je magnetofon pokvaril. Ker se je v programu pojavila dolga pavza, je hitro prekinil oddajo in spustil rezervno glasbo. Po reakciji mladih poslušalcev :angr: polnih veselega pričakovanja, so program v celoti ponovili brez problemov ob naslednjen terminu!

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.14
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 16, 2011 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na strani
http://www.worldofspectrum.org/
je skoraj ves Spectrum software. Shranjen je v posebnih formatih in za primer, za format TZX obstaja pretvornik v WAV, ki se da pretvoriti v MP3.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni