www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Aronova vezava

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ljudsko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Aktiv.: 5.64
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2011 5:33 pm    Naslov sporočila:  Aronova vezava Odgovori s citatom

Dobro, kot prvo, upam da sem temo postavil v pravi sklop, če ne jo naj moderator prestavi, prosim.
Torej pišem poročilo iz laboratorijskih vaj, pa sem naletel na problem zaradi pomanjkanja znanja. In sicer, merili smo moč trifaznega motorja s pomočjo aronove vezave, zdaj pa moram narisati še kazalčni diagram napetosti in tokov. V zapiskih imam narisano in zapisano, kot je v priponki. Zanima me, ali je tistih 30° vedno res 30, ker ne vem od kod to pride in zakaj. Mi lahko nekdo pojasni, prosim. Govorim o enačbi alfa = varfi + 30°.
Ko si bom to razjasnil, bom lahko nadaljeval. Hvala za pomoč.

kazalcni_diagram.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  25.25 KB
 Pogledana:  7 krat

kazalcni_diagram.PNG

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2011 6:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri Aaronovi vezavi meriš medfazno napetost in dva toka. Medfazna napetost pa je geometrijsko gledano: U12 = U1 - U2 in za drugo: U32 = U3 - U2 Upoštevaš še da so napetosti v simetričnem trifaznem sistemu razporejene za 120° in da je vsota vseh kotov v trikotniku vedno 180°, in da imaš opravka z enakokrakimi trikotniki ker so vse fazne napetosti enake. In potem ta kot ne more biti drugačen kot 30°. Malo opazuj po geometrijsko n ti bo hitro jasno.

Seveda pa Aaronova vezava deluje le pri simetrično razporejenih bremenih, enakega značaja in karakteristik. To so asinhronski motorji, enake žarnice ali grelci, banka enakih kondenzatorjev...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ljudsko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Aktiv.: 5.64
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2011 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, prej na to nisem pomislil.
Imam pa še eno vprašanje, ker vidim, da nekaj veš. Navidezna moč se izračuna po pitagorovem izreku, pri čemer sta jalova moč in delovna moč kateti, navidezna moč S pa je hipotenuza. Zdaj pa me zanima sledeče. V predlogi za poročilo imam napisano enačbo, da je navidezna moč S, produkt napetosti in toka ter kvadratnega korena iz 3. Ampak tale tok v enačbi mi je nejasen. Kateri tok je tukaj potrebno upoštevati? Seštevek tokov na dveh fazah, morda? Ampak potem je rezultat popolnoma drugačen od rezultata po prej omenjeni metodi. Je tu kakšna povezava, ker smo uporabili merilne transformatorje - tokovnike in napetostnike (V enačbi sem pozabil dodati še zmnožek prestav tokovnika in napetostnika).

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bbrane
Član
Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Aktiv.: 2.69
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 15, 2011 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravilno je da upoštevaš fazni tok. Zakaj - skupna moč trifaznega sistema je :

P = 3 x Uf x If ( trije simetrični enofazni sistemi) . Glede na to, da imamo pri Aronovi vezavi V-meter vključen na medfazno napetost ( kar velja Umf = Uf x koren iz 3 ), A-meter pa je v fazi torej meri fazni tok. Zato torej skupna moč :

P = Umf x If x koren iz 3

koren iz 3 x koren iz 3 = je pa 3 !

Lp !

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni