|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
KlemenD Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08 Prispevkov: 188 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2011 3:13 am Naslov sporočila: Solid State tesla coil |
|
|
Lep pozdrav
Naveličal sem se dela z temi iskrišči in visokonapetostnimi trafoti za teslino tuljavo, pa sem se odločil da bom nardil eno solid state . No, zdaj sem nekje na polovici izdelave in sem opazil nekaj, kar se mi zdi malenkost nevarno. SLIKA, na tej sliki je SSTC z vezjem, ki ga izdelujem in kok vidim, je primarna popolnoma odprta udarcem iz sekundarnega navitja ? Ko sem delal tiste tuljave z iskriščem, sem imel probleme z tem, da je iskra preskakovala vmes med primarno in sekundarno če sem ju imel preblizu skupaj (pa sem imel sekundarno več krat prelakirano), na sliki pa je razmik med njima komaj kaka 2 cm, a je to varno ? Pa še nasploh je dolžina isker dalša kot pa dožina med vrhom primarne in break out pointom. Pa sej to sploh nebi bil taki problem, bi pač izdelal vezje ga sprobal, pa če bi preskočla iskra, bi skurlo tistih par tranizstorjev, pa bi to blo to, ampak me je strah (ker je napajanje direkt iz omrežja) da bom skuro še kaj drugega zraven Kaj je najhujše kar se lahko zgodi če iskra preskoči ? Sem pa malo pobrskal po netu, pa sem našel par forumov kjer so ljudje to vezje izdelali in jim baje vredu dela
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.26 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2011 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Shema bi bila dobrodošla.
Namreč, če sta primar in sekundar na "vprašljivem" mestu, vezana zaporedno, tam vmes nima kaj preskočiti, saj je stik že po žici, razmik pa je zaradi doseganja ustreznih kapacitivnosti in induktivnosti navitij.
Primer:
http://users.triera.net/zupanbra/elektronke/tesla.html
Bolj nevarna stvar pa je, če je zadeva res direktno vezana na omrežno napetost. V tem primeru utegne 50 Hz nezdravo spražiti tebe.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2011 3:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
Shema bi bila dobrodošla. |
Evo ga : LINK
No in tu me je zaj strah, da bi iz sekundarnega navitja udarilo v primarno
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2011 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če narediš tako, kot je narisano, ne vem kje vidiš možnost preboja med primarjem in sekundarjem?
Priključek 0V VN navitja, bi moral biti ozemljen, primar pa lahko pride do, čez palec ocenjeno) 350 V proti zemlji. Za tako napetost je 2 cm zračne razdalje vrh glave dovolj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2011 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Okej, hvala sem sam prevero, da nebi pol kaj obžaloval ... no, zdaj glih sem nardil en del control stage-a LINK do pina 9 in 10, dlje pa nisem šel, ker sem na pin 9 dal osciloskop in ta ne kaže nič . vezje sem 3x razdrl pa na novo sestavil, pa še vedno nič. Ampak če bi blo vezje pravilno narejeno, bi mi tam moglo kazat kvadratke, al ne ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2011 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Težko karkoli rečem, preveri napetosti na chipu, če so vse - konec koncev je precej pinov vezanih skupaj in če že samo ene od povezav ni, ni nujno, da vezje dela.
Lahko tudi vgradiš večji kondenzator za določtev frekvence in bo izhodna frekvena nižja - visoke frekvence in protobord ne gresto preveč dobro skupaj.
Upam, pa, da nisi pozabil na 220 ipor proti masi z izhodnih pinov, brez tega tudi ne bo ustreznega signala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Ned Dec 18, 2011 1:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Je vse, razen tistih dveh (320k , 1,8 k ) uporov iz pina 6, ampak to 100% ni krivo... je pa res, da delam na tisti plošči, na kateri so luknje zvrtane in pol na drugi strani samo lotam, to pa ni čisto sigurno . Sem preveril vse, pa nikjer ne vidim napake, še kolega je, pa sva oba prišla do zaključka, da je pravilno sestavljeno ... bom res probal še to vezje na protobordu sestavit jutri pa bom videl kaj bo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2011 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bo z obremenitvijo bolje, vendar, kaj če bi kontaktiral avtorja projekta?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2011 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
.. kaj če bi kontaktiral avtorja projekta? |
Brez veze.... če bo Richie-ju pisal tak ko nam ga itak nebo nič zastopo čuj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2011 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravicujem, amplituda kvadratkov je 10 V..... Sta bli 1 proti 10 sondi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 484 dni