|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4766 Aktiv.: 20.14 Kraj: Kobarid
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.34
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2011 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Simon, si pomeril napetosti? Kaj dobiš? Pri napetostih nad 23,5 na bazi bi moralo tranzistor zapret in tako je napetost na R1 enaka 0. Vse kar je pod 23,3 pa tranzistor odpre in bi morala biti napetost na R1 24V...
_________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2011 11:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na bazi imaš upor 4k7 in upam, da ga nisi vezal direktno na izhod mikrokrmilnika.
Ta ima lahko nič ali pa 5 V . Zato bo PNP tranzistor vedno odprt, ker ima med emitorjem in izhodom uC vedno vsaj 19V.
Boš moral dodat še en tranzistor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2011 12:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja direkt na 5V izhod od mikrota je vezan....
Kako bi pa moral pravilno vezati???? Prosim za pomoč, ker jaz sem čisto iz sebe in ne vem več kaj napraviti.....
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krupivnk Član

Pridružen-a: Tor 27 Feb 2007 20:45 Prispevkov: 335 Aktiv.: 1.51 Kraj: Lj
|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2011 7:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole ne bo šlo. Tudi če nastaviš pin na vhod bo TR. najverjetneje še vedno odprt, zaradi zaščitne diode , ki je znotraj uC. vezana na napajanje. Če pa diode nebi bilo pa bi šel uC že rakom žvižgat(ali pa vsaj pin), ker si ga zvezal praktično na 24V.
Prvo kar mi ob tejle uri pade na pamet je da pred pnp vežeš npn in ga krmiliš z njim.
edit:Mogoče bi šlo tudi z zenerco okoli 21V zaporedno z baznim uporom, v tem primeru bi moral vsekakor dobro pretestirat, ker je zadeva lahko precej na meji, odvisno od (ne)idealnosti zenerce.
Nazadnje urejal/a krupivnk Sob Dec 17, 2011 7:51 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1234 Aktiv.: 5.68 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2011 7:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Manjka ti upor med +24v in bazo.
_________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.34
|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2011 12:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
rudiP je napisal/a: |
Manjka ti upor med +24v in bazo. |
Ta rešitev meni ni všeč. Sicer bi res delalo, ampak nezanesljivo. Najprej bi moral ulovit delilnik napetosti. Če daš za upor iz uC na bazo vrednost 10k in iz 24V na bazo 300 ohm, potem si dovolj blizu tega, da bi preklapljal stanje, vendar obstajajo problemi:
- Nikoli ne boš mogel popolnoma odpret/zapret tranzistorja. Ko bo zaprto boš še vedno imel kakšnih 0,25V na izhodu, ko bo pa odprt, pa tudi ne boš dosegel polnih 24V. Razlika se bo vedno trošila na tranzistorju.
- V primeru da ti 24V napetost niha, se bodo razmere glede na delilnik hitro porušile do te mere, da vklop/izklop ne bo deloval (deluje v zelo ozkem oknu razmerja napetosti!!!)
- Tudi pri izbiri prave vrednosti uporov hitro opaziš, da je toleranca kritična. Če boš uporabljal 5% upore potem je velika verjetnost, da bodo navkljub stabilizirani napetosti 24V nekateri primerki delali, ostali pa ne...
Dodaj raje en NPN tranzistor s katerim krmiliš PNP.
_________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1234 Aktiv.: 5.68 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2011 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takih rešitev z PNP se izogibam in raje uporabim optokopler.
_________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Sob Dec 17, 2011 2:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz PNPjev ne uporabljam. Tu je bilo skoraj posiljena uporaba. No stvar sem rešil tako, da sem spredaj dal NPN. Sedaj deluje BP.
Hvala za odgovore in pomoč
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.75 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Dec 18, 2011 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hehe osnove
Če ima tranzistor med bazo in emitorjem več kot 0,7V oz. tok teče v (iz) baze, potem je odprt. Velja za oba PNP in NPN.
Če bi hotel, da tvoja vezava deluje, bi moral mikrokontroler napajat s 24V. Poskusi, mogoče bo delalo
Stran s šalo,
kar ti hočeš narediti, je open-collector vezava.
NPN-OC je tak, da je E vezan na maso, B pa 0,7V pozitivna (nad GND). Tr je odprt.
Če je B = GND, je tr zaprt.
PNP-OC je tak, da je E vezan na napajanje, B pa 0,7V negativna (pod Vcc). Tr je odprt.
Če je B = Vcc, je je tr zaprt.
Torej, tebi manjka še ena NPN-OC stopnja med mikrotom in PNP.
Ne pozabi na upor pred vsako bazo.
Pull-up/down upori niso potrebni, ker bipolarci itak delajo na tok v bato in ne na napetost. Ima že "vgrajen upor", če lahko tako rečem.
Simon, skiciraj in prilepi na forum
Optokopler je uporaben tam, kjer je zaželjena galvanska ločitev in napajanja in mase. Tu je škoda komplicirat.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Ned Dec 18, 2011 4:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav Aljaž
Na žalost sem po stroki kovinar in bolj samouk štromar. Tako, da mi kakšna osnovna stvar tudi malce neznana
Sicer pa sem že rešil. Sicer sem vezal kolektor NPNja preko upora na 24V, ampak deluje vseeno
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.15 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Dec 18, 2011 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
krupivnik + rudiP sta dala odgovor. Upor med bazo in emitorjem naj bo enak baznemu, 4k7, zenerica pa naj bo 20V.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni