|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
stromarjure Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 13:54 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.08
|
Objavljeno: Sre Dec 21, 2011 7:03 pm Naslov sporočila: L298N |
|
|
Pozdravljeni,
Za krmiljenje motorjev na mobilnem robotu imam na vezju ojačevalnik toka L298N. Ojačevalnik, ki sem ga kupil pred kakšnim letom, deluje povsem normalno, ko pa sem na isto vezje prispajkal novega, zadeva ne deluje. Eden od izhodov ima napetost nekaj čez 5V, ostali trije pa okrog 1V ne glede na stanje vhodov. Probal sem že dva nova in noben ne deluje. Ima kdo mogoče idejom v čem bi lahko bil problem?
Že vnaprej hvala in lep pozdrav
Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Dec 21, 2011 7:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kje si jih kupil ?
Nekje na Ebay-u ?
Čisto možno, da so "placebo". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stromarjure Član

|
Objavljeno: Sre Dec 21, 2011 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupljeni so pri nas in sicer v HTE-ju.
LP
Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3361 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Dec 21, 2011 8:51 pm Naslov sporočila: Re: L298N |
|
|
stromarjure je napisal/a: |
Pozdravljeni,
Za krmiljenje motorjev na mobilnem robotu imam na vezju ojačevalnik toka L298N. Ojačevalnik, ki sem ga kupil pred kakšnim letom, deluje povsem normalno, ko pa sem na isto vezje prispajkal novega, zadeva ne deluje. Eden od izhodov ima napetost nekaj čez 5V, ostali trije pa okrog 1V ne glede na stanje vhodov. Probal sem že dva nova in noben ne deluje. Ima kdo mogoče idejom v čem bi lahko bil problem?
Že vnaprej hvala in lep pozdrav
Jure |
Zakaj si prispajkal novega? Stari umrl potem ko je nekaj časa delal? Koliko časa? Si ugotovil zakaj je umrl?
Z L298 naredil nekaj vezij, vsa (vsaj kar se tiče L298) delajo odlično.
Dobro preglej vezje, morda si pri izboljšavi/zamenjavi kaj tudi pokvaril.
Preveri napajanje in krmiljenje čipa z osciloskopom. So motorji, ki jih krmili v kratkem stiku? _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stromarjure Član

|
Objavljeno: Sre Dec 21, 2011 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Novega sem potreboval zato, ker imam dve enaki vezji. Na starem vezju je delalo normalno, na novem vezju pa dela samo s starim ojačevalnikom. Na pinih Vss, EnA ter EnB imam priključeno 5V, na pinu Vs pa imam napetost iz LM317, da lahko motorjem nastavljam napetost. Motorji zaenkrat še sploh niso priključeni.
LP
jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3361 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Dec 21, 2011 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa potem brez motorjev ugotavljaš, ali vezje dela ali ne? Imaš namesto motorjev kako drugo breme? žarnico?
Tako je težko ugibati, kaj bi vse lahko bilo narobe.
Bo že držalo tisto Murphyjevo pravilo: Če lahko kaj narobe gre, bo narobe tudi šlo.
Svetujem natančen pregled obeh vezij in odkriti razlike..
Več ti tako ne vem povedati. _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stromarjure Član

|
Objavljeno: Sre Dec 21, 2011 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preverjam tako, da merim napetost na izhodih. Bom upošteval vaš predlog in še enkrat preveril vezji, vendar se bojim, da se problem skriva drugje...
Hvala zaenkrat
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni