www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Solid State tesla coil

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KlemenD
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 16, 2011 3:13 am    Naslov sporočila:  Solid State tesla coil Odgovori s citatom

Lep pozdrav Smile

Naveličal sem se dela z temi iskrišči in visokonapetostnimi trafoti za teslino tuljavo, pa sem se odločil da bom nardil eno solid state Very Happy. No, zdaj sem nekje na polovici izdelave in sem opazil nekaj, kar se mi zdi malenkost nevarno. SLIKA, na tej sliki je SSTC z vezjem, ki ga izdelujem in kok vidim, je primarna popolnoma odprta udarcem iz sekundarnega navitja ? Ko sem delal tiste tuljave z iskriščem, sem imel probleme z tem, da je iskra preskakovala vmes med primarno in sekundarno če sem ju imel preblizu skupaj (pa sem imel sekundarno več krat prelakirano), na sliki pa je razmik med njima komaj kaka 2 cm, a je to varno ? Pa še nasploh je dolžina isker dalša kot pa dožina med vrhom primarne in break out pointom. Pa sej to sploh nebi bil taki problem, bi pač izdelal vezje ga sprobal, pa če bi preskočla iskra, bi skurlo tistih par tranizstorjev, pa bi to blo to, ampak me je strah (ker je napajanje direkt iz omrežja) da bom skuro še kaj drugega zraven Sad Kaj je najhujše kar se lahko zgodi če iskra preskoči ? Sem pa malo pobrskal po netu, pa sem našel par forumov kjer so ljudje to vezje izdelali in jim baje vredu dela Very Happy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.26
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 16, 2011 1:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shema bi bila dobrodošla.

Namreč, če sta primar in sekundar na "vprašljivem" mestu, vezana zaporedno, tam vmes nima kaj preskočiti, saj je stik že po žici, razmik pa je zaradi doseganja ustreznih kapacitivnosti in induktivnosti navitij.

Primer:

http://users.triera.net/zupanbra/elektronke/tesla.html

Bolj nevarna stvar pa je, če je zadeva res direktno vezana na omrežno napetost. V tem primeru utegne 50 Hz nezdravo spražiti tebe.
Nazaj na vrh
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2011 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Shema bi bila dobrodošla.

Evo ga : LINK
No in tu me je zaj strah, da bi iz sekundarnega navitja udarilo v primarno Sad
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2011 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če narediš tako, kot je narisano, ne vem kje vidiš možnost preboja med primarjem in sekundarjem?

Priključek 0V VN navitja, bi moral biti ozemljen, primar pa lahko pride do, čez palec ocenjeno) 350 V proti zemlji. Za tako napetost je 2 cm zračne razdalje vrh glave dovolj.
Nazaj na vrh
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2011 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Okej, hvala Very Happy sem sam prevero, da nebi pol kaj obžaloval Smile... no, zdaj glih sem nardil en del control stage-a LINK do pina 9 in 10, dlje pa nisem šel, ker sem na pin 9 dal osciloskop in ta ne kaže nič Sad. vezje sem 3x razdrl pa na novo sestavil, pa še vedno nič. Ampak če bi blo vezje pravilno narejeno, bi mi tam moglo kazat kvadratke, al ne ?
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 17, 2011 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težko karkoli rečem, preveri napetosti na chipu, če so vse - konec koncev je precej pinov vezanih skupaj in če že samo ene od povezav ni, ni nujno, da vezje dela.

Lahko tudi vgradiš večji kondenzator za določtev frekvence in bo izhodna frekvena nižja - visoke frekvence in protobord ne gresto preveč dobro skupaj.

Upam, pa, da nisi pozabil na 220 Omega ipor proti masi z izhodnih pinov, brez tega tudi ne bo ustreznega signala.
Nazaj na vrh
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 18, 2011 1:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je vse, razen tistih dveh (320k Omega , 1,8 k Omega ) uporov iz pina 6, ampak to 100% ni krivo... je pa res, da delam na tisti plošči, na kateri so luknje zvrtane in pol na drugi strani samo lotam, to pa ni čisto sigurno Sad . Sem preveril vse, pa nikjer ne vidim napake, še kolega je, pa sva oba prišla do zaključka, da je pravilno sestavljeno Sad... bom res probal še to vezje na protobordu sestavit jutri pa bom videl kaj bo Smile
Nazaj na vrh
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2011 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Okej, Popravljeno ! Very Happy sem zaj dokončal control stage in dela Very Happy (se mi zdi) sem z osciloskopom prevero signal ki gre na vrata tranzistorjev (torej A in B ter D in C na tej SLIKI) in dobil to : (priponka) Pa me zanima če je to vredu ? ker je spodnji del kvadratkov nekam čuden... Sad

Upoštevaj pravila, predvsem prvo. VolkD

IMAG0143.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.84 MB
 Pogledana:  0 krat

IMAG0143.jpg

Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2011 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bo z obremenitvijo bolje, vendar, kaj če bi kontaktiral avtorja projekta?
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.25
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2011 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
.. kaj če bi kontaktiral avtorja projekta?

Brez veze.... če bo Richie-ju pisal tak ko nam ga itak nebo nič zastopo čuj. Shame on you Think
Nazaj na vrh
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2011 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Okej bom probal še enkrat Smile... Zdaj mi je uspelo te kvadratke popravit, in zgledajo tako : (v priponki) .... zgornji kvadratki so iz točk B in C na tem vezju LINK spodnji pa iz točk A in D Smile ampak problem je amplituda teh kvadratkov ki je samo 1 volt, a ni to malo premalo ? Potem pa je še problem v drugem delu vezja LINK, na katerem prideta točki A in B ter C in D na manjši trafo, zaj pa je odvisno od smeri navojev kako se bodo tranzistorji uklaplali, pa nikjer ni pojasnjeno kako bi se mogli. Ker zdaj so (odvisno od smeri navojev) lahko sočasno vsi tranzistorj na enkrat vklopljeni, lahko samo dva na eni strani, al pa en na vsaki strani... Mislim da bi morala sočasno bit vklopljena zgornja dva med tem ko sta spodnja dva izklopljena in obratno, nisem pa prepričan če je tak prav ? Smile

IMAG0364.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  776.14 KB
 Pogledana:  0 krat

IMAG0364.jpg

Nazaj na vrh
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 23, 2011 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravicujem, amplituda kvadratkov je 10 V..... Sta bli 1 proti 10 sondi Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 484 dni