www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Excel pretvorba datuma

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 3.99
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 24, 2011 12:27 am    Naslov sporočila:  Excel pretvorba datuma Odgovori s citatom

Hmm...mogoče malo preveč zahtevam, a vseeno me zanima, če je kakšna možnost. Bom podal kar primer.

V celico bi vnesel naslednjo obliko datuma: 32711 (kar pomeni 3. dan v 27. tednu leto 2011 in predstavlja datum 6.7.2011)

Zdaj me pa zanima, če se da ustvariti kakšna formula/funkcija/karkoli, ki bi to obliko v celici spremenila v obliko 6.7.2011 ali vsaj kaj podobnega, iz katere bi bil takoj razviden datum.

Torej, rad bi naredil avtomatsko pretvorbo, da mi ne bi bilo potrebno več gledati na koledar v telefonu ali PC-ju kateri datum je to Sad

LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.77
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 24, 2011 1:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole se da rešit z makri, seveda napisanimi v xyzBasicu od offica in ne z tistimi ki se jih posname.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Drago_G
Član
Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12
Aktiv.: 1.63
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 24, 2011 1:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uf, mislim da je to malo prezahtevno za Excel. Bi pa se dalo stvar "verjetno" skombinirati skupaj z dobro zamišljenim sistemom ročno napisanih enačb, čeprav bi rajši za to predlagal kakšen drug program kot excel.

Fora je v tem, da moraš (moja osnovna ideja) stvar zapisati kot 3 številke:
dan v tednu (1-7), teden v letu (1-52) in leto.

Najprej bi moral preveriti ali je leto prestopno (pravilo za izračun si oglej na wikipediji-http://sl.wikipedia.org/wiki/Prestopno_leto, več pa na angleški verziji). Torej 3 if stavki, deljenje po modulu. Mislim, da bi šlo to z excelom.

Nato bi moral računati: teden*7+dan in nato preverjati z if stavki v kateri mesec pride (določiš mesec-pri februarju upoštevaj število dni), nato pa še dan.
Zraven pa bi rabil še nekaj varnostnih mehanizmov da ne prekoračiš količine pri dnevu v tednu (npr. 8 dan ne obstaja), številu tednov v letu ter seveda številu dni v letu.
Mislim, da bi vse skupaj šlo v excelu, toda ne tako enostavno z že napisano formulo. Priporočam kakšen drug programček (preveri po googlu, če že kaj ne obstaja).

NUFAN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 24, 2011 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za predloge. Bom malo preštudiral in še pogooglal, če obstaja kaj takšnega.
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.06

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 24, 2011 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

He, he
Podatek v obliki DTTLL je v celici B1

Koda:
=DATE((MID(B1;4;2)+2000);1;1+((MID(B1;2;2))+1-((MID(B1;1;1))>=WEEKDAY(DATE((MID(B1;4;2)+2000);1;1);2)))*7)+(MID(B1;1;1))-WEEKDAY(DATE((MID(B1;4;2)+2000);1;1);2)

Našel pa sem tukaj in malo predelal.[/code]

NUFAN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 24, 2011 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem preizkusil in vrne napačen datum, letnico pa okoli 1980. Sicer pa hvala, se bom malo poigral.

EDIT: Se opravičujem. Prehitro sklepanje. Pri popravljanju formule se je vanjo prikradel škrat. Deluje!! Najlepša hvala Wink

Me pa še nekaj zanima, če je to izvedljivo. Je možno imeti formulo v isti celici v katero bi vnesel datum v obliki DTTLL. Torej, da bi v to isto celico, kjer je formula, vnesel kodiran datum in bi v isti celici tudi preračunal in izpisal "normalni" datum?

Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.06

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 24, 2011 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne boš Shame on you
NUFAN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 24, 2011 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Very Happy OK. sem bil že prezahteven Wink V glavnem to kar imam sedaj, mi je dovolj in mi prihrani veliko časa. Še enkrat hvala in Applause
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1 dni