|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
AeeBeeCee Neznanec

Pridružen-a: Pet 30 Dec 2011 21:21 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Pet Dec 30, 2011 9:46 pm Naslov sporočila: Kaj bi lahko bilo? |
|
|
V sobi imam 3 vtičnice, ki so vezane na isto varovalko.
Na vtičnici št. 1 imam priklopljen Osebni računalnik z napajalnikom okoli 400W na prenapostni zaščiti Philips.
Na vtičnici št. 2 imam priklopljen Philips LCD TV, sprejemnik za T-2 televizijo in Genius ozvočenje 5.1 za računalnik na prenapetostni zaščiti SBS
Na vtičnici št. 3 ena žarnica okoli 70W.
Ker je bilo malo hladno v sobi, sem priklopil kvarčni grelec 800W na vtičnico št.1 ( http://www.ceneje.si/nerazvrsceno/ostalo/ostalo-nerazvrsceno/kvarcni-grelnik-800-w_-_CX0012B34B?tab=pod ) in po nekaj minutah mi je začelo v sobi vse utripati in pokati. Na hitro sem izkloplnik grelnik, ampak je nastal naslednji problem.
Na vtičnici št.2, kjer so vse naprave priklopljene na prenapestno zaščito SBS je začel brenčati SubWoofer od ozvočenja in ni nehal dokler ga nisem izklopil iz napetosti. In ko sem ga izklopil so se izklopile vse naprave na vseh vtičnicah 1,2 in 3. Zanimivo je to, da ko sem ozvočenje vključil nazaj na omrežje so vse vtičnice v sobi dobile nazaj napetost, vendar je Subwoofer še naprej brenčal in sem ga moral spet izključiti.... in od takrat naprej so vse naprave, ki so bile na vtičnici št. 2 ( TV, Ozvočenje in T-2 sprejemnik) nehale delovati, če jih priključim na druge vtičnice v stanovanju ne delujejo več (upam, da so šle samo varovalke na teh napravah).
In potem sem v sobi stestiral napetost v vseh treh vtičnicah in je v vseh enaka okoli 156 V.
[slovenščina je zame španska vas] me pa zanima kaj bi lahko bilo to? Je potrebno zamenjati vse kable po steni? Ker hiša je stara že nekje okoli 30-40 let. Ali je kaj drugega?
No upam, da bo znal kdo odgovoriti in da sem pisal pod pravo temo.
Lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.53 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 30, 2011 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moje je samo slab stik pri kakšni "klemi" v eni od razvodnic. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.78 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Dec 30, 2011 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri dejansko debelino kablov, ki napajajo tele 3 vtičnice, ter kaj zraven še napaja ista varovalka. Če so bili kabli pretanki, varovalka premočna ali pa popravljena na 200A z žebljem in je bil zraven vezan še kak bojler je rezultat najbrš kak zakurjen kabel, sicer imaš pa nekje slab spoj iz katerega se bo kmalu če boš naprej uporabljal te vtičnice pokadilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.50 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Pet Dec 30, 2011 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali so vtičnice ena zraven druge? Potem je možno da so šivane med seboj in niso povezane preko razdelilnih doz.
LP Nace |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rkulcar2 Član

Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 23:15 Prispevkov: 120 Aktiv.: 0.54 Kraj: Lendava
|
Objavljeno: Pet Dec 30, 2011 11:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slab stik v razvodnici drugo ne more biti.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.75 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Dec 31, 2011 12:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sumim na slabo "nulo". Še posebno če je v hiši 3-fazni sistem, znajo biti velike težave in skurjene naprave. Predlagam da se inštalacijo čim prej pregleda in popravi slabe stike. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AeeBeeCee Neznanec

|
Objavljeno: Sob Dec 31, 2011 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Nova stvar. Trenutno je napetost v vseh 3 napetost 230 V (nisem nič spreminjal, same so se stabilizirale na 230V).
Ko vključim samo podaljšek brez, da bi bilo kaj priključeno na njega v eno od teh treh vtičnic, poskoči napetost na drugi vtičnici na 380V.
In še odgovor na vprašanje zgoraj. Vtičnice niso skupaj, so razpršene po sobi.
Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbrane Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02 Prispevkov: 590 Aktiv.: 2.69 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Sob Dec 31, 2011 9:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na zadnje podatke , definitivno nekje slab spoj ničelnega vodnika.
Lp ! _________________ En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17 Prispevkov: 205 Aktiv.: 1.15 Kraj: ivančna gorica
|
Objavljeno: Sob Dec 31, 2011 9:52 am Naslov sporočila: |
|
|
ne priklapljaj ničesar, sicer bo iz večine tvojih naprav ušel dim in bodo nehale delovati.
Najprej saniraj inštalacijo! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AeeBeeCee Neznanec

|
Objavljeno: Sob Dec 31, 2011 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
jurcadet je napisal/a: |
ne priklapljaj ničesar, sicer bo iz večine tvojih naprav ušel dim in bodo nehale delovati.
Najprej saniraj inštalacijo! |
Ja, ja se razume. Priklapljam samo podaljšek brez naprav.
Na tisti vtičnici, ki mi je kazalo 380V in na kateri mi je vse skurilo ima drugo fazo, kot pa ostali dve vtičnici. Vendar nula je skupna. In ko vkloplim podaljšek na ostali dve se na tej št.2 pokaže 380 V.
Bomo probali rešiti situacijo pred novim letom. Vsem se zahvaljujem za odgovore in želim srečno novo leto, pa čim manj elektronskim problemov v prihajajočem letu.
Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17 Prispevkov: 205 Aktiv.: 1.15 Kraj: ivančna gorica
|
Objavljeno: Sob Dec 31, 2011 10:13 am Naslov sporočila: |
|
|
problem je, ker imaš vse tri vtičnice vezane na skupno nulo, ta nula pa je odklopljena šele potem, ko se te tri nule iz vtičnic združijo.
Na vtičnicah imaš verjetno 2 fazi (1 in 3 - ena faza, 2 - druga faza)
ko priklopiš na eno od vtičnic porabnik (predvidevam, da je bila to lučka na podaljšku, čeprav mislim, da bi moralo biti kaj močnejšega) postaviš ničelne vodnike na napetost taiste faze na katero si dal porabnika. tako lahko zaporedno vežeš 2 porabnika na 380V če imata porabnika različne moči, bo šibkejši pregorel.
Ukrep: poišči, ke je ničla odklopljena ter jo priključi.
Prosim te, da preveriš tole: priključi nekaj (žarnico) na vtičnico 3, ter izmeri napetost na v1, če je ta 0V potem sta vtičnici na isti fazi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

|
Objavljeno: Sob Dec 31, 2011 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
pa v Butalah boš težko našel kakšnega električarja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.82 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sob Dec 31, 2011 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Hi!To ti je definitivno slaba nula.Preveri vse spoje od razdelilne omarice naprej.Nisi napisal če se to dogaja samo v tej sobi ali v vseh prostorih.Će je vsepovsod tako ti je slab spoj nule na glavnem dovodu(sam sem imel tak primer),če pa ne pa kot sem dejal-preveri vse spoje nule od razdelilne omarice do sobe. _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AeeBeeCee Neznanec

|
Objavljeno: Sob Dec 31, 2011 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Situacija je rešena, hvala vsem za odgovore. Kriva je bila spojka. Verjetno je bila prevelika obremenitev s kaloriferjem vred in jo je skurilo / stopilo.
Pa še nekaj sličic.
In pa od ubogega ozvočenja:
TVja mi pa še ni uspelo odpreti. Upam, da ni kaj hujšega.
Me pa zanima, zakaj ta prenapetostna zaščita ni nič ukrepala? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.82 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sob Dec 31, 2011 12:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hi!Ni bila kriva prevelika obremenitev ampak slab spoj.Za kolikšno napetost pa imaš to prenapetostno zaščito? _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni