|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.79 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 1:39 pm Naslov sporočila: Balun za FM radio področje |
|
|
FM radio 5 elementna yagi je postavljena. Iz nje gre 75Ohm koaksialni kabel. Rad bi jo priklopil na starejši radio, ki ima za anteno predvideno vtičnico za 300€ 'twin lead' kabel.
Kako je s tem v praksi? Se splača izdelat balun? Če se, prosim če mi predlagate katerega. Na netu je teh načrtov zelo veliko.
Ali pa naj anteno enostavno priklopim kar preko koaksialnega kabla, ker itak nimam namena DX-at.
Predvsem me zanima, če ima kdo praktične izkušnje s tem, saj teorijo poznam.
_________________ http://mcmetlika.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.11 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej preveri, če ni antenski vhod narejen za 300 in 75 ohmski priklop. 75 ohmski je med enim od 300 ohm vhodov in maso. Če mase ni (tretji priključek), pa balun vsekakor naredi. Mogoče se še dobi antenski simetrirni člen za priklop koaksialca na dipol, ki je pravzaprav balun. Dober je tak s feritom za I in III band.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 597 Aktiv.: 3.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 5:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za ozek frekvenčni pas predlagam balun narejen iz 75 ohm koaksialnega kabla dolžine lambda/2, za širši frek. pas pa transformator navit (3 do 10 ovojev) na feritu permeabilnosti od 80 H/m do 130 H/m, vendar feriti od 30 MHz naprej začnejo odpovedovati tako da brez večjih izgub tukaj ne bo šlo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
16.27 KB |
Pogledana: |
4762 krat |

|
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
14balun.gif |
Velikost datoteke: |
15.81 KB |
Downloadano: |
18 krat |
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše.
Nazadnje urejal/a jozkoc Tor Jan 17, 2012 6:13 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.49 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 6:08 pm Naslov sporočila: Re: Balun za FM radio področje |
|
|
audiox je napisal/a: |
FM radio 5 elementna yagi je postavljena. Iz nje gre 75Ohm koaksialni kabel. Rad bi jo priklopil na starejši radio, ki ima za anteno predvideno vtičnico za 300€ 'twin lead' kabel.
Kako je s tem v praksi? Se splača izdelat balun? Če se, prosim če mi predlagate katerega. Na netu je teh načrtov zelo veliko.
Ali pa naj anteno enostavno priklopim kar preko koaksialnega kabla, ker itak nimam namena DX-at.
Predvsem me zanima, če ima kdo praktične izkušnje s tem, saj teorijo poznam. |
Balun se priklopi na samo anteno-dipol, ker ima antena 300 Ohm. Koaks pa 75 Ohm. Po mojem razmišljanju lahko da se tudi motim. Potem pa spet pretvorba iz 75 Ohm na 300 Ohm.
LP Nace
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.51 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če prav razumem, je 75 ohmski antenski kabel že prilagojen na dipol yagice. Če je to zaprti dipol, potem potrebuješ pri radiu točno tak baloon (75 na 300), kot je uporabljen pri tem dipolu, iz 300 na 75 ohm.
Kot je že borber napisal.
EDIT: ne baloon ampak seveda balun!!! tnx cerovac_i
Nazadnje urejal/a S53DZ Tor Jan 17, 2012 10:38 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 7:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Če prav razumem, je 75 ohmski antenski kabel že prilagojen na dipol yagice. |
Tako je. In ta konfiguracija priklopljena na receiver igra zelo dobro.
Ker sem pa prišel do par starih radijev in bi še tudi kakšnega imel, imam to 'majhno impedančno težavo'.
@borber - tista shema za koaksialni baloon je pa za prilagoditev 75 ohmskega koaksialca na 300 omski dipol. Je možno narediti koaksialni balun 75 na 300 omov na strani radia?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerovac_i Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34 Prispevkov: 559 Aktiv.: 3.02 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
jozkoc je napisal/a: |
Za ozek frekvenčni pas predlagam balun narejen iz 75 ohm koaksialnega kabla dolžine lambda/2, za širši frek. pas pa transformator navit (3 do 10 ovojev) na feritu permeabilnosti od 80 H/m do 130 H/m, vendar feriti od 30 MHz naprej začnejo odpovedovati tako da brez večjih izgub tukaj ne bo šlo. |
Balun iz koaksialnega kabla λ/2 za 2. pas (FM radio) bi bil po mojem občutku zelo neroden (več kot 1m kabla!).
Pred leti se je dalo nabaviti balune za vgradnjo neposredno v TV yagi antene, ki so bili deklarirani za vsa TV področja od prvega (47MHz) do petega (960MHz). Nikoli ni bilo problema z izgubami, vsaj pri sprejemnih antenah ne. Bili so naviti na feritne perle: ali na eno z dvema odprtinama za navitje ali na dve ločeni blizu skupaj.
Če si kupil narejeno yagi anteno za FM, potem bi ta morala že imeti vgrajen ustrezni balun, drugače je ne bi mogel pravilno priklopiti na koaksialni kabel. Enak balun rabiš za priklop koaksialnega kabla na stari radio, zato ga lahko enostavno prekopiraš če imaš možnost in potrebni material.
P.S.: Pravilno je balun, ker je to okrajšava za balanced - unbalanced. Tudi bal-un sem že srečal. Balon (baloon) nima s tem nobene zveze!
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile.
Nazadnje urejal/a cerovac_i Tor Jan 17, 2012 8:48 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.11 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsak balun je dvosmeren. Iz 75ohm nesimetrično na 300ohm simetrično in obratno.
Lambda polovic balun ni primeren za II pas, ker je preozek. Dejansko je bolj uporaben za eno frekvenco, ozek pas, pri kateri dolžina kabla ustreza polovici valovne dolžine.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsak balun je dvosmeren. |
Odlično.
Lambda polovic balun ni primeren za II pas, ker je preozek. |
Nič hudega. Točno vem katero postajo hočem, torej samo 1 frekvenca me zanima.
Hvala.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko boš rezal kabel, upoštevaj skrajševalni faktor kabla. Ta je od kabla do kabla različen (0.66-0.8 ?).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
Objavljeno: Tor Jan 17, 2012 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK hvala. Sem dal v google in vidim, da se faktorji poiščejo v tabelah za vsak tip posebej.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 503 dni