www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Razvojna ploščica za ATMega8

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
juref
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Dec 2009 11:45
Aktiv.: 1.20
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 19, 2012 12:55 pm    Naslov sporočila:  Razvojna ploščica za ATMega8 Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Odločil sem se izdelati razvojno ploščico (amatersko) za ATMega8. Zanima me vaše mnenje. Ter ali naj uporabim LCD ali Segment display?

Ploščica pa je namenjena učenju uz. testiranju.

(P so letvice) Razz Razz Laughing

Najlepša hvala!!

Razvojna ploscica ATMega8.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Razvojna ploscica ATMega8.pdf
 Velikost datoteke:  69.43 KB
 Downloadano:  45 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 19, 2012 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj tipke na + ? Potem moraš dodati se pulldown upore. Tipke daš na - pa vključiš pullupe....
Ne vem, če se ti izplača z izdelavo lastne. Za mali denar dobiš kit na katerega lahko vtakneš še kak drug procesor. Gor je celo programator. Prav tako je gor vse za serijsko komunikacijo.

juref
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 19, 2012 1:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Zakaj tipke na + ? Potem moraš dodati se pulldown upore. Tipke daš na - pa vključiš pullupe....
Ne vem, če se ti izplača z izdelavo lastne. Za mali denar dobiš kit na katerega lahko vtakneš še kak drug procesor. Gor je celo programator. Prav tako je gor vse za serijsko komunikacijo.

hvala lepa za opozorilo. To izdelujem za hobi, ter da mi ni dolgčas.
Nazaj na vrh
juref
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 19, 2012 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Popravek sheme Surprised Surprised

Razvojna ploscica ATMega8.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Razvojna ploscica ATMega8.pdf
 Velikost datoteke:  75.31 KB
 Downloadano:  44 krat

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 19, 2012 1:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pullup uporov načeloma ne rabiš, saj jih imajo vgrajene mikrokontrolerji. Le vklučiti jih je potrebno.
Jan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Jun 2006 14:19
Aktiv.: 1.35
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 19, 2012 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz ti priporočam LCD. Porabil boš manj pinov in prikazal več informacij. Če boš za LCD uporabljal kakšno knjižnico (http://winavr.scienceprog.com/comment/97), si poglej, kakšen priklop predvideva kljižnica (ponavadi je zahteva za data bite DB4 -> Px4, DB5->Px5, DB6->Px6, DB7->Px7).

lp
Jan
Nazaj na vrh
juref
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 20, 2012 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jan je napisal/a:
Jaz ti priporočam LCD. Porabil boš manj pinov in prikazal več informacij. Če boš za LCD uporabljal kakšno knjižnico (http://winavr.scienceprog.com/comment/97), si poglej, kakšen priklop predvideva kljižnica (ponavadi je zahteva za data bite DB4 -> Px4, DB5->Px5, DB6->Px6, DB7->Px7).

lp
Jan

Na to sem pazil... Imam eno zanimivo knjižnico ki jo ni težko uporabljat, ampak se lahko zamenjujejo le RS RW in E. Drugače sem pa tudi zasledil knjižnico pri kateri se lahko menjujejo tudi data pini.

Knjižnico sem dodal v priponko, če bo koga zanimala. Malenkost sem jo preuredil, da se da kursor izključiti. Če ne dela probajte spremenit tiste PD v Px (x je port)

Superca LCD.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Superca LCD.zip
 Velikost datoteke:  2.93 KB
 Downloadano:  16 krat

Nazaj na vrh
juref
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 20, 2012 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jan je napisal/a:

lp
Jan

Prosil vas bi samo če bi mi lahko pri te knjižnici povedli kako se lahko prikaže spremenljivko? (Npr: Rezultat ADC) Vse sem probal ampak ne gre :S

hvala
Nazaj na vrh
Sadida
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53
Aktiv.: 3.23
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 20, 2012 10:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je iz predavanja. Isto stvar bi lahko poiskal tudi sam na forumu.

avr-elektronik.rar
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  avr-elektronik.rar
 Velikost datoteke:  577.6 KB
 Downloadano:  34 krat

Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 20, 2012 4:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem tudi začel s testiranjem tako, da sem programiral izpisovanje kritičnih podatkov na LCD. A čim so programi postali malo, res malo obsežnejši, mi je bilo teh podatkov na LCD-u premalo.

Sedaj vedno pri testiranju uporabim en pin (samo en pin! Olučajno to ni TX pin, ker ga rabim kje drugje) na njem programiram serijski izhod (Software UART), in preko njega izpisujem podakte. Gledam jih seveda na PC-u (-- velik ekran, veliko podatkov) ki ga priklopim preko RS232 TTL konverterja. No sedaj obstaja tudi USB to TTL konverter, ki omogoči prestrezanje informacij na pinu in prenos v PC.
Na PC-u seveda poženem Brayev terminal. (Hvala Bray!).

To investicijo priporočam vsakomur. Veliko da, glede na to kolikor stane.

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
juref
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 21, 2012 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

no ploščica je zložena in zadeva deluje... No ko sem del popravil Applause Problem uporabe LCD-ja je bil da sem RW povezal na RESET pin in vrag ni hotel delovati. Ali bi mi lahko kdo razložil zakaj?

Problem imam tudi v kvarčnem oscilatorju. Eden čip sem že zaklenil :S. Uporabil sem 8Mhz (za test) kvarc ter 2x 22pF. kondenzatorja. Zadeva ne deluje. Mogoče ve kdo zakaj?

Najlepša hvala za odgovore!
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.39

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 21, 2012 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo razmisli, kaj počne RESET pin na megi in v kako stanje moraš spravit RW pin na LCD, da mu lahko pošiljaš ukaze... Think ... d'oh!
juref
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 21, 2012 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Malo razmisli, kaj počne RESET pin na megi in v kako stanje moraš spravit RW pin na LCD, da mu lahko pošiljaš ukaze... Think ... d'oh!

hehe ja mi je potegnilo... Very Happy se pravi če sem prav razumel ... če želim uporabiti Reset pin za krmiljenje RW moram vkljulič "reset disable" varovalko ne Very Happy
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.39

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 21, 2012 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, in od takrat naprej uporabljat samo paralelni programator ali bootloader...
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni