|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Baginana Član

Pridružen-a: Pon 27 Jun 2011 21:25 Prispevkov: 78 Aktiv.: 0.46 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sob Jan 21, 2012 1:36 pm Naslov sporočila: Erma |
|
|
Ali kdo ve katere radio aparate je izdelala ERMA?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mikipi Član

Pridružen-a: Tor 15 Mar 2011 16:09 Prispevkov: 21 Aktiv.: 0.12 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sob Jan 21, 2012 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz vem za SSA in R51.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mikipi Član

|
Objavljeno: Sob Jan 21, 2012 2:40 pm Naslov sporočila: Potek popravila |
|
|
Danes sem se odločil za poskusni priklop. Elektrolitskih kondenzatorjev 32uF/400V še nisem uspel dobiti. Meritev kaže, da bi morala biti še OK. Ne vem pa kakšen je ESR??? Zaenkrat bosta ostala , dokler ne dobim zamenjave. Nisem uspel dobiti niti žarnic za osvetlitev skale (7V, 0,3A, E10). Se bom s tem ukvarjal kasneje. Dobi se 3,5V in bi dve vezal zaporedno, namesto paralelno, kot so originalne. Bom še videl.
Zaporedno z 240V sem vezal 100W žarnico in pogumno priklopil. Žarnica je rahlo žarela elektronke so začele kazati znake žarjenja. Ogrevalna napetost iz trafota je bila dobrih 7V (malo previsoka). Naenkrat je žarnica začekla močneje žareti (že skoraj svetiti) in sem preventivno vse ugasnil. Pobral sem ven vse elektronke, razen usmerniške in ponovil vajo. Ista pasem. Tako nisem uspel izmeriti napetosti na elektrolitih.
Vzel ven še EZ81 in ponovno prižgal. Tokrat se žarenje nitke žarnice ni povečalo. Izmeril napetost na sek. transformatorja: 2X300V AC !!!! Mislim, da je to malce preveč. Na načrtu ni napisanih nobenih napetosti, zato težko rečem. Bom še premislil in preveril. Sem pogledal kako je nastavljeno stikalo za izbor napajalne napetosti in ugotovil, da je mojster ki je zamenjal originalno usm. elektronko z EZ81 precej brkljal okoli napajanja. S stikala za izbor napajanja je odlotal vse žice, ki gredo na transformator, razen ene! Tudi varovalke ni videti nikjer!
Sedaj ne vem kateri odcep transformatorja je priključen. Moram še stuhtat kako to ugotoviti. Morda z merjenjem napetosti na odcepih na primarju transformatorja. Tam kjer bo najvišja napetost je začetek (240V).
Na hrbtni (lesonit) stranici se na položaju kjer je trafo vidi lep zoglenel del lesonita. Očitno je šlo za resno napako. Tudi lak na trafotu je na (zunanji strani) videti malce bolj zapečen. Omsko nisem detektiral kaki nepravilnosti na njem.
Če ima kdo kako idejo, le na dan z njo. Zdaj grem pa nazaj delat...
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Baginana Član

|
Objavljeno: Sob Jan 21, 2012 4:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz poznam (imam) RS5 in Piran 58
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
263.77 KB |
Pogledana: |
12 krat |

|
|
191.12 KB |
9 krat |

|
|
1.12 MB |
16 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mikipi Član

|
Objavljeno: Sob Jan 21, 2012 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naj nadaljujem...
Zamenjal elektrolita s tistim kar sem našel doma 8uF/350V. Sedaj dela mnogo bolje. Napetost na anodi NF elektronke pripleza do 250V. Če to primerjam z napetostmi v načrtu za TESLA 405-411 serijo je še vedno visoko, a se mi zdi že bolj primerno. Zvočnik lepo brni (ne pretirano). Radijski del ne kaže kaj veliko življenja. Sem zraven dal en radio. Na srednjevalovnem področju ujamem žvižganje, torej lokalni oscilator očitno dela. Tudi če zamenjam VF elektronki med seboj. Je pa zanimivo, da celotna skala na "novem" radiju, predstavlja le kako četrtino skale na radiju, ki ga oživljam. Moram priznati, da nikoli nisem bil kak ekspert za delo z radiji. Upam, da ni kdo razglasil krogov, ker sicer dvomim v useh. Nimam izkušenj.
Sem še malo preveril kondenzatorje, ki jih nisem menjal. Menjal sem vse papirnate. Ostali so tisti ploščati (keramični?) Tiste 3, ki sem jih vzel ven in izmeril so bili OK. Je pa eden od njih imel en kontakt v zraku (se je odlotal), zato sem vrgel oko na brzino po ostalih, a nisem našel nič sumljivega. Od uporov sem preveril le kake 3 ali 4, ki so večji in bolj dostopni.
Še vedno imam pred radijem vključeno žarnico, ki komaj žari in mislim, da ne vpliva kaj dosti na delovanje. V radijo sem dodal varovalko. Elektronke vso vse tople; usmerniška in NF sta kar vroči, ostale mlačne.
Toliko za sedaj. Če bo kaj novega sporočim. Bom malo spremljal ta forum, če pade kak predlog.
Lep pozdrav vsem
P.S.: Si se specializiral za EMRA radije, Baginana? Ta dva sta lepa.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shad Član

Pridružen-a: Ned 23 Okt 2011 16:17 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.77 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Ned Jan 22, 2012 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri še vse upore.
Če so ti začetni testi z žarnico šli skozi in imaš inst. varovalko priklopi radio direktno.
Usmerniška in ojačevalna elektronka sta praviloma najbolj vroči to je OK.
Očitno usmerjevalka dela, probaj zamenjati ostale elektronke,da vidiš če je katera defektna.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mikipi Član

|
Objavljeno: Ned Jan 22, 2012 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja... Ko bi imel rezervne.. sem jih zamenjal med seboj, brez spremembe.
Moti me ker ni nic radijskega sumenja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Jan 22, 2012 5:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Mikipi
Ko omenjaš nenormalo visoke napetosti, imaš 3 možne razloge zato:
a.) Napetost v omrežju imaš krepko čez 270 V, saj drugače čez žarnico in s priklopom na 240 V odcep, ne boš dobil takih napetosti na sekundarju.
b.) Žarnico si priklopil na 160 V odcep. Preveri pred direktnim priklopom!
c.) Najbolj verjetna možnost, v digitalnem multimetru imaš fuč baterijo in multimeter zato kaže mnogo preveč. Pri dovolj zanič bateriji tisti znak za prazno baterijo izgine.
Dve žarnici za 3.5 V 0.2 A vezani zaporedno, namesto pilotk, se vsaj po mojih izkušnjah, ne obnese. Žarnici pregorita v nekaj dneh, saj ima ta tip žarnic deklarirano življensko dobo samo 15 ur:
http://grabstore.ehv.campus.philips.com/voorraadmap/hfdst25_lamp/Datasheets_pdf_files/kleine_lamp.pdf
Če je zažarela anoda usmerjevalke (zelo slabo za lampo), imaš kratek stik na istosmernem delu ali prebit katodni kondenzator izhodne pentode.
In še 8uF je vsekakor nezadostna kapaciteta za usmerniški filter, pretiravati pa tudi ne smeš, 47 uF je zgornja meja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mikipi Član

|
Objavljeno: Tor Jan 24, 2012 8:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem si vzel čas za preverbo. Takole je:
a.) omrežna napetost je čisto OK (235 V)
b.) žarnica je priklopljena na podaljšku na vtičnico, tako da ko vtaknem vtikač od radija, je le-ta priklopljen kot običajno
c.) preveril napetosti z dvema DMM-jema. Zelo enaki odčitki.
Sem pa pogledal kaj je s transformatorjem. Definitivno ni originalen in je bil zamenjan istočasno kot AZ11. Tako recimo sploh ni navitja L36, navitje L34 ima pa samo 5 izvodov in ne 6 kot je v načrtu. Torej, tu se moram še malo poigrat.
Jasno 8uF so premajhni, vendar sem le to imel. V Kranju nisem dobil 32uF in sem se odločil, da bodo začasno notri, dokler ne rešim problema z napajalnim delom.
LP vsem
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mikipi Član

|
Objavljeno: Tor Jan 24, 2012 9:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Hm, sem pa ravno pomislil še na eno stvar....
Premajhen kondenzator pomeni da je velika valovitost na napetosti. Če je ta valovitost ektsremno velika, jo lahko DMM na enosmernem področju prikaže kot višjo napetost. Čisto možno. Bom preveril valovitost.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Baginana Član

|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2012 9:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je mojster menjal AZ11 z EZ81 je logično da je menjal tudi trafo, saj je Uf za EZ81 6,3V UTr pa mora biti 2x350V.
Za AZ11 pa je Uf 4V, UTr pa je odvisen od toka: če je tok 70mA je UTr 2x500V,
I=90mA, UTr 2x400V; I=120mA, UTr 2x300V. Pomembni podatek je :
2xUTr x I=72 000mW
P.S.
Kar se pa tiče zbiranje radioaparatov pa zbiram YU aparate, predvsem tiste manj poznane, kot so firme Rafimus, REK, Erma, Obod.
Iščem radio Slavček za katerega ponujam radio Obod 750.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mikipi Član

|
Objavljeno: Pet Jan 27, 2012 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takole... Radijo je zapel. Na srednjem valu ujel radio Slovenija. Ostala obmocja so gluha.
Verjetno bi rabil boljso anteno.
Ne vem kaj naj nzardim glede napetosti. Anodne napetosti so za cca 50v previsoke. Je to kriticno?
Ce je pred radijem 100w zarnica so ravno prave, gretje pa v tem primeru pade na cca 5,8v.
Zamenjam filterske kondenzatorje, uredim napetosti in sestavim radio.
Hva za pomoc.
U
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mikipi Član

|
Objavljeno: Pon Jan 30, 2012 9:08 am Naslov sporočila: Kondelbritof |
|
|
Če koga zanima... takole izgledajo deli (večinoma kondenzatorji), ki sem jih zamenjal. V sredini je vsebina filterskih kondenzatorjev, levo pa ohišje, ki ga mislim še uporabiti; nova kondenzatorja bom vgradil not).
EM11 rahlo sveti. Če ugasneš luč v prostoru se lepo vidi. Vendar tudi ob popolnoma nastavljeni postaji, ne zasveti celotna površina, ampak nekako le do dobre polovice. Napetosti, ki bi maorali biti 20 in 40V sta več kot 40 in 60V. Kljub temu, da sem napajalne napetosti že spravil v normalne okvirje. Zamenjal sem tudi oba upora (1M) na EM11; eden je bil odprt, drugi pa je odstopal za cca. 30% v plus. AGC napetost, ki se uporablja za "šofiranje" te elektronke pa nekje od -1,3 do -1,9V. Nekje sem zasledil, da naj bi bila ta napateost na EM11 med 4 in 20V?!!? Menda se da te elektronke tudi "osvežiti" s priklopom na višjo napetost ogrevanja za nekaj minut. Ne vem če je to res.
Lep pozdrav!
|
3.68 MB |
9 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bonksi Član

Pridružen-a: Pon 23 Jan 2012 14:09 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.08 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 05, 2012 2:17 pm Naslov sporočila: Tkanina za zvočnik |
|
|
Nace je napisal/a: |
Da ne odpiram nove teme. Zanima me ali se dobi kje ta zlata tkanina- blago, ki prekriva zvočnik. Ker sem naredil napako, pranje, se mi je uskočila, tako da je sedaj premajhna, pa tudi parat se je začela.
LP Nace |
Na spodnjem linku lahko najdeš prodajalca elektronk, ki tudi prodaja tkanino za zvočnik.
http://www.electron-tubes.info/dindex.htm?/eteil.htm
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni