www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Dilema pri nakupu objektiva

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.80
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 30, 2012 11:24 pm    Naslov sporočila:  Dilema pri nakupu objektiva Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Fotoaparat Nikon d5100. Zdaj imam kit objektiv 18 - 105 3,5-5,6 f. Rad bi si kupil kak boljši objektiv, da lahko slikam v slabših svetlobnih pogojih, delal fotke z manjšo globinsko ostrino, portrete...

Recimo tale:
50mm f1,8

Proti temu:
50mm f1,4

Dvojna cena? Vem, da se pri steklu ne špara, ampak... Je res takšna razlika?

Hvala za nasvete.

lp

audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 3:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prebral in pogledal sem kar nekaj testov in primerjav. Dražji objektiv od obeh sploh ni ne vem kako dober. V enem od testov je bil celo označen kot najslabši nikonov objektiv od 50tih let naprej. Shocked

No itak je prišlo majhne spremembe v načrtih, tako da grem kar na tole varianto:
35mm f1,8

Veliko veselja za 'malo' denarja...

tejko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57
Aktiv.: 0.46
Kraj: Pragersko

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 8:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidim, da si se že sicer odločil in šel na 35mm. Uporabljam oba zgoraj omenjena in je 1.4 precej boljši. Predvsem glede ostrine. Ne vem, kje si prebral, da je slabši...
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi se že odločal za zelo svetel objektiv, bi vzel 50mm in ne bi svetlobe (zaslonke/časa) lovil na bolj širokokotnem objektivu.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ne vem, kje si prebral, da je slabši...

Tukaj:
If you worry about straight lines or distortion, this is the worse 50mm lens ever made by Nikon since at least 1950, and I've tried them all, even for their rangefinder cameras.

@S53DZ... ...35mm objektiv je na mojem DX fotoaparatu ekvivalent klasičnemu 50mm. To že veš in vseeno priporočaš 50mm, ki je na mojem aparatu potem ekvivalent 85mm?

S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 1:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jap, moja napaka, mislil sem napisati 50/1,4 !
Sicer pa ponavljam, sam se bom, ko se bom odločal, odločil za večjo lečo (v navedenem primeru za 58 namesto 52), predvsem pa za kovinski bajonet in ne plastičnega. Pri tistih dveh oz. treh sicer ne vidim, kakšen navoj ima.
Pri tem se zavedam enačbe: večja leča = višja cena in večja teža.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 2:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

50/1,8 je IZJEMNO oster, brez CAja. 50/1,4 pa je znan po veliki količini CAja.
Imel sem 50/1,8 in je bil moj najostrejši objektiv poleg 105/2,8 macro.

chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.65
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za portrete je 50mm na 1.6x - 1.4x crop senzorju super stvar. Na full frame bi rabil ~85mm.

Pa zanimivo, da je Nikonov 50/1.4 slab - Canonov je eden izmed najboljsih objektivov - jaz bi rekel med top 3.

LP!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Sicer pa ponavljam, sam se bom, ko se bom odločal, odločil za večjo lečo (v navedenem primeru za 58 namesto 52), predvsem pa za kovinski bajonet in ne plastičnega.
Sicer ima tudi 50mm f1,8 58mm lečo in kovinski bajonet.

Citiram:
50/1,8 je IZJEMNO oster

Citiram:
Za portrete je 50mm na 1.6x - 1.4x crop senzorju super stvar. Na full frame bi rabil ~85mm.

Torej dilema ostaja. Lahko rečem, da sta oba objektiva dobra.

Recimo, da portreti niso glavni vzrok nakupa. S tem bi se bolj igral. Fotografiram dogodke v zaprtem prostoru. Tema, nastopajoči so osvetljeni z reflektorji. Ko fotografiram sem od nastopajočih oddaljen 2 do 10 m. Ko uporabljam bliskavico Nikon SB-910 nimam pripomb. Fotografija je tudi s kit objektivom v redu. Vendar na fotografiji ne doživiš ambienta. Včasih slikam tudi brez bliskavice, da dobim ta ambient. In se mi velikokrat zgodi, da moram čas osvetlitve nastaviti na sekundo ali več, ker je zaslonka na cca 5f zaradi omejitev objektiva.

No, lahko sicer dvignem ISO, pa se potem pojavlja šum. Priznam, šele začetnik sem in mogoče ne znam še izkoristiti tehnologije v rokah. A nekaj mi govori, da bi boljša leča zelo olajšala delo. Malo sem eksperimentiral danes s kit zoom objektivom in sem ugotovil, da mi najbolj odgovarja goriščna razdalja ravno tam okrog 50mm.

Heh... malo mi je vseeno drag 1,4f. Razen če me vi, ki imate več izkušenj ne ustavite, ker delam napako, bom šel na 50mm 1,8f. Dejstvo je tudi to, da nisem ravno premožen, potrebujem pa tudi stojalo, nahrbtnik...

chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.65
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, za moje pojme bo dobra fotka s koncerta definitivno brez fleša Smile

Jaz bi ti svetoval, da kar kupi 50/1.8, s takšnim objektivom se da super fotkati koncerte. Pa ne se bat dvignit ISO - šum se da dobro odstranit pri obdelavi na PC-ju (verjetno ima Nikon kak priložen softver?).

Drugače pa se svetlobni pogoji na koncertih zelo hitro spreminjajo, tako da je najbolj, če daš fotoaparat v manual mode, narediš nekaj testnih slik in ročno nastaviš iso, čas in zaslonko. Če bo kakšen posnetek malo podosvetljen ali nadosvetljen, se da popraviti pri obdelavi. Jasno pa bo nekaj slik za v smeti, temu se ne da ogniti.

Včasih je celo tako temno, da moraš še avtomatski fokus izklopiti. No, to je še en pogoj pri nakupu objektiva za koncerte - mora imeti hiter fokus (pri "kanonih" je to USM motor, pri Nikonu karkoli ekvivalentnega).

Sem pripel nekaj fotk kjer se vidi, da se da z 50mm na koncertu zaobjet od portreta do cele skupine. OK, mogoče niso najboljši primer, in ne najlepše, žal nimam časa iskat boljših Smile

LP!

koncert-7002.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  98.11 KB
 Pogledana:  4 krat

koncert-7002.jpg

koncert-7033.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  167.72 KB
 Pogledana:  8 krat

koncert-7033.jpg

koncert-7831.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  43.67 KB
 Pogledana:  6 krat

koncert-7831.jpg

koncert-7837.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  76.44 KB
 Pogledana:  7 krat

koncert-7837.jpg

Nazaj na vrh
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2012 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj delam skoraj vse na manual. Tudi ročno poskušam fokusirati. Želim se čim več naučiti, zato od avtomatike bežim.

Hvala za post in slike. Torej še en glas za 1,8.

boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.73
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2012 10:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

audiox je napisal/a:
Saj delam skoraj vse na manual. Tudi ročno poskušam fokusirati. Želim se čim več naučiti, zato od avtomatike bežim.

Hvala za post in slike. Torej še en glas za 1,8.

Če želiš tudi ostriti ročno potem pa kr na kak sodoben MF
http://foto-klik.si/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=468&category_id=15&option=com_virtuemart&Itemid=71&lang=sl

ampak pri f/1.4 je ostrino kar težko uloviti tam kjer želiš
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni