|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
detra83 Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2011 16:18 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.09 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Feb 05, 2012 12:32 pm Naslov sporočila: Bojler izklaplja FID, je kriv grelec? |
|
|
Pozdravljeni,
v kopalnici imamo cca. 15 let star bojler. Grelec v njem je bil zamenjan lansko leto. Zadnjih 6 mesecev je bojler deloval normalno, uporabljal se je vsake dva tedna, vmes je bil izklopljen. Nekaj dni nazaj pa se je ob vklopu bojlerja takoj izklopil FID.
1) Preveril sem kontakte na grelcu in zgledajo v redu. Vseeno vsakič brez izjeme izklopi FID.
2) Grelec sem vzel iz bojlerja in ga vklopil. FID seveda ni izklopilo, ker je ozemljitev direktno na ohišju bojlerja, prav tako pa sumim, da grelec ni deloval. Zakaj? Zato ker ob vklopu grelca poraba elektrike na števcu ni poskočila kot ponavadi.
Sklepam torej, da je crknil grelec. Čudi me le to, da je bil od nabave uporabljen le nekajkrat. Mislite, da je bilo v kopalnici preveč vlage? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cici Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Ned Feb 05, 2012 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstaja možnost, da je bil novo vgrajen grelec defekten. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3356 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Feb 05, 2012 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je bil grelec narejen na Taiwan-u?
Očitno si lociral napako. Kot si napisal, grelec izklaplja FID, kar pomeni, da ima preveliko prevodnost proti zaščitnem vodniku. Ta prevodnost je lahko tudi kapacitivna.
Lahko probaš tudi tako, da zamenjaš kontakta na grelcu, morda bo potem točka, kjer uhaja parazitni tok na nižjem potencialu in bo potem parazitni tok manjši. Sicer pa probaj še z drugim grelcem. Upam, da bo delalo dalj kot samo eno leto.
Ko se grelec segreje, lahko pride v njem do kakih termičnih premikov, zvijanja, ki povzroči, da potem FID izklaplja. _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Waldo Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50 Prispevkov: 316 Aktiv.: 1.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Feb 05, 2012 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti novi grelci so bolj tako... kitajski...
Nov bojler (Gorenje Tiki) je zdržal 6 let, preden sem prvič menjal grelec. Moral sem menjati tudi termostat, ker se ta zdaj natakne in ni več samostojna enota. Tudi luknja za sondo je ožja, tako da je stari neuporaben.
Drugi grelec je zdržal dve leti in pol. Dobro. Šel sem po novega in omenil stricu v trgovini, kako dolgo je trajal. Stric je menil, da je to itak dolga doba. Ti novi so slabši.
Tretjega sem menjal po treh tednih . Na srečo reklamacija, no questions asked. Stric se je začudil in menil, da bi lahko že zdržal vsaj tri mesece. Počil je tik nad osnovo, tako da je tekla voda še v termostat in ga je tako zdelalo, da sem moral zamenjati še tega. Ko ga je tako počasi močilo, je občasno vrglo varovalko ven. Ponavadi tega nisem opazil takoj in ko sem jo zamenjal, je delovalo vse normalno. In to ene štiri-pet krat tako. Žal je grelec v mojem bojlerju take sorte, da nedestruktivna demontaža ni mogoča, zato nisem pogruntal, kaj se dogaja, vse dokler ni dokončno odpovedal.
Bomo videli, kako dolgo bo deloval četrti grelec. Ravnokar sem zaključil z menjavo. Račun sem seveda shranil na priročno mesto. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.25 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Feb 05, 2012 5:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Waldo
Ima zadeva potemtakem invarski termostat in ne kapilarnega?
Sem mislil, da so invarski značlni za italijanske bojlerje, Pri našem je invarsko čudo letelo v smeti, takoj ko sem slučajno dobil kapilarni termostat z dovolj drobno sondo. Od takrat bojler dela kot se od njega pričakuuje in ne da vodo pogreje skoraj do vrelišča, nato pa čaka z vklopom grelca, dokler ni vodo že čisto mrzla (invarski termostatio imajo ogromno histerezo).
Grelec je pa še originalni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Waldo Član

|
Objavljeno: Ned Feb 05, 2012 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Azrael
Nimam pojma, kak termostat je notri. Termostat je zaprt v ohišje iz črne plastike, na spodnji strani sta dve klemi, kjer se priključi napajanje, priključek za tlivko in kolesce za nastavljanje temperature. Na zgornji strani sta prilkjučka, ki sedeta na grelec (kot faston, a debelejša) in dolga palica s tipalom, ki paše v cev na grelcu.
Res je Made in Italy, a deluje čisto spodobno. Greti začne skoraj takoj, ko odpreš pipo. Histereza je skoraj malo premajhna.
Original Tikijev termostat je bil kapilarni, a je bila sonda na koncu kapilare mnogo predebela (enih dvakrat) za cev v novem grelcu. Sem imel idejo, da bi poleg termostata v cev vtaknil še kak "elektronsko readabilni" senzor temperature, pa ni prostora niti za to. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Ned Feb 05, 2012 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je invarski termostat.
Dokaj zanimivo, da ti dobro deluje. Namreč, ne samo tisti doma, ki je začel kmalu sračkati, tudi v bojlerju v službi (iste vrste termostat) se je po enem letu histrerza obupno povečala, dokler ni voda zavrela, kmalu pa je kapituliral še grelec. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3356 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Feb 05, 2012 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen je invarski termostat? (Do sedaj sem vedel samo za kapilarnega. Sem malo guglal, a nisem našel odgovora.) _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Waldo Član

|
Objavljeno: Ned Feb 05, 2012 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Azrael, hvala za info in opozorilo.
Ja, moj je nekaj podobnega, le da je "form factor" drugačen. Bom pozoren na težave, ki jih omenjaš. Na srečo imam na bojlerju termometer in se vsak problem takoj vidi.
Edit:
Zdaj se spomnim, da je na vrhu palica s tipalom stisnjena, na sredini pa je kot neko jedro. Očitno je to vrh palice, ki je zgoraj vpeta, in se razteza navzdol.
Nazadnje urejal/a Waldo Ned Feb 05, 2012 10:38 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.23 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 05, 2012 10:21 pm Naslov sporočila: Re: Bojler izklaplja FID, je kriv grelec? |
|
|
detra83 je napisal/a: |
Sklepam torej, da je crknil grelec. |
Sam sem imel podoben primer.
Grelec je vgrajen v 300L bojlerju in je po drugi menjavi deloval kakih 5 let.
Potem je kar naenkrat začel metati ven fid.
Ker je crknil v petek popoldne, a na bojlerju bi bilo faze sem še enkrat preveril ali je bojler res dobro ozemljen in ga povezal mimo fid-a.
Po vklopu in preverjanju faze res ni bilo na kovinskem bojlerju ko je bil grelec vključen torej je bila zadeva varna za uporabo.
Sem pa grelec meril proti zemlji in na klemah in je zgledalo vse OK.
Vseeno sem v nedeljo pozno zvečer bojler spraznil do polovice in odtranil grelec.
Imel sem kaj videti. Bil je kar dobro odprt in voda je prihajala v stik z samo grelno žico. Vseeno je deloval, faze na bojlernju ni bilo, le FID je ven metalo.
Skratka dokler grelca ne potegneš iz bojlerja in fizično pregledaš ne moreš vedeti v kakšenm stanju je. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2012 7:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
Ta termostt ima palico, ki se krči in razteza in na ta način upravlja stikalo. Je poenostavljena (in cenejša) verzija kapilarnega.
Palica je toga in je ne moreš napeljati na skoraj poljubno mesto kot kapilaro pri kapilarnem. |
Hvala, Azrael.
Zato se vesel, da sem član tega foruma. Zvem skoraj vse, kar potrebujem. _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2012 10:32 pm Naslov sporočila: Re: Bojler izklaplja FID, je kriv grelec? |
|
|
clownfish je napisal/a: |
Ker je crknil v petek popoldne, a na bojlerju bi bilo faze sem še enkrat preveril ali je bojler res dobro ozemljen in ga povezal mimo fid-a. |
Kandidat za Darwin award!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.75 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2012 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa ravno naprave, ki so v stiku z vodo in z ljudmi, morajo biti povezane preko FID-a.
Je bilo povsem prav, da je izklapljal. Ti pa si ravnal zelo narobe. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejl Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 22:12 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.64 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2012 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Pa ravno naprave, ki so v stiku z vodo in z ljudmi, morajo biti povezane preko FID-a.
Je bilo povsem prav, da je izklapljal. Ti pa si ravnal zelo narobe. |
kaj pa pri nam in se verjetno mnogo drugje kjer ni ne duha in sluha o FID-u ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni