www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

dd-wrt ali openwrt - čemu
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
žrepko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12
Aktiv.: 3.77
Kraj: Ptuj-Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 09, 2012 1:58 pm    Naslov sporočila:  dd-wrt ali openwrt - čemu Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

pred kratkim sem kupil nov router. Nikoli se pa nisem preveč ukvarjal s tem, večkrat pa sem že slišal, da lahko usmerjevalnik izkoristiš veliko bolj, če naložiš dd-wrt ali open wrt.
Prosim, da mi napišete razloge zakaj je boljše, da naložim drug firmware ali je boljše da uporabljam originalnega.

Hvala že v naprej.

elson2k
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09
Aktiv.: 8.70
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 09, 2012 2:05 pm    Naslov sporočila:  Re: dd-wrt ali openwrt - čemu Odgovori s citatom

žrepko je napisal/a:
Pozdravljeni,

pred kratkim sem kupil nov router. Nikoli se pa nisem preveč ukvarjal s tem, večkrat pa sem že slišal, da lahko usmerjevalnik izkoristiš veliko bolj, če naložiš dd-wrt ali open wrt.
Prosim, da mi napišete razloge zakaj je boljše, da naložim drug firmware ali je boljše da uporabljam originalnega.

Hvala že v naprej.

Za povprečnega "home userja" takšna nadgradnja nekako nima neke uporabne vrednosti, ker si s tem bolj kot ne samo zagrenijo življenje. Za večino vsaj. Boljši izkoristek z alternativnim FW (DD-WRT, OpenWRT, Tomato,...) na routerju kot je recimo Linksys WRT54GL ali Asus WL500gP omogoči bistveno več funkcij v smislu upravljanja, tako pravil/modulov na žični strani kot tudi oddajne moči izhodnega (antenskega) dela, izolacije Wireless klintov in podobno.

Seveda pa je potem administracija takšnega routerja malo bolj komplicirana, ni pa nič takega kar se ne bi dalo naučit, dokumentacije na to temo je ogromno. Je pa fino, če poznaš malo osnov mrežnih protokolov in topologij, da si prideš na čisto kaj bi sploh želel naredit Smile

Mimogrede, kakšen router si to kupil?

LP

kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.73
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 09, 2012 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko pa je vseh CFW? Za zdaj sem slišal za naslednje: OpenWRT, Tomato, DD-WRT, Sveasoft, Tarifa, HyperWRT, X-Wrt, FreeWRT. Kakšna je sploh razlika in uporabnost od različice do različice?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
žrepko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 09, 2012 2:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupil sem TP LINK WR1043ND. Za enkrat ga lahko samo pohvalim. Z navadnim firmwarom je wifi pokrit kjer ga potrebujem. Ker ima pa USB vhod, pa bi ga rad izkoristil še za kak torrent odjemalec, backup za dokumente, kakšen mrežni disk do katerega lahko celotna družina dostopa,...
Učim se še malo administracije, ker mi velikokrat pride prav, imam pa še premalo znanja na tem področju.

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.35
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 09, 2012 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem namestil dd-wrt na linksysa zato, da sem lahko zgradil lan omrežje, ki je priklopljeno na internet brezžično.
In pa tudi zato, da sem lahko dvignil moč oddajanja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.97
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 09, 2012 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri teh custom firmware-ih je edini problem s podporo USB-jem. Lahko pa ga naložiš testiraš in potem navadnega nazaj, v primeru da se ti ne dopade. Osebno se mi najbolj dopade tomato, predvsem zaradi stabilnosti, pa če spremeniš kakšno malenkost reštarta samo tisti servis ne pa reboot cele škatle in čakanje.
Tukaj si lahko pogledaš kako to izgleda.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ssdzkrez
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2011 15:13
Aktiv.: 2.28
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 09, 2012 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred petimi leti sem omrežil neko vas, kjer niso imeli možnosti dostopa do adsl interneta. Uporabil sem 6 routarjev linksys WRT54GL z dd-wrt firmwarom in vse skupaj povezal prek WDSja. Najdaljša razdalja med dvema routarjema je nekaj čez 3 km. Na rouratje so montirane primerne antene. Vse skupaj dela brez težav, stabilno in zanesljivo. Naj še omenim, da sta dva routarja postavljena sredi travnikov v omarici, napajata pa se prek sončnih celic. Preverjena kombinacija Linksys WRT54GL + dd-wrt, pa naj bo -20 ali +35 stopinj.
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.99
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 09, 2012 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker ti angleščina ne gre najbolje (routar bi moral biti router), bi ti predlagal slovensko besedo usmerjevalnik.

Meni dd-wrt deluje brez težav (najbolj osnovna lahka različica), ker usmerjevalnik uporabljam za povezavo dveh oddaljenih lokacij. Pa všeč mi je opcija, da lahko določim le eno anteno, ki naj bo aktivna. Tega originalno programje ne omogoča.

MCAT
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Nov 2007 22:06
Aktiv.: 1.43
Kraj: Moravče (JN76JD)

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 09, 2012 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ssdzkrez je napisal/a:
... Vse skupaj dela brez težav, stabilno in zanesljivo. Naj še omenim, da sta dva routarja postavljena sredi travnikov v omarici, napajata pa se prek sončnih celic ...

Sicer malo offtopic, ampak...
Kakšne sončne celice in akumulator si uporabil za napajanje ruterjev, da delujejo 24/7?

ssdzkrez
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2011 15:13
Aktiv.: 2.28
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 10, 2012 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oznako sončnih celic ti ne morem povedati, ker sem dobil rabljene, nalepke pa so bile zbledene in potrgane. Izhodna napetost je od 12 do 17V (pri močni sončni svetlobi včasih pride tudo do 20V). Panel meri pribljižno 300 x 300 (mm). Če se prav spomnim je nazivna moč toka okoli 1A. Regulator polnjenja sem izdelal po načrtih z neta, katerih najdeš malo morje. Akumulatorji so svinčeni 12V / 12Ah. Baterije pa je potrebno zamenjati 1x letno, zima jih uniči.

s55m:

Z angleščino nimam posebnih težav, se pa včasih zgodi, da router postane routar, ker v naših koncih uporabljamo takšno izgovorjavo. Je pa lepo, da si besedo popravil in prevedel. Mogoče bi katerega od uporabnikov foruma zmedlo kaj to je "routar" in bi lahko ta napačno napisan izraz iskal pod rubriko "sveža zelenjava" na kakšnem drugem forumu, ki je namenjen gojenju solate. Malo heca! :D
Nazaj na vrh
elson2k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 12, 2012 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

žrepko, ravnokar sem za soseda zamenjal FW iz originalnega na DD-WRT v24 pre-SP2 (router TP-Link WR740N v2.1). Zakaj? Ker človek potrebuje malo več možnosti glede NAT (preusmerjanja adres/portov iz WAN na LAN) in originalni FW mu tega ni omogočal.

Router imam (še) doma, tako da če rabiš kakšen specifičen screenshot ti ga lahko naredim oziroma če te kaj zanima povej pa ti "poslikam" Cool

žrepko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 12, 2012 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala ti za ponujeno. Trenutno še mi originalni omogoča skoraj vse kar potrebujem. Razen doseg bi bil še lahko boljši. Telefon mi namreč ne lovi tako dobro kot računalnik, pa še tam okoli ga nimam kaj dosti. Najbrž bi z dd-wrt lahko to popravil, ne?

Lahko usmerjevalnik nadgradim še kako drugače kot preko serijskega porta? Nisem še se poglabljal, nebi pa rad kaj zaštrikal.

elson2k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 12, 2012 4:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nadgradiš ga preko web-a oziroma preko brskalnika, kar si verjetno tudi sam mislil.

Sam postopek (po korakih) je opisan tu; http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Installation

Moraš pa samo nadgradnjo izvest preko kabla (LAN) in nikakor preko WLAN-a.

žrepko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 12, 2012 4:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za link, bom poročal kako mi uspe in kako bom zadovoljen.
elson2k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 12, 2012 4:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si s trenutno funkcionalnostjo zadovoljen, pusti kot je in se z nadgradnjo igraj le če je nujno potrebno (prehud firbec recimo) Mr. Green
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2 Ur