|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jkrivec Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 13:29 Prispevkov: 51 Aktiv.: 0.31 Kraj: Rogaška Slatina
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 8:57 pm Naslov sporočila: GPS in ATMEGA644p |
|
|
Jaz bi rad naredil iz teh dveh komponent en gps sprejemnik ki bi mi prikazoval na lcdju položaj ter še tudi hitrost saj je namen tega da bi imel ta modul v avtomobilu. Zanima če ima kdo kaj izkušenj z GPS? V mislih imam modul Jupiter TU30-D145-027. A mi kdo lahko malo razloži kako se naj lotim problema, da bi to začelo delat?
Hvala za odgovore |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Heh, v osnovi zelo enostavno. GPS RX povežeš na TX kontrolerja, sprejemaš NMEA string, iz njega izkuščiš informacije, ki te zanimajo in jih prikažeš.
(odgovor po detajlih nekako ustreza postavljenemu vprašanju ... boš moral pa malo bolje povedati kako in kaj - v katerem okolju delaš, kakšne so tvoje izkušnje ...)
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jkrivec Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 13:29 Prispevkov: 51 Aktiv.: 0.31 Kraj: Rogaška Slatina
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor.
Ja delam v programskem okolju AVR studio 4, ter uporabljam programator AVRISP mk2. Moje izkušnje so bol slabe namreč sem nov na tem področju ter zaradi tega bi mi prišli nasveti zelo prav. Ja sliši se zelo enostavno sam mislim da ni. Da je treba bit na kar dosti stvari pozoren. A ima kdo kaki primer sheme ter kode? Ker gledal sem na spletu ter najdel nekaj rešitev ampak vedno uporabljajo ta vmesnik MAX232. A ga morem obvezno imet ali lahko kar povežem gps modul z atmelom? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lotkol Član

Pridružen-a: Tor 06 Mar 2012 19:17 Prispevkov: 69 Aktiv.: 0.43 Kraj: Maribor, Radvanje
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
MAX232 je pretvornik serijskega signala po standardu RS232 v signal primeren za AVR. Po standardu RS232 je napetostni razpon med -25V do +25V, kar je preveč za AVR. V primeru, da tega čipa nebi imel, bi tvoj mikrokrmilnik šel kmalu k rakom žvižgat. _________________ THE LIE, IS A CAKE! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 847 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
lotkol je napisal/a: |
MAX232 je pretvornik serijskega signala po standardu RS232 v signal primeren za AVR. Po standardu RS232 je napetostni razpon med -25V do +25V, kar je preveč za AVR. V primeru, da tega čipa nebi imel, bi tvoj mikrokrmilnik šel kmalu k rakom žvižgat. |
Mislim, da tole povsem ne drži.
MAX232 rabiš, če je GPS sprejemnik narejen za priklop na PC preko serijskega porta. V kolikor to ni tako ( to piše v datasheetu GPS sprejemnika) enostavno, tako, kot je že mucek napisal priklopiš na RX kontrolerja nogico Tx od GPS sprejemnika.Potem samo prebereš NMEA stringe ( odvisno kaj rabiš) predlagam RMC ( recomendet minimum data C)
Koda: |
RMC Recommended Minimum sentence C
224658.000 Fix taken at 22:46:58 UTC A Status
A=active or V=Void.
4606.3792,N Latitude 46 deg 06.379' N
01428.1963,E Longitude 14 deg 28.196' E
035.2 Speed over the ground in knots (65,19 Km/h)
048.2 Track angle in degrees True
021011 Date – 2. October 2011
000.0,W Magnetic Variation
*6A The checksum data, always begins with *
|
in izbereš parameter za hitrost in pozicijo.
Opozoriti te moram, da je hitrost v vozlih, zato moraš vrednost pomnožiti še z 1.852 in dobiš km/h, kar mislim, da potrebuješ.
Jaz sem to že enkrat davno naredil za podoben namen- prikazuje pozicijo, hitrost, smer neba in podatke zapisuje na SD kartico. Zadevo je možno priključiti tudi na GSM modemFalcom A2D, da lahko na daljavo prekopiraš podatke na PC ali zahtevaš SMS. Zadevo je ostala na testni ravni in sem jo testiral v avtu.
Vse skupaj krmili ATMega128, ker ima dva hardwareska Uarta in dovolj rama za pisanje na SD. GPS sprejemnik sem uporabil Navilock NL208P miško,ki ne potrebuje Max232 in deluje na TTL nivojih +/0 5V.
Lp M.
LP M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jkrivec Član

|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za oba odgovora
Smatjaz a bi mi lahko mogoče malo razložil to kodo? Ker je ne razumem? Ja jaz še mam tud namen zraven dodat sd kartico sam zaenkrat bi rad usposobil gps, lcd mi že dela. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fleten mini GPS modulček imajo na AXu. Ima integrirano anteno in TTL UART. Sam sicer nisem prišel dlje od tega, da dobim NMEA podatke (ni časa), a je kul!
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam tak modul:
http://abro.ca/product.php?id=Wayfinder%20Bluetooth%20GPS&parent=mobile.txt
V notranjosti (pri bateriji) se nahaja pinheader, in eden izmed teh pinov je TX. Osciloskop je pokazal, da je TTL nivo, timingi so pa ustrezali za 115200bps. Po parih minutah sem zadevo priklopil na PC (preko FTDI čipa) in dobil NEMA stavke.
Iz njih se da precej izluščiti.
Če delaš v AVR studiu si poguglaj na temo:
AVR interrupt driven UART, AVR parsing, AVR LCD library.
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Mar 10, 2012 9:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Jupiter za serijsko komunikacijo uporablja TTL nivoje (5V). Povezava na Atmega je lahko direktna, če je ta 5 volten. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 847 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Ned Mar 11, 2012 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
jkrivec je napisal/a: |
Hvala za oba odgovora
Smatjaz a bi mi lahko mogoče malo razložil to kodo? Ker je ne razumem? Ja jaz še mam tud namen zraven dodat sd kartico sam zaenkrat bi rad usposobil gps, lcd mi že dela. |
Ni kaj dosti za razložiti, ta izpis opisuje vsebino NMEA stringa RMC. V kolikor rabiš na primer še nadmorsko višino, ali točnost sprejema ( število satelitov) boš izbral drugega. Tukaj je samo primer podatkov, ki vsebujejo to, kar si ti zgoraj napisal.
LP M _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jkrivec Član

|
Objavljeno: Pon Mar 19, 2012 2:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
SMatjaz
a imas mogoče kje program od tvojega izdelka? ker jaz sem zdaj povezal ter probal sprogramirat ampak mi nič ne prikazuje na lcdju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jkrivec Član

|
Objavljeno: Čet Mar 22, 2012 4:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Zanima me kaj je lahko vse narobe da mi javlja naslednjo napako.
C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:110: multiple definition of `get_datetime'
LCDTest.o:C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:110: first defined here
gps.o: In function `altitude':
C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:118: multiple definition of `altitude'
LCDTest.o:C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:118: first defined here
gps.o: In function `course':
C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:121: multiple definition of `course'
LCDTest.o:C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:121: first defined here
gps.o: In function `speed':
C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:124: multiple definition of `speed'
LCDTest.o:C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:124: first defined here
gps.o: In function `f_get_position':
C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:131: multiple definition of `f_get_position'
LCDTest.o:C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:131: first defined here
gps.o: In function `crack_datetime':
C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:140: multiple definition of `crack_datetime'
LCDTest.o:C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:140: first defined here
gps.o: In function `f_altitude':
C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:156: multiple definition of `f_altitude'
LCDTest.o:C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:156: first defined here
gps.o: In function `f_course':
C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:157: multiple definition of `f_course'
LCDTest.o:C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:157: first defined here
gps.o: In function `f_speed_knots':
C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:158: multiple definition of `f_speed_knots'
LCDTest.o:C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:158: first defined here
gps.o: In function `f_speed_mph':
C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:159: multiple definition of `f_speed_mph'
LCDTest.o:C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:159: first defined here
gps.o: In function `f_speed_mps':
C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:160: multiple definition of `f_speed_mps'
LCDTest.o:C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:160: first defined here
gps.o: In function `f_speed_kmph':
C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:161: multiple definition of `f_speed_kmph'
LCDTest.o:C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:161: first defined here
gps.o: In function `gpsisdigit':
C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:174: multiple definition of `gpsisdigit'
LCDTest.o:C:\Documents and Settings\jkrivec\Desktop\projekt\default/../gps12.h:174: first defined here
collect2: ld returned 1 exit status
make: *** [Diplomska.elf] Error 1
Build failed with 1 errors and 6 warnings... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.39
|
Objavljeno: Čet Mar 22, 2012 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno si nekje napačno vključil datoteke. Poglej kje jih kličeš in če pride kje do večkratnega klicanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jkrivec Član

|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 2:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor, sem rešil težavo. Bila je večkratna deklaracija ene spremenljivke ki sem jo spregledal.
Ampak pojavila se je nova, javlja mi napako:
The contents of the objectfile exceeds the maximum program memory of the device
Error loading object file......... .elf
Uporabljam Avr studio 4.19, probal sem že več stvari da bi odpravil napako ampak vedno je isto.
Hvala za pomoč |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
forest70 Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00 Prispevkov: 588 Aktiv.: 2.85 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 2:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
The contents of the objectfile exceeds the maximum program memory of the device
Error loading object file......... .elf |
Saj ti jasno piše, da je program večji od flasha od mikrokontrolerja. Skratka boš moral kaj vrči ven iz programa, skrajšati kakšne arraye itd..
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni