|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
panasonic Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.66 Kraj: med Notranjsko in Primorsko
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 10:50 am Naslov sporočila: Windows 7 - 32 ali 64 bitna različica? |
|
|
Nabavil sem si nov SSD disk in potrebno bo na novo naložiti sistem, pa sem malo v dilemi ali naj se odločim za 64 bitno različico. Do sedaj sem uporabljal vedno samo 32 bitne windowse. Imam quad procesor, memorije samo 2 giga (več ni bilo smisla z 32 bit), bom pa še nadgradil, če naložim 64 bitno verzijo.
Kakšne so kaj prednosti in pa slabosti obeh sistemov? Kako je kaj z kompatibilnostjo programov? A bom kaj pridobil na hitrosti konvertiranja videa (obdelava in pretvorba v DVD)?
Hvala za morebitno deljenje vaših izkušenj. _________________ LP Panasonic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 11:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ravno testiram Win7 64 bit, pa mi čisto vredu [slovenščina je zame španska vas]. Baje moraš imeti Win64, če želiš imeti več kot 4GB rama. Pa določeni programi za obdelavo video posnetkov npr. Adobe Premiere Pro CS5 delujejo samo na 64 bitni verziji.
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51 Prispevkov: 946 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 11:57 am Naslov sporočila: |
|
|
64 bitni win7 so zanesljivi, hitri in pod njimi delujejo vse 32 bitne aplikacije od win XP naprej brez problema. Priporočljivo pa je vsaj 8GB spomina.
SSD disk je milina, potem ko okusiš razliko v hitrosti, ti ni več poti nazaj.
Jaz osebno ne bi okleval!
LP GJ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GopherB Član

Pridružen-a: Čet 10 Mar 2011 11:44 Prispevkov: 90 Aktiv.: 0.52 Kraj: Lj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar naloži 64-bitno verzijo, vse bo delalo. Težave so bile pri xp 64, ker ni bilo gonilnikov, sedaj je vse na voljo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 4:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej nekaj tehničnih informacij:
- tudi 32 bitni operacijski sistemi lahko podpirajo več kot 4GB pomnilnika Memory Limits for Windows Releases
- recimo 32 bit Windows Server 2008 Datacenter => 64 GB
- desktop verzije res podpirajo samo 4GB (ker Microsoft ni hotel dovoliti več)
V vsakem primeru je na 32 bitnem OS smiselno vgraditi 4 GB pomnilnika (ker so cene tako nizke).
Glede dileme 32 bit ali 64 bit pa ti priporočam 64 bit če boš vgradil več kot 4 GB pomnilnika, sicer nima smisla.
Razlogi za 32 bitno verzijo če je pomnilnika 4 GB ali manj:
- OS sam zase rezervira manjši naslovni prostor
- na izbiro boš imel tudi gonilnike za naprave ki ne delujejo na 64 bitnih windowsih (pomembno le za tiste printerje in skenerje ki jih trenutno imaš)
- kljub vsemu je kompatibilnost s programi in napravami primerih večja
Razlogi za 64 bitno verzijo če je pomnilnika več kot 4 GB:
- 64 bitni Windows 7 Professional podpirajo do 192 GB pomnilnika
- če delaš s 64 bitnimi programi za obdelavo videa in slik se lahko pozna
- hkrati boš odprtih imel lahko odprtih več programov kot na 32 bitnem
- zelo stabilen sistem (če ni problemov s hardware-om)
Jaz imam 64 bitne Win7, delajo super, samo driverja za scanner (Cannon) za 64 bitne windowse ni in ga nikoli ne bo, tako da moram uporabljat virtualizacijo in noter 32bitne WinXP).
LP, Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz kakšne večje hitrosti pri 64 bitni 7 nisem opazil. Opazil pa sem, da ko sem že 3/4 stvari inštaliral, da driverja za print server ni. Sledilo je formatiranje in inštalacija 32bit. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2012 10:18 am Naslov sporočila: |
|
|
GJ --> ne pretiravat. 64 bitna sedmica čisto v redu deluje tudi na samo 2G, za normalnega uporabnika pa je 4 G višek glave. Jaz sem jo čisto dobro za osnovne zadeve imel celo z 1,5G. Velika količina rama je potrebna za določene naloge, ja, ne pa za dobro delovanje samega sistema.
gregoral--> mislim da je večinoma govora o "navadnih" windowsih, ti so pa vsi omejeni na 3,5G na 32 bitih. Obtajal je tweak za XP, po katerem je sistem sicer pokazal pravo količino RAMa, a uporabljal ga je še vedno samo 3,5.
Server različica je neuporabna za navadnega smrtnika.
Drugače pa Ja, uporabljat 64 bitov. Mogoče se ne pozna povsod, a nekje se gotovo. Nenazadnje če bi bili skeptični okoli tega bi še vedno uporabljali 16 bitne winse 3.1, kajne? To je podobno kot bi kupil avto z 10 cilindri potem pa jih pet odklopil...
Edino drivji znajo biti problem, če je hardware star, ja. Včasih pomaga virtual machine, ne pa vedno. Žal je tako, da firme to delajo tudi nalašč, da bi prodale nov printer, router...
SSD je pa zakon, potrjujem. Hitrost ubija  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.52 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2012 11:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
32-Bit Windows and 4GB of RAM
Posted by Chris Pirillo
Getting 32-bit Windows to recognize anything beyond 2GB of installed RAM is a seemingly futile effort. Even if your hardware supports the possibility, the software may hold you back – and performance gains are questionable:
The reduction in available system memory depends on the devices that are installed in the computer. However, to avoid potential driver compatibility issues, the 32-bit versions of Windows Vista limit the total available memory to 3.12 GB. If a computer has many installed devices, the available memory may be reduced to 3 GB or less. However, the maximum memory available in 32-bit versions of Windows Vista is typically 3.12 GB.
So, people use a PAE switch to get past the imposed 2GB barrier. Here’s a description of the 4 GB RAM Tuning feature and the Physical Address Extension switch:
When the /3GB switch is used with Windows XP Professional, with Windows Server 2003, Datacenter Edition, with Windows Server 2003, Enterprise Edition, the /3GB switch works identically across versions. This functionality lets device-driver developers test their drivers in this configuration without having to install one of the Windows Server 2003 products just listed. The user-mode memory space is now limited to 3 GB.
Sounds good, right? Not so fast:
The /3GB switch can cause some applications to have problems that are related to address dependencies or to a reduction in kernel space. |
Pa še nekaj branja na M$ovih straneh tukaj in tukaj, da ne bo nepotrebnega prekljanja okoli tega koliko spomina lahko adresira 32 bitov brez dodatkov (preklapljanja). _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2012 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Server različica je neuporabna za navadnega smrtnika. |
Ne vem sicer od kje ti ta podatek, saj se server različico ravno tako lahko uporablja kot zmogljivo delovno postajo.
Sicer pa v razlogih za 32 bitno ali 64 bitno različico to sploh ne igra vloge niti nisem tega navedel kot parameter za odločanje.
Še enkrat odloča se na podlagi tega:
- ali želiš več kot 4GB rama
- ali lahko dobiš 64 bitne driverje za printer, sacnner, ...
Če nujno rabiš nek software ki na 64 bitnem os ne dela, lahko še vedno namestiš kakšno virtualno okolje.
Pogoj za tole zadnje pa je da tak software ne poterbuje dostopa do kakšne specialne naprave in nima hudih časovnih omejitev.
Recimo programa za vodenje CNC mašine najbrž ni pametno tlačit v virtualno mašino.
LP, Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2012 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
pod "navadni smrtnik" sem mislil nekoga, ki igra igrice itd....(sicer sam nisem med temi), tukaj pa se server sistemi ne obnesejo najbolje.
Jaz sem imel dolgo (od začetka sedmice) v virtualnih XP-jih nameščen program Canon CD label print, ker v 64 bitni sedmici ni delal. Nekaj mesecev nazaj so končno uspeli iztistniti posodobitev, da zdaj dela. Tako da se tukaj strinjam s tabo. Če npr. printerja ne moreš namestiti potemje v glavnem konec s 64 biti, za programe povečini ni problem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2012 3:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
GJ --> ne pretiravat. 64 bitna sedmica čisto v redu deluje tudi na samo 2G, za normalnega uporabnika pa je 4 G višek glave. Jaz sem jo čisto dobro za osnovne zadeve imel celo z 1,5G. Velika količina rama je potrebna za določene naloge, ja, ne pa za dobro delovanje samega sistema. |
Seveda delujejo win7 tudi na 2GB rama.
Ampak, 4GB rama stane 22€ in sploh nima smisla razpravljati zakaj 8GB, če si pripravljen kupiti SSD in želiš imeti spodoben PC.
Za samo deskanje po internetu pa je povsem dovolj 32 bitna verzija.
LP GJ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2012 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno katerega. Poglej ceno rama tipa DDR2 na primer. Boš padel s stola ko jo vidiš. Nimajo vsi DDR3, ki so trenutno skoraj zastonj. Da sploh ne omenim DDR1... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2012 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno katerega. Poglej ceno rama tipa DDR2 na primer. Boš padel s stola ko jo vidiš. Nimajo vsi DDR3, ki so trenutno skoraj zastonj. Da sploh ne omenim DDR1... |
Ava...
Ampak mi govorimo o Win7-64, ki delujejo pod x86-64 bitnimi sistemi in v teh matične plošče večinoma podpirajo DDR3.
Recimo matična plošča: Gigabyte GA-H61M-D2-B3 stane pod 50€ in podpira DDR3.
DDR2 in DDR1 so zgodovina!
LP GJ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2012 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zgodovina ali ne, veliko je še Pcjev, ki imajo gor DDR2 ter procesorje, ki čisto lepo podpirajo sedmico in tudi 64 bitni sistem. Predvsem tisti cenejši. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni