www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Brez svinca v elektroniki ter splošni nadomestki za svinec
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.90
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 29, 2006 6:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo off, vendar še vedno o svincu. Včeraj sem zamenjal gume, pa sem izvedel, da tudi vulkanizerji več ne bodo smeli uporabljati svinčenih uteži za felge. Izvedel pa sem tudi to, da bodo pa vseeno lahko porabili zalogo (kar jim je še ostalo). No moj vulkanizer se je tako "opremil" še z nekoliko več svinca, saj naj bi bile nove uteži 3x dražje.
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 11, 2006 5:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da sporočilo spet privlečem na dan. Ravno včeraj sem bil v HTE. Po razgovoru s trgovcem od 1.7.2006 na naših policah ne bo več za dobiti spajke s svincem. Nočem delati panike a ta datum bo kmalu. Potrebno bo nabavit ustrezne spajkalnike ali nabavit še pravočasno kako "špulco". Sam sem kupil eno na zalogo ravno včeraj.

Pogovarjal sem se tudi z mojim avtomehanikom. Svinčenih uteži za centriranje gum se pri nas ne da več kupiti.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 11, 2006 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je v ICju prodajalec rekel, da bo konec prodaje ko bo konec zalog in ne 1.7., ter da je tistih njihovih zalog kar precej - razlicna interpretacija zakonov ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fbifbi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Jul 2004 12:17
Aktiv.: 0.54
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 11, 2006 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
... Potrebno bo nabavit ustrezne spajkalnike ali ...

Kako si to mislil? Confused

Ker sem jaz pred enim mesecem kupil spajkalno postajo Wink .
Samo če je nebo mogel uporabljati bo [cenzurirano] Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.99
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 11, 2006 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakon pravi, da v izdelkih ne bo smelo biti več svinca. Prodajalci ga še vedno lahko prodajajo.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 11, 2006 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Zakon pravi, da v izdelkih ne bo smelo biti več svinca. Prodajalci ga še vedno lahko prodajajo.

Nisem prepričan, če to drži. Svinčene uteži za centriranje gim se pri nas ne dajo več kupit. Preverjeno.

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.91
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 11, 2006 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bo to ne smeli,kakšen material pa bo?Ker je svinec težji.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.60
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 11, 2006 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jao, jao, kakšna panika, kar bo pa bo, bomo pač delali s tistim kar bo mogoče kupiti .... kot vedno, a ne?
Tale protisvinčena kampanija je malo brezvezna, kot da je svinec tako zelo strupen ... obstaja mnogo bolj strupenih in nevarnih snovi ki se uporabljajo v življenju.
Jasno pa je, da imajo trgovci na zalogi še na stotine kilogramov spajke in da jo ne bodo zmetali v smeti, saj jo ne smejo, ampak bi jo morali varno in drago uničiti. Zato bodo svoje zaloge normalno razprodali ... če ne drugače, jo bodo prodali znanim kupcem, ki jim lahko zaupajo.
Sicer pa tudi sam razmišljam o nabavi zaloge ene 20kg, da bo za nekaj let mir, v tem času pa se bo stanje umirilo, tako s spajkalniki, kot tudi s spajkami.
Mislim pa, da se bo tudi po kritičnem datumu še vedno dalo nabaviti svinčene zadeve, saj kitajčki dobavijo vse ...
Sicer pa, novi zakoni ne omenjajo svinčenih akumulatorjev ... očitno ne obstaja pravi nadomestek. Svinec rulzz Cool
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 11, 2006 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vili tukaj ne gre za paniko. Zamenjava spajke v industriji, ki se bavi z kakršnim koli spajkanjem s cin-om je za sabo potegnila velike stroške.
Nisem tudi prepričan, da bo trgovina z elektroniko upala držati kakrkoli nedovoljenega pod pultom. Definitvno, kot sem napisal se uteži iz svinca za centiranje avtomobilskih koles ne da več dobiti niti se jih ne bo smelo več uporabljati. Nadomestki pa so baje 3x dražji.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 11, 2006 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda so ga v utezeh nadomestili z osiromasenim uranom, ki je ocitno naslednja najbolj super stvar po visnjevi marmeladi, saj ga narod dobre volje trosi naokrog kot Dedek Mraz lizike Wink V eni rooookiiii ..... nosim sonceeee ..... v drugi rooooki zlaaati smeh - bum Boo hoo!
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 11, 2006 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uteži za avtomobilske gume so iz zamaka. So pa nove tudi nekaj večje zaradi manjše mase litine.

Običajno spajko še vedno lahko uporabiš na izdelkih, ki grejo čez lužo. Ne vem zakaj ga nebi smeli več prodajati. Edino ne bi imelo smisla, če hoče 99% ljudi spajko brez svinca. Sicer pa imaš lahko prav. To je le moje razmišljanje.

Stabist
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 12 Maj 2006 2:27
Aktiv.: 0.03
Kraj: VG

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 12, 2006 2:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osebno opažam, da se tole "opuščanje Pb-ja" rezultira predvsem v pridnem dvigovanju cen non-Pb elementov :S Sad in mi deluje zelo kot marketinško-ekonomski trik kot pa kaka pretirana skrb za Zemljo Sad

Čisto iz prakse - tisti, ki ste že kaj več poskusili uporabljati cine brez Pb-ja - kakšni so rezultati oz mnenje?

LP

Primož
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.91
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 12, 2006 6:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez svinca bo pa Zemlja lažja. Smile
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 12, 2006 7:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne verjamem, da gre za marketinške prijeme pri opustitvi svinca. Povzroča spajkanje brez svinca preveč težav.

Pri opuščanju nevarnih snovi je treba gledat na celotno življensko dobo izdelka. Od samega pridobivanja materialov za izdelek, uporabe do trenutka ko se izdelek reciklira / zavrže na deponijo. Manj kot je toksičnih snovi v tem postopku bolje je za nas in za naše zanamce.

Glede spajakanja sem preizkušal samo ročno spajkanje, nekaj različnih tipov spajk..
V glavnem je potrebno dvigniti temperaturo - zato je treba bolj paziti na segrevanje komponente, ki se lota. Konice se hitreje uničijo zaradi tega, ker spajka ne vsebuje svinca, spajka hitreje oksidira, zato je lahko več spojev slabih. Spajka slabše omoči komponente. Na splošno je potrebno proces bolje kontrolirati. Izurjeni delavci pa nebi smeli imeti večjih problemov.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 15, 2006 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prodaja svinčenega lota ni povsem prepovedana. Za servisiranje in domačo uporabo je še dopustno. Prepovedano pa je na nekaterih tržiščih (Evropa) prodajati izdelke, ki vsebujejo svinec. Ker veliki ne bodo potrebovali svinca, ga bo zmanjkalo tudi za nas.

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni