|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
5lamca Član

Pridružen-a: Čet 19 Apr 2012 13:17 Prispevkov: 10 Aktiv.: 0.06
|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 1:25 pm Naslov sporočila: Akumuliranje energije |
|
|
Naj vam predstavim svoj projekt. Imam možnost pridobivanja električne energije 0,3kWh. Nepretrgoma. Ta energija ni bogve kaj, če bi jo porabljal konstantno. Zato sem prišel na idejo shranjevanja energije in jo porabljati v manjših časovnih intervalih z večjim bremenom.
Torej, v 24ih urah bi proizvedel 7,2kW, ki bi jih bilo potrebno shraniti v nek akumulator. Se pravi, če bi uporabil 2 12V akumulatorja s kapaciteto 200Ah, imam 4,8kW shranjene energije. Imam prav? Potem pa bi verjetno vsak dan s to energijo grel vodo, recimo 4ure z 1kW grelcem. Če bi bilo to premalo bi pač dodal še dva akumulatorja in shranil še tiste 3kW. Sicer ne vem, kakšna bi bila cena teh akumulatorjev ampak...se bom pozanimal, če me en boste raztrgali .
Sicer te ideje še nisem podpiral z nikakršnimi izračuni, me pa zanima če je moje razmišljanje pravilno.
Upam, da vas ne obremenjujem preveč in si boste vzeli čas za odgovor.
Najlepša hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
5lamca Član

|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 1:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, nov podatek. 1 akumulator 12V 230Ah, stane 370€. Se pravi cca 800€ investicije.
Naj bi pa imeli 12let garancije... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.95 Kraj: slo
|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
a to je mišljeno kot altenator 12V/25A ? Kaj pa če vodo segrevaš kar direktno s tisto majhno močjo 24 ur na dan, pa ni treba kupovati akumulatorjev ? Na mojem grelniku vode Kenwood piše 546W, pa 3 deci vode kar hitro zavre.
Za 5-litrski bojler z 2kW grelcem je podatek "Čas segrevanja od 15 do 75° C 11min " . Sklepam, da je potem za 300W grelec ta čas 73 minut ?
Nazadnje urejal/a psevdonim Čet Apr 19, 2012 1:48 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roby Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29 Prispevkov: 244 Aktiv.: 1.03
|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je to mišljeno za napajanje porabnikov v hiši, bi bilo mogoče smiselno s to energijo napajati porabnike, ki so stalno prižgani. Takih se hitro nabere preko 100W. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17 Prispevkov: 205 Aktiv.: 1.15 Kraj: ivančna gorica
|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 2:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
(pozor tečen sem)
Od kdaj pa v butalah merite energijo v kW? Pri nas smo jo zmeraj v kWh.
Predvidevam, da misliš ogrevati sanitarno vodo. Verjetno toplo vodo potrebuješ večkrat na dan in ne samo zvečer za tuš, zato lahko priklopiš tistih 300W direktno na grelec, saj topla voda ostane v bojlerju (če je dobro izoliran). Če to ne bo zadostovalo, pa lahko še vedno "pomagaš" z omrežjem.
Drugače pa se pridružujem Robyjevemu mnenju, sigurno imaš hladilnik pa skrinjo doma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mirko Član

Pridružen-a: Ned 03 Feb 2008 16:03 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.99
|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 2:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim,da pravi butalci,ki imajo zraven še nekaj prakse že vedo kaj pomeni kW.
300W energije na uro v hiši pa je čisto zlato.Največ bo iznje,če jo spelješ v kakšen bojler v hiši in to brez termostata.L.P. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.25 Kraj: Gorje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
5lamca Član

|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 5:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobr dobr, jurcadet...Se opravičujem za površnost. kWh .
Da sem zabluzil z akumulatorji, je pravzaprav krivo le preveč časa in razmišlanje o alternativah, kako najbolj izkoristiti teh 300Wh.
Gre se u bistvu še zmer za idejo v glavi in za potok s padcem in pretokom, takšnim, da bi se po izračunih v idealnih pogojih dal dobit 500W moči. Ampak sem to, na prst zmanjšu na 300. Mogoč še tolk ne bi dobu z doma narejeno turbino in nekim generatorjem... Pa o tem ne bomo, ker za to že obstajajo teme, ki sem jih že dodobra prebral.
Zanima me pa zaenkrat, dejansko, samo gretje sanitarne vode. Stvar je takšna, da imam za gretje sanitarne vode, zaenkrat, peč na drva. Pozimi pač ni problema, itak je treba kurit, da ne zmrzneš. V toplejših mesecih je pa tečno, da moraš samo za to vodo it "zahacat".
Če bi bli rezultati presenetljivo dobri, bi pa še pozimi s temi watti "pomagal" centralni. Kolikor bi se pač pomagat dalo...
Se razumemo? Pa ja, dejansko, zdaj, ko grejem vodo s tem da zaukurim v peči, mam toplo vodo sam zvečer... Pač ob 6ih zaukurim in ko pogori tisti štos drv, je voda topla...
Da bi mel toplo vodo čez cel dan, bi bla pa milina . Mal ste me prepričal, da se bi verjetno dal to dosežt tudi s tistimi 300W, tako da, če se bom spustil v to, bom def. najprej tako poskusu... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17 Prispevkov: 205 Aktiv.: 1.15 Kraj: ivančna gorica
|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
No zdaj že lažje svetujem.
1: a imaš bojler posebej, ali v peči?
Če je posebej, je zadeva dokaj enostavna, potrebuješ dva termostata in dva releja (če sta termostata dovolj močna, lahko tudi brez)
Napetost tvojega izvira naj bo taka, da bo 300W * R grelca = U*U
Potem daš samo rele takoj pred grelcem, nanj komando iz termostata, tako da ugasne, če je T previsoka (cca 53°C)
Drugi rele pa preklaplja med omrežno napetostjo, če se T spusti pod mejo drugega termostata , ki je nižja od meje prvega termostata (cca 40°C), in tvojim izvirom, če je T višja od te meje. To je to |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še enačba za potrebno napetost:
U2= (kvadratni koren(230V(na kvadrat)* Moč grelca/moč tvojega izvira))
upam da se znajdeš, drgače ti bom v wordu napisal |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
5lamca Član

|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bojler je posebej. Hvala za nasvet. Kar se tiče relejev, jih v začetku ne bom rabil. Termostat bo dovolj. Mogoče le rele, ki bo preklopil na polnjenje akumulatorja ob doseženi temperaturi vode. Akumulator pa bo lahko služil kot booster, ob padcu temperature pod kritično točko... Bomo videli kako bo...
Sem se pa malo poigral zdajle in naračunal, da bi za segrevanje 40litrov vode, za 40°C potreboval 6,72MJ toplotne energije kar pomeni 6,2h gretja z močjo 300W.
Kar pa niti ni tako dolgo. Ne vem pa kako bi bilo z vzdrževanjem temperature... Je pa še faktor zunanje temperature in izolacije bojlerja, teh enačb se mi pa ne da trenutno iskati...
Če se pa komu zdi, da bi se malo pozabaval še s temi izračuni pa le . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
kakšna je nazivna moč tvojega grelca?
Izgube bodo, ne zanemarljive. izračunaš jih po formuli P=S*(lambda)*T/d
S = površina
lambda = toplotna prevodnost snovi, če imaš kakšno peno ali kaj podobnega je cca 0,05W/mK
T = temperaturna razlika v Kelvinih
d= debelina izolacije |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
5lamca Član

|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja ja, ni potrebe (za formulo v wordu), sicer nisem ravn izkušen v tej smeri. Čeprav končujem fakulteto, ampak roko na srce, dost "neukih" pride s faksa. Tudi jaz nism ravno material za profesorja...Se pa znajdem nekako... No ohmov in kirchofova zakona poznam .
Tako da razumem tvojo formulo ja. Hvala vseeno za pojasnevanje .
Hvala tudi za formulo za izgube. Te pa nism vedel.
Kar se tiče nazivne moči grelca pa, še ne vem...Še nisem tako daleč. Zaenkrat je vse še v moji glavi... Najprej prijatelj z bagrom, da mi izkoplje zbiralnik vode, potem napeljava cevi, turbina, generator (v začetku verjetno kakšen altenator, mogoče od avtobusa) skratka samo poizkusi. Potem bom poiskal grelec, glede na moč, ki mi jo bo uspelo proizvest. Upam, da rata okrog 300W. In tako dalje. Projekt za prosti čas... Hobi pravzaprav, z minimalnimi stroški. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
ne, mene zanima moč tega grelca, ki sedaj obratuje na 230V |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
5lamca Član

|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 11:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha. Nisem prepričan da je še noter. Nekaj časa vem, da je bil, potem pa mislim da ga je oče odstranil...Ali pa je odstranil samo kabel. Moram preverit.
Kot sem že rekel, vodo trenutno grejem s centralno pečjo (na drva). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 485 dni