|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
oversc0re Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20 Prispevkov: 460 Aktiv.: 1.94 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Čet Jun 01, 2006 11:29 am Naslov sporočila: Priklop ekspanzije |
|
|
Zivjo!
Glede na to, da ste na tem forumu sami univerzalni mojstri, bom vprašanje postavil kar sem
Zadnje dva dni me bega priklop ekspanzije na ogrevalni sistem. Iz enega vira sem slišal, da je dobro ekspanzijo priklopit vertikalno, tako da tudi iz notranje strani sistema voda pritiska na zrak in potem zrak na dušo, drugi vir pa pravi, da to ni dobro, in da mora na dušo z notranje strani direktno pritiskat voda. Po moji kmečki logiki bi rekel, da je morda vseeno bolje če na dušo pritiska zrak z obeh strani. Je tu kdo, ki se s tem malo več ukvarja?
Lp, M@ic
Edit: eh, ta šanska tipkovnica
_________________ The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new discoveries, is not 'Eureka!' but 'That's funny ...'
Isaac Asimov (1920 - 1992)
Nazadnje urejal/a oversc0re Čet Jun 01, 2006 12:42 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14676 Aktiv.: 61.80 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Jun 01, 2006 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma je vseeno. V vsakem primeru pride voda v njo. Če je možno jo daj malo dlje od peči na povratni vod, tako da na njo ne udrarja direkt vroča voda.
Mogoče še en nasvet - daj vmes en ventil. (snami mu ročko, da ga slučajno kdo ne zapre). Življenska doba novih ekspanziskih posod ni preveč dolga. Zna se ti zgoditi, da bo spustila ravno v kurilni sezoni. Če imaš vmes ventil, jo brez težav zamenjaš, brez da izpuščaš vodo iz sistema.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

|
Objavljeno: Čet Jun 01, 2006 11:52 am Naslov sporočila: |
|
|
A pa bo res notri prišla voda, če je priklopljena naprimer tako, kot je narisano na sliki? (oprostite moje odlično risanje, v zagovor, sem risal s touchpadom) Jaz mislim, da glede na to, da je zrak lažji od vode, se bo stisnil pod dušo in tako preprečil direktno gretje duše. Se morda motim?
Lp, M@ic
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
5.06 KB |
Pogledana: |
3072 krat |

|
_________________ The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new discoveries, is not 'Eureka!' but 'That's funny ...'
Isaac Asimov (1920 - 1992) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Jun 01, 2006 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pritisk na obeh straneh membrane mora biti enak. Ko se naliva vodo v sistem, pritisk naraste in membrana se začne napihovati. Zaradi tega je potrebno skozi ventilček na posodi z črpalko (za avto) napolniti zrak. Brez tega lahko membrana poči. Ko se je doma ventilček pokvaril in je zrak ušel ven je v kratkem času počila membrana, seveda v kurilni sezoni.
Jur
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
image1_876.gif |
Velikost datoteke: |
12.8 KB |
Downloadano: |
14 krat |
Nazadnje urejal/a jur Čet Jun 01, 2006 12:44 pm; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

|
Objavljeno: Čet Jun 01, 2006 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa saj to mi je jasno... zanima me nekaj čisto drugega... beri originalni post.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Jun 01, 2006 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pritisk bo enak, če bo na membrani zrak, ali voda. Če bo v posodi zrak, potem bo zaradi vlage in prisotnega zraka posoda bolj rjavela. Ker so spremembe pritiska majhne, voda pride do posode počasi in se sproti ohladi (cev od peči do posode dolga en meter in pol v mojem primeru) zato do membrane ne bo prišla vroča voda. Je pa zrak topen v vodi, še posebej, ker je pod pritiskom, zato bi ga moralo počasi zmanjkati.
V sistem je dobro naliti antifriz (avtomobilski), ker prepreči zmrzovanje in korozijo).
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

|
Objavljeno: Čet Jun 01, 2006 1:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Je pa zrak topen v vodi, še posebej, ker je pod pritiskom, zato bi ga moralo počasi zmanjkati.
Jur |
To pa je zanimivo... nikoli si ne bi mislil.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14676 Aktiv.: 61.80 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Jun 01, 2006 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Drži, zrak je topen v vodi. V industrijskih zaprtih sistemih se uporabljajo ekspanzijske posode brez duše. Gre pravzaprav za navadno tlačno posodo, ki je nekje do polovice napolnjena z vodo. Druga polovica pa je plin - običajno dušik. (kisik v sistemu namreč povzroča korozijo) Posoda je opremljena z vodokazom ter manometrom.
Citiram: |
V sistem je dobro naliti antifriz (avtomobilski), ker prepreči zmrzovanje in korozijo)
|
Če se sistem uporablja tudi za ogrevanje sanitarne vode NE nalivajte v sistem kakih kemikalij. V primeru okvare izmenjevalca bo zadeva prišla v sanitarno vodo.
Sicer se v industriji voda predhodno mehča (jonski izmenjevalci ali kaj podobnega) naknadno se še kemično obdela (dodatki kot so hidrazin .. itd) ter nato še terrmično obdela - odplini.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pet Jun 02, 2006 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, etilenglikol iz antifriza je strupen. Je pa v ceveh kar opazna razlika v koroziji, če je v njih tudi antifriz. Antifriz sam po sebi ni antikoroziven, ampak mu posebej dodajo dodatke za to.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni