|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2012 2:39 pm Naslov sporočila: RFM70 |
|
|
Zadnji čas se ukvarjam s testiranjem raznih RFM modulčkov. Po tem, ko sem za enkrat zaključil z RFM12 sem se sedaj lotil še 2.4G modulčka RFM70 Lotil sem se ga seveda v assemblerju (trenutno je na testni Mega8). Zato sem dokumentacijo kar dobro prešudiral. Spisane že imam osnovne rutine. Za enkrat je na testu en par. Prenašam en malo večji podatek po enem tunelu. Na drugi strani ga prestrezam, ter pošiljam na serijski port PC-ja. Zadeva dela kot je treba. Poskusil tudi spreminjati dolžino CRC (1-2 byta), vkopiti ter izklopiti ACK, pa menjati tunel. Vse dela kot je treba.
Pravzaprav nimam nekih težav. Imam pa vprašanje za poznavalce oz tistega, ki je imel z modulčki že opravka.
Nikjer namreč ne najdem pomen nedokumentiranih registrov na bank1. (st.20 orginalna dokumentacija) Namreč na tiste registre sem pri inicializaciji "pozabil", pa modulčka vseeno delata, če prav v njih ni vrednosti, kot jih priporoča proizvajalec, ampak prevzete reset vrednosti. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Pon Jun 18, 2012 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen Silvo,
Iščem rešitev za brezžični prenos podatkov in sem tudi sam naletel na te module kot alternativo zigbee modulom. Na žalost nisem nikjer zasledil kakšnega splošnega opisa, kaj ti moduli zmorejo. Zanima me nekaj stvari:
Kot piše v datasheetu ima "6 data pipes for 1:6 star networks" Kaj to pomeni?
V paketu ima 3-5 bytov za adreso. Koliko modulov je mogoče praktično zvezati v mrežo?
Ali je potem to multimaster konfiguracija, kjer lahko vsak modul začne sejo? Se pravi, da ima tudi collision detection?
Ali si mogoče testiral komunikacijo z več moduli v mreži?
Kakšen je domet na prostem? _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Jun 18, 2012 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Matjaž,
Za enkrat sem poskušal le s parom v osnovni navezi oddaja - sprejem. Naredil sem eno 6 kanalno telekomando, ki pa za enkrat še ni bila zmontirana. Domet za telekomando, kjer sem uporabil kodo dolžine 3byte ter max moč oddajnika je zaneslivo toliko kot piše tam do 70m.
Zaradi kroničnega pomanjkanja časa je nadaljno testiranje za enkrat obstalo.
Citiram: |
Kot piše v datasheetu ima "6 data pipes for 1:6 star networks" Kaj to pomeni? |
Kot sem napisal - za enkrat sem poskušal le z parom. Koliko sem razumel dokumetacijo ter gledal nastavitve naj bi bilo možno narediti 6 neodvisnih tunelov za sprejem. Praktično bi lahko postavil v mrežo toliko modulov koliko ti dopušča addresa. Seveda bi v taki mreži morala vladati pravila "lepega vedenja". Nikakor namreče ne bi smeli modulčki "kričati" en čez drugega, ampak bi moral biti eden master, ki bi upravljal z vsemi moduli. Vsi moduli bi morali biti v načinu sprejema. "Master" pa jih potem selektivno kliče. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Tor Jun 19, 2012 12:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Silvo!
Najbolje, da preizkusim. Bom nabavil 3 module za test. Malo me skrbi v zvezi z multimaster konfiguracijo. Na netu ne zasledim nobene omembe takšne uporabe. Ne želim pa uporabiti klasične master-slave metode, ker če je mnogo slave-ov, se hitro občuti zakasnitve v osveževanju podatkov. Poleg tega je tu kar nekaj odvečne komunikacije v smislu konstantnega povpraševanja, brez da bi imel slave kaj novega za povedati.
Vendar glede na to da potrebuje ACK, bi verjetno modul znal sprocesirat collision.
Bomo videli.
Bom kar tu apeliral. Če gre slučajno kdo v Gradec v Neuhold v kratkem, bi ga prosil, da me kontaktira na ZS. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Jun 19, 2012 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Modulčke dobiš praktično za isti denar pri Farnellu. ***klik*** Imaš dve vrsti. Eni imamjo prispajkan konektor. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
luftek Član

Pridružen-a: Pon 25 Jun 2012 11:54 Prispevkov: 63 Aktiv.: 0.40
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred kratkim sem tudi sam naročil/dobil RFM73 modulčke in iščem informacije kako zadevo uporabit. Na sami strani proizvajalca sem našel dober primer z "knjižnjico".
http://www.hoperf.com/rf/24g/RFM73.htm
Vidim, da si dau izdelat tudi par vezij na Lingvi z uporabo tega modula. Pa me zanima kako imaš implementirano komunikacijo.
Imaš enosmerno pošiljanje podatkov in ACK nazaj?
Ali mogoče dvostranska izmenjajoča podatkovna povezava?
Skozi v Tx/Rx (CE) načinu ali tudi kaj sparaš z energijo?
povezal bi namreč dva enakovredna modula, ki bi oddajala, če bi imela kaj za povedat. Malo me muči, kako to izvesti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni