|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MrFreman2 Član

Pridružen-a: Tor 15 Nov 2011 16:49 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.13
|
Objavljeno: Pon Jul 02, 2012 1:10 pm Naslov sporočila: Merilec signalov nizkonap. električnega omrežja (za labVIEW) |
|
|
Pozdrav!
Rad bi si naredil prilagoditveno vezje, ki bi mi omrežnih 230 V znižalo na +-12 V. Ne morem uporabiti transformatorja, ker bi rad zajemal signal z minimalnimi popačenji. Mislim, da bi se dalo dobro rešiti z izolacijskimi ojačevalniki!? Če ima kdo že kakšno izkušnjo ali pa že kakšen primeren načrt, bi mu bil zelo hvaležen da mi ga posreduje. Vezje izključno potrebujem zaradi prilagoditve napetosti in pa seveda tudi za neko galvansko ločitev pred DAQ kartico.
Najlepša hvala!
Nazadnje urejal/a MrFreman2 Pon Jul 02, 2012 9:34 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.98 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jul 02, 2012 1:31 pm Naslov sporočila: Re: Merilec signalov nizkonap. električnega omrežja (za labV |
|
|
MrFreman2 je napisal/a: |
Rad bi si naredil prilagoditveno vezje, ki bi mi omrežnih 230 V znižalo na +/- 10 V. Ne morem uporabiti transformatorja, ker bi rad zajemal signal z minimalnimi popačenji. |
Tole sem kar nekajkrat prebral, pa še vedno ne razumem. Zdaj bi pa rad vedel ali je kriva vročina ali je kaj drugega. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.60 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pon Jul 02, 2012 1:44 pm Naslov sporočila: Re: Merilec signalov nizkonap. električnega omrežja (za labV |
|
|
Pozdrav!
Rad bi si naredil prilagoditveno vezje, ki bi mi omrežnih 230 V znižalo na +/- 10 V. Ne morem uporabiti transformatorja, ker bi rad zajemal signal z minimalnimi popačenji. Mislim, da bi se dalo dobro rešiti z izolacijskimi ojačevalniki!? Če ima kdo že kakšno izkušnjo ali pa že kakšen primeren načrt, bi mu bil zelo hvaležen da mi ga posreduje. Vezje izključno potrebujem zaradi prilagoditve napetosti in pa seveda tudi za neko galvansko ločitev pred DAQ kartico.
Najlepša hvala! |
Uporovni delilnik + USB izolator za DAQ kartico (npr. PoUSBiso)? _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MrFreman2 Član

|
Objavljeno: Pon Jul 02, 2012 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izmeničnih 230 V želim znižat na izmeničnih 12 V. Ta mala napetost mi bo bolj primerna za nadaljnjo obdelavo. To bi rad storil tako, da bi čim manj vplival na obliko signala. Vezje mi mora biti "sposobno" ohraniti obliko oziroma frekvenčno vsebino signalov, ki so posledica različnih kratkotrajnih in dolgotrajnih motenih oziroma motilnih signalov (podnapetosti, prenapetosti, prekinitve, prehodni pojavi, oscilirajoče motnje, impulzne motnje, popačenja do recimo 50. harmonika itd..). V glavnem potrebujem nekaj kar preciznega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.98 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jul 02, 2012 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
50-ti harmonik je pri mrežni napetosti (50 Hz) vsega skupaj 2500Hz. To pa je frekvenca, ki jo mrežni transformator povsem korektno preslika na izhod. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MrFreman2 Član

|
Objavljeno: Pon Jul 02, 2012 2:00 pm Naslov sporočila: Re: Merilec signalov nizkonap. električnega omrežja (za labV |
|
|
NeoTO je napisal/a: |
Pozdrav!
Rad bi si naredil prilagoditveno vezje, ki bi mi omrežnih 230 V znižalo na +/- 10 V. Ne morem uporabiti transformatorja, ker bi rad zajemal signal z minimalnimi popačenji. Mislim, da bi se dalo dobro rešiti z izolacijskimi ojačevalniki!? Če ima kdo že kakšno izkušnjo ali pa že kakšen primeren načrt, bi mu bil zelo hvaležen da mi ga posreduje. Vezje izključno potrebujem zaradi prilagoditve napetosti in pa seveda tudi za neko galvansko ločitev pred DAQ kartico.
Najlepša hvala! |
Uporovni delilnik + USB izolator za DAQ kartico (npr. PoUSBiso)? |
Ja to je super stvarca ja.. če kaj programiraš..DC/DC...
dejansko potrebujem svoje primerjalno vezje, ki ga bom potreboval za mojo diplomsko nalogo na univerzitetnem programu iz elektrotehnike. Vezje moram izdelati sam.. drugače bi tako lahko kupil primerno tipalo pri National Instruments! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.08 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Jul 02, 2012 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred časom sem imel podoben problem. Rešil sem ga z uporabo ojačevalnikov AD210. Če rabiš kakšen primerek AD210 mi pošlji ZS.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.66 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Jul 02, 2012 7:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz menim, da bo navaden trafo povsem kos tej nalogi.
Podobni transformatorji se namreč uporabljajo tudi za audio brez večjih težav.
p.s. Še najlažje pa bo, če narediš lasten merilni sistem in klumpasti LabView postaviš v kot  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding 
Nazadnje urejal/a aly Pon Jul 02, 2012 10:03 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MrFreman2 Član

|
Objavljeno: Pon Jul 02, 2012 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam mislim, da je najbolje vsaj za začetek uporabiti transformator, s katerim bom opravil nekaj meritev in jih predstavil mentorjem.. nato pa bomo videli kaj porečejo.. profesor za obdelavo signalov mi je na mizo vrgel teoretične zapiske kako bi lahko naredil hallov merilnik, zadaj pa software, ki bi mi vse preračunaval, namignil je tudi, da bi lahko uporabil izolacijske ojačevalce ali pa kakšne tokovne sonde..
Hvala vam za mnenja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.63 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Jul 03, 2012 9:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Navaden uporovni delilnik na ADC oz. še uC, potem pa galvanska izolacija (z optocouplerjem) digitalnega signala (npr. UART) na PC (RS-232, FTDI). In seveda brez DAQ.
Dobiš minimalna popačenja, pa še nobenega trafota ne potrebuješ, če narediš napajanje primarnega dela s kondenzatorjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 502 dni