|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sandi.m Neznanec

Pridružen-a: Čet 19 Jul 2012 19:53 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Čet Jul 19, 2012 8:27 pm Naslov sporočila: preprost laboratorijski napajalnik |
|
|
Pozdravljeni!
Sem nov na tem forumu in v elektroniki in se pripravljam na prvi projekt. Odločil sem se, da si bom sam izdelal preprost laboratorijski napajalnik. Moje želje so nekako takšne: 1,5V do 24V, izhodni tok do 1,5 A.
Malo sem pregledoval splet in prišel do naslednjega odkritja http://elektronika-start.com/projekti/laboratorijski-usmernik-lm317/, ki se mi zdi pravi zame, saj je enostaven in trpežen, kot trdi avtor.
Vendar sem sam začetnik in nimam preveč pojma o tem. Niti kakšne elemente kupiti, zato bom rajši vprašal.
Torej, kot sem ugotovil bi potreboval:
1) priključni kabel (lahko recikliram starega od televizorja-2 žilni?)
2) ohišje (kakšno nimam pojma)
3) transformator (toroidni 24V 50VA ali 2x12V 50VA)
4) varovalko 2A (rabi ta še kakšno podnožje ali kaj podobnega?)
5) 4 diode 1N5401 za usmerniški mostiček
6) 2 LED in 2 upora 2200 ohmov (kakšne moči?) za signalizacijo (v kolikor uporabim samo 1 LED in 1 upor za signalizacijo delovanja, najbrž ni nič narobe)
7) LM317 vezje (katera podvrsta, kolikor sem gledal jih je več)
8) hladilnik za LM317 (kakšen mora biti?)
9) 2 zaščitni diodi za LM317
10) elektrolitski kondenzator 2200 uF, 35V
11) 100 nF kondenzator (C2) pred vhodom v LM317. Katere vrste kondenzator?
12) 2-krat 10 uF/63V kondenzator (C3, C4) na izhodu LM317. Katere vrste kondenzator?
13) Upor 220 ohm (R3). Kakšna moč?
14) Potenciometer P1 5k (na kaj moram tu paziti pri nakupu?)
15) Izhodni ženski priključki (banana?)
To naj bi bilo vse, kolikor vidim. Sem kaj pozabil? Tiskanino si bom priskrbel kasneje.
Priključitev LM317 na hladilnik? Tu potrebujem še kakšno stvar za izolacijo, toplotno prevajanje, itd ali samo vijak?
Hvala za pomoč. Vem da izgleda neumno začetniško vprašanje, toda rajši vprašam kot da bi se kasneje učil iz napak. Te bodo najbrž vseeno prišle. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3411 Aktiv.: 14.91 Kraj: slo
|
Objavljeno: Čet Jul 19, 2012 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
glede na vprašanja bo najbrž enostavneje, če pogledaš na naslov tukaj klikni , kjer so stvari že na pol narejene. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
forest70 Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00 Prispevkov: 588 Aktiv.: 2.85 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Čet Jul 19, 2012 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta usmernik je daleč od laboratorijskega ampak za začetek je čisto vredu.
1. Če bo ohišje kovinsko ne - mora bit tro žilni.
2. Ohišje je lahko poljubno, vendar moraš predvideti kako boš montiral hladilno rebro, ki mora bit kar veliko.
4. rabiš podnožje za na tiskano vezje.
6. Lahko daš samo eno led ali pa tudi nič - nima povezave z delovanjem usmernika
7. LM317 naj bo v TO220 ohišju
8. Hladilnik - čim večji boljše je. V principu si omisliš nekaj takega kar ti bo "pasalo" v ohišje. Aja hladilnik mora bit izven ohišja !!!
9. Kupi 1N4007, ker ne verjamem da boš dobil 1N4001 (1N4007 ima višjo delovno napetost, drugače je isto.)
11. Lahko je poliester, keramični, samo ne elektrolitski.
12. Elektrolitski
13. Vsi upori so 1/4W
14. niti ne
15. ja
dobro je da namažeš z termično prevodno pasto LM317. Izolacija ... če se dotika ohišje + - od usmirnika mora bit izolirano z sljudo ali kaj podobnim.
Bilo bi dobro, sodeč po tvojih vprašanjih, da se tega projekta lotiš z nekom ki ima malo več izkušenj. Verjetno je kdo iz tega foruma iz okolice Kobarida.
Obilo uspeha!
Nazadnje urejal/a forest70 Čet Jul 19, 2012 10:01 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
forest70 Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00 Prispevkov: 588 Aktiv.: 2.85 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Čet Jul 19, 2012 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
glede na vprašanja bo najbrž enostavneje, če pogledaš na naslov tukaj klikni , kjer so stvari že na pol narejene. |
Že, verjetno, pa to ni smisel. sandi.m bi sam nekaj naredil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sandi.m Neznanec

Pridružen-a: Čet 19 Jul 2012 19:53 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Jul 21, 2012 1:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za pomoč. Kit komplet mi res nič ne pomeni, kajti če nisem sposoben narediti tega enostavnega "projekta", potem bolje da grem nekam. Strokovno pomoč pa si bom poiskal pri prijatelju, edino rajši sam nabiram informacije, ker se tako več naučim. Če bi prijatelja vprašal zakaj je to tako, bi odgovoril da tako mora biti in pika. Tako da bom rajši vsaj teoretični del izvedel sam.
V glavnem, sedaj še malo razmislim o tem in v roku naslednjega tedna nabavim stvari. Nato pa sledijo nadaljna vprašanja, ki se bodo najbrž pojavljala.
Še eno vprašanje: Kakšen trafo bi bil boljši? 2x12V ali 24V? Nekaj mi pravi, da bi bilo boljše 2x12 ter nato s pomočjo stikala spreminjam vhodno napetost na 12V ali 24V, odvisno od željene. Verjetno bi se LM317 manj grel pri izhodni napetosti recimo 5V pri vhodni napetosti 12V (oziroma usmerjeni cca 16V DC, če se ne motim) kot pri 24V (usmerjeni cca 33V DC)? Sem kaj zgrešil ali pozabil na kakšno past? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tonny Član

Pridružen-a: Sre 23 Dec 2009 11:57 Prispevkov: 289 Aktiv.: 1.53 Kraj: Vrhnika - MS
|
Objavljeno: Sob Jul 21, 2012 9:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen!
Res je. Pri 30V, nizki izhodni napetosti in velikem izhodnem toku, se ti bo LM317 grel kar precej. "Ogrevanje" z LM317 izračunaš po formuli:
(Vhodna napetost - Izhodna napetost) x tok.
Ob dobrem hlajenju to sicer ni nikakršna težava, je pa velika potrata energije.
Glede na preprostost in s tem cenovno ugodnost tega napajalnika ti predlagam, da narediš kar dva in ju napajaš z omenjenim 2x12V transformatorjem in vse skupaj zapakiraš v eno ohišje. Tako dobiš dvokanalni 2x15V napajalnik (boš kmalu videl prednosti dveh galvansko ločenih virov...). Če boš potreboval več kot 15V, ju lahko pa kar prek zunanjih priključkov vežeš zaporedno.
Si že kaj razmišljal o prikazu napetosti? Takole za začetnika je morda najbolj preprosto kupiti kar tole. Kupiš dva za slabih 5€, zapakiraš v eno ohišje in imaš povsem soliden in poceni dvokanalni napajalnik s prikazom napetosti.
Po drugi strani je pa res, da boš že čez kakšno leto (ali še prej) delal novega, ker si boš zaželel še regulacijo tokovne omejitve in pa napetosti pod 1,2V. Ampak to je že druga zgodba.
Lp, Toni |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bdbstone Član

Pridružen-a: Pet 04 Feb 2011 23:05 Prispevkov: 49 Aktiv.: 0.28 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 24, 2012 12:10 am Naslov sporočila: |
|
|
sem mislil odgovorit, sam sem videl, da so že drugi povedal. Ja, da imaš nek LCD zaslonček, da ti kaže napetost je še najbolj priročna zadeva. Glede ohišja je pa mrbit najbolje, da si pobereš od kakega (starega) računalniškega napajalnika, brez problema boš vse komponente dobil notri, skupaj z transformatorjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni