|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2012 10:32 pm Naslov sporočila: western digital disk fuč |
|
|
Pozdravljeni,
Na rač. se je pokvaril disk znamke western digital tip WD3200AAKS-00B3A0. Iz slik je razvidno, da je odletel čip na krmilni kartici.
Zanima me kje bi dobil tako kartico. Mogoče ima kdo kakšnega pokvarjenega in bi zamenjal z drugo?
Kakšni predlogi?
Disk pa je sistemski in imam na njem vse.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
460.56 KB |
Pogledana: |
10 krat |

|
|
475.63 KB |
12 krat |

|
|
346.74 KB |
12 krat |

|
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2012 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bojim se, da boš do teh podatkov prišel zelo težko (lahko prebereš tudi zelo drago). Prav tako menim, da bo sam poizkus menjave elektronike verjetno neuspešen, ali pa mogoče delno uspešen. Vse je odvisno od tega kako "enaka" bosta diska.
Obstaja pa tudi precej velika možnost, da se je takle crash zgodil zaradi iztrošenosti pogonskega motorja (tam je največja obraba), ki je povzročil pregrevanje driverja in posledično izpust dima. Nova ploščica ima torej lepe možnosti, da gre po isti poti.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2219 Aktiv.: 10.68 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2012 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se bom strinjal z Darkom. Sam imam doma podobem primer. V tem primeru mi je uspelo dobiti donor disk ki sta bila z poškodovanim narazen le približno 100 serijskih številk. Stvar ne funkcionira, Disk se zavrti, sliši se šklocanje zazna ga pa ne. Z originalno ploščico se vsa skupaj samo nemarno greje.
_________________ LP Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2012 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom šel preveriti v servis ali imajo identičen disk, ki je s slabimi sektorji ali podobno in ima še to elektroniko vredu.
Bi pa bil tudi vesel, če ima kdo kašnega starega v domači delavnici in bi ustrezal.
Se lahko še na kakšen način izvleči podatke iz diska brez te elektronike?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2012 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Se lahko še na kakšen način izvleči podatke iz diska brez te elektronike? |
Seveda se da, je pa vprašanje koliko si za to pripravljen plačati. Svoje čase naj bi se s tem ukvarjal KOTAR, a sem izvedel, da je večino diskov pošiljal meni neznano kam , menda v Nemčijo na reševanje podatkov.
Nimam pojma kake so cene, ampak poceni vsekakor ni.
Si prepričan, da nimaš svojih podatkov še kje drugje ?
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2012 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja z backupi sem bil dokaj len, čeprav imam v rezervi 1TB disk. Je pa ogromno stvari na pokvarjenem disku in bi na nek način moral to spraviti dol.
Disk je star 4 leta. Ne razumem, da se lahko tako hitro pokvari. Prejšnji računalnik mi je služil 7 let in še danes dela brez problemov, je pač počasen. Te današnje škatle pa crkujejo kot po tekočem traku. So že računalnike pričeli delati kot avtomobile, da imaš potrošne materiale.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audio Član

Pridružen-a: Čet 19 Maj 2005 8:30 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.61 Kraj: kp
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2012 11:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pošlji mi naslov kam da ti pošljem vezje. Imam identično vezje kot je na sliki.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20 Prispevkov: 443 Aktiv.: 2.21 Kraj: Southern District of Maribor JN76UL
|
Objavljeno: Tor Jul 24, 2012 3:49 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Svoje čase naj bi se s tem ukvarjal KOTAR, a sem izvedel, da je večino diskov pošiljal meni neznano kam , menda v Nemčijo na reševanje podatkov.
|
Meni je sveto zagotavljal, da delajo sami.
Je pa bila cena reševanja podatkov iz sličnega WD 750GB diska cca. 650 €+DDV. Nisem mogel plačati. Na disku so obležale (zraven mnogo drugega, a dosti manj pomembnega) vse slike mojega sina od rojstva do 9 mesecev. Zato bomo dali popravljati takrat, ko bo dovolj oz. višek cekinov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mobwap Član

Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42 Prispevkov: 326 Aktiv.: 2.02 Kraj: Doma
|
Objavljeno: Tor Jul 24, 2012 7:24 am Naslov sporočila: |
|
|
V skrajni sili, ampak res skrajni se da tudi na enak disk plošče prestavit. Potrebuješ pa res čist prostor oz za domače razmere je dovolj dober pribljižek prozorna 60-120l PVC vreča.
Zadevo ozemljit da se znebiš statike, lateks rokavice in prestavit ploščo/e.
Glede na to da še nisem zadel na lotu sem zgleda svojo srečo porabil na 40GB Seagate-u in 250GB WD disku
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30 Prispevkov: 565 Aktiv.: 2.56
|
Objavljeno: Tor Jul 24, 2012 8:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Menjava ploščice pri novejših diskih (tudi iste serije) žal ne bo obrodilo sadov, ker ima vsak disk v flashu zapisano kako točno je skalibriran in kateri sektorji so že tovarniško označeni kot BAD itd. itd.
Lahko poiskusiš vendar kaj več kot "škljoc, škljoc" verjetno ne boš dobil iz tega.
Če se ti podatki res pomembni nesi raje v kakšno firmo ki se z reševanjem podatkov res ukvarjajo in boš moral pač riskirat tiste €€€.
Še kot opozorilo! Bolj ko boš šaril po zadevi, slabše so možnosti da dobiš podatke nazaj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Jul 24, 2012 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz lahko potrdim neuspešnost prestavljanja plošč. Menda zato, ker je FAT tabela zapisana na prvi plošči in s tem, ko jih prestavljaš premakneš razmerje ene do druge (kot med njimi) in tako se disku zmeša, ko gre brat podatke na drugo ploščo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 24, 2012 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni je (pred par leti) na enem WD uspelo prepisati podatke ko sem vzel enak kontroler iz drugega diska.
Seveda je bilo precej bad sektorjev in je bilo potem še kar nekaj dela, ampak večino podatkov sem dobil dol.
Šlo ja pa za disk v firmi kamor so skenirali slike za izkaznice (za več tednov/mesecev dela je bilo gor).
LP, Gregor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Tor Jul 24, 2012 5:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz sem optimist dokler ne izkusim na svoji koži.
Klical sem na servis trgovine kjer sem ga kupil in je ded rekel, da ima nekaj WD diskov in lahko odstopi ploščo, če bo enak tip. Vse kar je rekel le, da mora biti isti tip. Torej upanje še ostaja...
Pisal sem tudi na WD support, na odgovor še čakam. Oni bodo že bolj specifični in najprej pred vsem ostalim bom počakal na njihov odgovor, potem pa experimentiranje.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audio Član

Pridružen-a: Čet 19 Maj 2005 8:30 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.61 Kraj: kp
|
Objavljeno: Tor Jul 24, 2012 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem ti danes poslal jutri verjetno dobiš. Potem boš poročal koliko si uspešen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Tor Jul 24, 2012 8:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK, hvala!
Jutri grem še v Chip Trade, da vidim ali bo možakar tudi kaj imel in koliko bo hotel za tisto.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni