www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

FID STIKALO SAMO OD SEBE VRŽE VEN PLUS VAROVALKO
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dejan4
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 30 Avg 2012 21:13
Aktiv.: 0.03
Kraj: limbuš

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 12:22 pm    Naslov sporočila:  FID STIKALO SAMO OD SEBE VRŽE VEN PLUS VAROVALKO Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Včeraj večer se mi je v hiši sam od sebe izklopil fid stikalo + varovalka...
Priključenih ni bilo dosti porabnikov tak da nimam pojma kaj bi to lahko bilo edino mogoče da je fid stikalo hin..
Prosim za odgovore!
lep pozdrav: izi-g
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobek220
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Jul 2009 9:21
Aktiv.: 1.01
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je vse priklopljeno na varovaklo, ki ti je vrgla ven?
Fid po moje ni hin.

Verjetno je kak grelec v bojlerju prebil.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.05
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja kar tako zaradi lepšega ponavadi ne izklopi. Nam je recimo pri hladilniku eno žico preglodalo zaradi vibracij. Ko sem zemljo odklopil je bil ročaj pod fazo. burned

Vsekakor najprej preveri samo fid stikalo. Zato ima gor eno tipko.
Odklopi porabnike in jih nato priklapljaj enega po enega nazaj. Boš hitro videl kje je težava. (Gre tudi manj natančno z odklapljanjem varovalk v električni omarici.)

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.07
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti je vrglo ven tudi varovalko, potem je FID skoraj gotovo ok in je problem na eni napravi, priklopljeni na varovalko (ali inštalaciji sami). Štartaj tu.

Lp, g

stbe
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25
Aktiv.: 0.66
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je enkrat kabel črpalke pri peči padel na dimnik. Problem je bil, ker je rano nula prebijala na ozemljitev peči in varovalke niso nič pokazale, Za odkritje napake smo morali vleči žice nule iz sponk v omarici. Tako, da zna biti še kar velik problem, vendar če je šla varovalka, je lokacija verjetno nekje na tisti veji.

LP
Nazaj na vrh
dejan4
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 9:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stvar je taka..meni vrže glavno varovalko + fid ven..
dobeden v hiši (preverjeno) ni naredil po domače rečeno kurc šlusa...
bajta pqa v temi:) zaj pa spet vse ok..in sem probal v kleti priklučiti močne porabnike + hladilnik 2 skrinji...in nič..vse dela lepo in prav..
neznam si razlagati..
lp.
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.44
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem moraš imeti napako na inštalaciji. V prejšnjem stanovanju je bila ena izmed vtičnic v steni tako grdo nabasana, da je ob vlažnem vremenu prebijalo med L in PE. Tako je po randomu izklapaljal FID, včasih že po parih minutah po vklopu, včasih po enem mesecu. Električar je obupal in stvar se je rešila šele, ko sem sam vzel orodje v roke in sistematično začel iskati napako.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.95
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

si pred kratkim kaj vrtal v steno, obešal slike, ogledala, luči, itd ?
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.90
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Počakaj, da se napaka poveča, bo lažje.
pajo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50
Aktiv.: 2.90

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Približno 3 mesece nazaj sem imel podobno težavo. Porabil tri popoldneve, da sem ugotovil napako. Ni bil kompresor, niti grelec.
Bila je navadna luč, brez žarnice, faza odklopljena in na suhem. Skratka nikoli ne bi pomislil na tisto hudičevo luč. Ko sem že skoraj obupal, sem iz čiste jeze razvezal celotno omarico (tudi nule in zemljo), sem šel vsak dovod posebej priklapljat nazaj. Če je linija vzdržala, sem jo označil in ponovno odklopil. To sem počel tako dolgo, dokler nisem prišel do kabla 3*1,5, ki je zabrisal FID ob tem, ko sem priključil samo zemljo in nulo.
Brick wall
To je nočna mora, ki si je ne želi noben električar.

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.90
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dokler se napaka ne ponavlja in je naključna, lahko samo čakaš, da se stanje poslabša. Ali pa, da veš kje so kritični deli inštalacije in narediš malo sanacije.
matej22
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31
Aktiv.: 0.54
Kraj: blade

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2012 8:18 am    Naslov sporočila:  Re: FID STIKALO SAMO OD SEBE VRŽE VEN PLUS VAROVALKO Odgovori s citatom

dejan4 je napisal/a:
Pozdravljeni!
Včeraj večer se mi je v hiši sam od sebe izklopil fid stikalo + varovalka...
Priključenih ni bilo dosti porabnikov tak da nimam pojma kaj bi to lahko bilo edino mogoče da je fid stikalo hin..
Prosim za odgovore!
lep pozdrav: izi-g

Kaj se zgodi če vklopiš FID in ga poskušaš izklopiti s test tipko?
FID stikalo je verjetno v redu, razlog za izklop je tok ki teče proti zemlji. Ta tok običajno povztoča vlaga, slaba izolacija .. kaj si delal v času izklopa, si priključil kakšen "sumljiv" porabnik (slaba izolacija, natlačene sponke). Če je v istem hipu ko je prišlo do izklopa reagirala tudi varovalka , potem je verjetno razlog problema na bremenu ki ga ščiti ta varovalka (FID je zaščita za vse porabnike, varovlake posamezne porabnike).
Ali je opaziti nedelovanje kakšnega porabika (bojler, skrinja, hladilnik..)
Če FID-a sploh ni možno vklopti pomeni da je na določeni točki ozemljitev v direktne stiku z L ali N...
Nazaj na vrh
dejan4
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2012 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

probal sem z test tipko in presenetljivo FID stikalo se ne izklopi!!! kaj pa to pomeni..brez definicije iz izkušenj prosim;)
Verjetno se zaj treba kr tukaj ustavit..
lp
Nazaj na vrh
cici
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Aktiv.: 3.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2012 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dejan4 je napisal/a:
probal sem z test tipko in presenetljivo FID stikalo se ne izklopi!!! kaj pa to pomeni
To pomeni da nimaš vklopljenega nobenega porabnika ki presega nazivni izklopni tok FID stikala.
Nazaj na vrh
urosg
Član
Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30
Aktiv.: 2.56

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2012 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

cici je napisal/a:
To pomeni da nimaš vklopljenega nobenega porabnika ki presega nazivni izklopni tok FID stikala.

To pa ne vem če bo držalo, TEST tipka je na FID stikalu za testiranje pravilnega delovanja samega stikala, t.j. tudi če naprej od samega FID stikala ni vklopljenega nobenega porabnika MORA FID stikalo odklopiti ob pritisku na TEST tipko.

Če bi zelo poenostavil TEST tipka naredi stik med fazo in "zemljo".
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 1 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 485 dni