|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
Objavljeno: Pet Avg 31, 2012 3:06 pm Naslov sporočila: Kabel po podstrešju |
|
|
Včeraj mi je monter prišel vgraditi klimo v podstrešno stanovanje. Kabel za dovod do zunanje enote sva potegnila "po cimpru". Dala sva ga v sivo plastično cev, ki je samougasljiva. Vse skupaj sva pustila na površini steklene volne.
Sedaj pa me zanima ali naj dam pod stekleno volno ali naj kar pustim po vrhu steklene volne? To me zanimu tudi zaradi miši, ki bi lahko preglodale kabel? Verjetno je mišem in ostalim glodalcem manj prijetno glodanje pod stekleno volno?
Monter mi je rekel, da po stekleni volni miši in glodalci ne hodijo???
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.14 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pet Avg 31, 2012 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Miši z veseljem izkopljejo tunele po stekleni oz. kameni volni. Raje daj še kak kabel kanal naokoli. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjan 2 Član

Pridružen-a: Pon 05 Dec 2011 19:35 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.74 Kraj: Vače
|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 6:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Pazi edino na kondenz v zimskih mesecih... Zna priteči po cevi. _________________ Ja še vedno se ne da... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14666 Aktiv.: 62.00 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Na forumu sem že nekajkrat omenil; Zatesni(zagipsaj) vse prehode skozi zid, ploščo...itd. Glodalci zaznajo odprtine (topel zrak, vonj po hrani...) Če odprtina ni dovolj velika, ko hočejo v sosednji prostor pač grizejo tisto kar lahko. Betona ali opeke ne morejo, pa je "žrtev" običajno kabel. Da bi se lotili samega kabla še v svoji praksi nisem doživel. Sem pa kar nekajkrat videl pogrižene kable na mestih, ki sem jih opisal. Videl pa sem ogriženo gobasto izolacijo cevi. Je sicer ne žrejo. Iz nje si naredijo gnezdo. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.76 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Če boš cev pustil na vrhu, ti bo pozimi kondenzirala voda v njej in bo teklo v stanovanje. Če želiš pustiti na vrhu, naj bo samo kabel, brez cevi. Če pa želiš obdržati cev, jo spravi čisto na dno izolacije, da bo na isti temperaturi kot stanovanje spodaj.
Glede živali pa nimam izkušenj. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.29 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Betona ali opeke ne morejo, pa je "žrtev" običajno kabel. Da bi se lotili samega kabla še v svoji praksi nisem doživel. Sem pa kar nekajkrat videl pogrižene kable na mestih, ki sem jih opisal. Videl pa sem ogriženo gobasto izolacijo cevi. Je sicer ne žrejo. Iz nje si naredijo gnezdo. |
Jaz pa sem tudi to že videl, da so požrli izolacijo žic - kablov.
Pred leti ko se ni dobilo bele thnike tako kot danes za vsakim vogalom so nekateri kupovali to tehniko na zalogo in še za devize ker drugače se ni dalo dobiti, ko se je dobilo.
In tako je ena soseda v vasi priklekljala nekaj deviz in so kupili nov pralni stroj in ga tako zapakiranega dali v en prostor in potem ko je stari crknil so tega odpakirali in ga priključili. Ker ni delal, oziroma je nekaj počolo v njem kot so mi rekli in ko sem pogledal ker že zdavnaj ni bil več v garanciji sem imel kaj videti, je bila požrta vsa plastika na žicah in tudi po programatorju in na programatorju so iz navodil za uporabo naredili gnezdo.
Pa tudi v štedilnikih sem naletel na požrte kable oziroma žice.
Lp Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.05 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lačne miši.... jih je treba nakrmit. S čim je pa drugo vprašanje.
Sam nimam straha, da bi prišle na podstreho. Če bi pa že imel problem, bi verjetno posegel po kovinskih gibkih ceveh. Pa naj glodajo železo, če jim ga manjka.  _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala za nasvete.
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej22 Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31 Prispevkov: 88 Aktiv.: 0.54 Kraj: blade
|
Objavljeno: Ned Sep 02, 2012 8:26 am Naslov sporočila: |
|
|
promehanik je napisal/a: |
hvala za nasvete.
lp, prom |
Zakaj bi prihajalo do kondenza v cevi ?
Če je presek kabla ustrezen kar mora biti se ne sme segrevati na nivo ki rezultira kondenz , torej ne bo prihajalo do temperaturnih razlik ki bi se odražale v rosenju.
Če se bo kabel grel tako da bo kondenzirala cev okoli njega pazi da ne bo prišlo do požara - v tem primeru vode v ceveh ne zadosti za gašenje - se pravi ne bo kondenza bo pa ogenj ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.85 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Sep 02, 2012 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Bolj je finta v tem,da klima po vsej verjetnosti pozimi, ko naj bi sploh prišlo do kondenza ne bo delala. Razen če se misli greti jeseni in spomladi z njo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.76 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Sep 02, 2012 10:26 am Naslov sporočila: |
|
|
matej22 je napisal/a: |
Če se bo kabel grel tako da bo kondenzirala cev okoli njega... |
?! Saj kabel ne oddaja vode! Če bi se kabel grel, do kondenza sploh ne bi prihajalo. Dobro preberi tole spodaj:
V stanovanju gre topel zrak v cev in gor na podstrešje. Na podstrešju je mraz, cev hladna, in na notranih stenah cevi kondenzira voda. Ohlajen zrak gre potem naprej ven. Voda pa, ko jo je dovolj, priteče v stanovanje.
Sploh ne rabiš imeti kabla v cevi, da se to dogaja.
Govora je seveda o zimi. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.59 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Ned Sep 02, 2012 12:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa lahko zatesni cev,da ne bo imel prepiha. Ker kondenz bo pa če klima dela ali ne. To se vedno dogaja ko so kakšne cevi speljane na podstrešje pozimi lepo piha skozi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Elektronikus Član

Pridružen-a: Sob 08 Jan 2011 12:36 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.06 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Pet Okt 12, 2012 5:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz imam kabel pod izolacijo(kameno volno),dodatno sem ga pa pred morebitnimi glodalci dal v kovinsko rebrasto cev,sej sem mogoče pretiraval pa vseeno.
res je če boš dal nad izolacijo kabel bo kondenziral in iz doze ti bo pritekel kondenz,jaz sem storil to napako,pa sem jo takoj šel odpravit _________________ električarji se delimo na dobre in mrtve |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 483 dni