www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Dalinjski vklop
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 11, 2012 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vsaj 500 m je kar precejšnja razdalja.

Pred leti sem objavil na SE projekt: Z SMS-i vodeni avtomat.
Naprava ima GSM modul in mikrokontroler, in lahko izvaja ukaze, ki jih dobi po SMS-u iz v programu pooblaščenih GSM številk, vklaplja in izklaplja releje. Nazaj lahko posreduje tudi informacije o različnih stanjih, temperaturah, itd.

Ena taka naprava mi upravlja centralno ogrevanje pri sinu. Drugo imam doma za demonstracijo in rezervo, in bo tudi v kratkem verjetno v uporabi.

Če te zanima, ti pošljem projekt, (mislim, da ga bom našel še kje na disku računalnika), tudi kakšno tiskano vezje bi se še našlo. Ostalo je seveda treba se malo potiti, nabaviti materija, zlotati, predelati ponujeni program za mikrokrmilnik, (ali pa tudi ne, če so zahteve majhne).

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
barosa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2010 23:28
Aktiv.: 0.79
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 11, 2012 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej bo moralo biti preko mobitela, potem ta sistem potrebuje sim kartico ?
Glede tega projekta, nisem jaz toliko električarja, da bi znal to skupaj sestaviti. Sem pa tja znam kaj zalotat, veliko več pa že ne.
Urco sem probal če preklaplja 12v in noče. Na releju notri piše 240V AC ali 28V DC, tako da vrjetno nebo delala ? Sem iskal urno stikalo katero bi bilo 12v, pa je ne najdem na spletu.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 11, 2012 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

barosa je napisal/a:
potem ta sistem potrebuje sim kartico ?

Seveda, saj na neko številko je potrebno poslati SMS.
Avtomat, o katerem sem pisal, je precej obsežen, upravljam 8 relejev..
Če želiš upravljati samo eno napravico, se mi zdi, ko da bi tako s topom streljal na muho..

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
barosa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 11, 2012 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se da predelati tole urco, ali bo lažje poiskati 12v ?
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 11, 2012 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

24V rele kaže na to, da celotno vezje deluje na vsaj 24V. 12V je torej prenizka napetost, da bi se splačalo predelovati. Oziroma bi moral zamenjati vsaj še rele. Brez sheme je težko natančno povedati.
barosa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 11, 2012 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče ve kdo kje lahko kupit to stikalno uro 12v? Če se da, v območju Nm-Lj-Kr
Pa da ne stane 40€
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.96

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 11, 2012 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zamenjati je treba rele za 12 voltnega.
Tam okrog 1N4007 diod pa malo poglej ali poslikaj vezje še od spodaj. Po vsej verjetnosti gre za RC napajanje, torej bo šlo na 12V z minimalnim posegom v vezje tam okrog R in C.

Ali so potrebne tudi spremembe na krmilni ploščici, se iz te slike ne vidi.
Zagotovo je na njej nek pretvornik napetosti iz 24V v 3-5V, ki precej verjetno zadovoljivo prebavi tudi 12V.

Rele dobiš za par Eur, samo na razpored nogic pazi, sicer boš pač žičke naspajkal med ploščico in relejem. Drugih stroškov, razen dela, ni.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
barosa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 12:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej je potrebno zamenjati samo rele ?
Sem poslikal še z spodnje strani(1 slika), ter krmilno ploščico (2,3)

Nazaj na vrh
Zmelly
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 21:58
Aktiv.: 0.54
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo offtopic, ampak mogoče vredno preveriti:
Webasto grelci ki se vklapljajo enostavno z 12V signalom na enem izmed priključkov so že skoraj redkost. Lahko da tvoj še omogoča to, vsi novejši pa uporabljajo w-bus povezavo med urico, daljinci ali CAN povezavo če so v avto vgrajeni serijsko. Po teh povezavah prenašajo ukaze za vklope in še kup drugih parametrov.
Zato se pri novejših modelih vse skupaj malo zakomplicira.
Nazaj na vrh
barosa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja verjetno je tudi to možno, samo jaz ne vem kako preveriti
Webasto je thermotop C, sem ga slikal, tako, da če se kdo spozna na webasto-e bi bil hvaležen, da pove katera žica je za kaj

Nazaj na vrh
mobwap
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42
Aktiv.: 2.01
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ti niti pogooglat nočeš? Prvi zadetek
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.96

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po žici (1015 VW-1 105°C E170689), ki pride k 1n4007 diodam v zgornji desni kot, pripelješ minus (-).
Na levo stran R2, velikega 100ohmskega upora (priključek poleg oznake C15), pripelješ +12V .

Obstaja sicer možnost, da bo 24V rele vklopil že pri 12V, a ga vseeno zamenjaj z 12voltnim. To je vse, nobene druge spremembe niso potrebne.

Izhod releja je na debelo pospajkanih kontaktih releja. Vseeno je, kakšno napetost ali signal kam priključiš, saj ne bo nič prišlo skozi rumen kondenzator. No, v primeru vklapljanja VF signala lahko odspajkaš tisti kondenzator, za DC pa ga ni treba.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
barosa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 13, 2012 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mobwap je napisal/a:
A ti niti pogooglat nočeš? Prvi zadetek

To sem že našel, ampak je pri meni vse drugače, npr barva kablov je povsot drugačna kot tukaj, okej pustmo to, potem na glavnem konektorju X1 da je 2 pin za računalniško diagnostiko, pin 3 je pa za na stikalo(off/on) pri meni je pa ta pin prazen oz sploh ni kabla gor. Lahko potem jaz na ta pin dodam kabel in bo delalo?
Nazaj na vrh
barosa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 13, 2012 5:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mi je ratal usposobit webasto. Na začetku so bili kabli v X1 konektorju na št. 2,5,6 za katere ne vem kašno vlogo imajo, tako da sem potem samo zamenjal pin iz ene druge št. na št 3 ter po njemu dal signal (12v) in sedaj dela:) Mogoče bo komu koristilo kdaj.
Sedaj moram samo še urico poiskat ali pa predelat to, če mi rata.
Za ventilacijo v avtomobilu je mišljeno, da je prižgana vs čas ko webasto obratuje, ali samo zadnih 5-10 minut ?

Nazadnje urejal/a barosa Sob Okt 13, 2012 5:05 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
barosa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 18, 2012 3:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shranjuj slike na forum, možnosti je kar nekaj,...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni