www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

dos program v winxp lpt problem

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pirpy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Aktiv.: 3.26
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 15, 2012 10:38 am    Naslov sporočila:  dos program v winxp lpt problem Odgovori s citatom

lp
Imam dos aplikacijo napisano v borland pascal7.0 ki krmili releje na lpt portu

rad bi na isti računalnik dal videonadzor zato moram imeti bolsi racunalnik in winxp (vsaj) program sem "patchal" da deluje na novejsih procesorjih ,problem pa je lpt port ki mi sicer vziga releje vendar namesto da bi izhod ostal vklopljen ugasa,utripa skratka ne deluje pravilno. poskusil sem z različnimi nastavitvami (compatibility ...)in tudi dosbox a nobene razlike.

Ali ima kdo kaksno resitev, oziroma ali bi vmvare z nalozenim dosom pravilno dodelil lpt port dos programu ?
Hvala
B
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lamela123
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Mar 2012 15:15
Aktiv.: 1.45
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 16, 2012 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imel sem enak problem. Pri Conradu sem kupil LPT ploščo z 8 releji. Namestil vse v MS dos-u (velik ljubitelj) in ugotovil, da nekaj ni v redu. Štirje releji so kar vklapljali in izklapljali, lučke so otripale... Po enem mesecu sem si šele prišel gor, da so štirje od osmih tranzistorjev crknili(BC547-škart roba). Šel sem po nove in sedaj stvar deluje odlično. Moj problem je bil Hardware... Za tvojga pa ne vem.
elson2k
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09
Aktiv.: 8.70
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 16, 2012 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih se pojavijo težave zaradi nastavitev načina dela LPT porta v BIOS-u od matične plošče (predvidevam da imaš LPT port na plati in ne v obliki USB adapterja ali PCI kartice?). V takem primeru je potrebno malo preizkušanja in prenastavitev iz EPP/ECP načina dela v standardni način (SPP). EPP/ECP načina delovanja sta dvosmerna (ven/notri) in občasno nista najbolj prijazna do MSDOS programja.

Sam sem uporabljal nekaj aplikacij ki so zahtevale "legacy" LPT porte in edini način delovanja LPT porta v katerem so delovale brez težav je bil SPP.

Pogoj pa je seveda brezhibno delujoča strojna oprema (kartica, vmesnik, ...) na LPT portu.

pirpy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 16, 2012 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nastavitve v biosu in winxp sem izčrpal , hardware tudi deluje pravilno( saj aplikacija deluje bp na msdos pcju) kaj pa vmvare in msdos image ?

B
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.53
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 16, 2012 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V win 9x tole DOS okno ni problem, toda v Win NT in novelših pa mislim, da ne bo ravno enostavno d'oh! .
Nekaj o dostopu do periferije v NTjih.

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2012 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aplikacijo si sam pisal? V kolikor imaš tovrstno znanje, uporabi inpout32.dll knjižnico.
Deluje preverjeno.

Morda pa ti kak power manager ugaša LPT port? Si pogledal tudi to?
LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
martinopresnik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2010 14:42
Aktiv.: 1.19
Kraj: Šentrupert nad laškim

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2012 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa virtualni računalnik?
V virtualcu DOS in se poveže na fizični port.
Tega nisem preizkušal, ker nimam LPT porta.

pirpy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2012 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lp
program je domače izdelave vendar je tega že več kot 15 let (turbo pascal) tako da dll?
pascal ima tpu-je pa takšne stvari ,kolikor se spomnem.

virtual machine bi poskusil vendar imam via epia 800 ki je povsem dovolj hiter , malo porabi in imam ga ze nekaj let nerabljenega vendar na njemu vmvareplayer 1.0 ne deluje izgleda da bo treba računalnik še enkrat menjat Sad
Nazaj na vrh
martinopresnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2012 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pirpy je napisal/a:

virtual machine bi poskusil vendar imam via epia 800 ki je povsem dovolj hiter , malo porabi in imam ga ze nekaj let nerabljenega vendar na njemu vmvareplayer 1.0 ne deluje izgleda da bo treba računalnik še enkrat menjat Sad

Si poskusil z VirtualBox-om?
Če program ni preveč zahteven in ker imaš Windowse gor, ti ga lahko napišem v C#.

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2012 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S pascalom sem se soočil zgolj v srednji šoli precej let nazaj. C# in inpout32.dll gresta zelo dobro skupaj, kako gresta skupaj skupaj s pascalom, pa si preberi na tem linku,

http://wiki.freepascal.org/Hardware_Access

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
pirpy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 18, 2012 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

program izgleda takole
virtual box pa mora še preizkusit
Hvala za info

Borut

TRETJIC.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  TRETJIC.zip
 Velikost datoteke:  10.12 KB
 Downloadano:  5 krat

Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.65
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 18, 2012 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav vidim, rabiš samo en izhodni signal ON/OFF Question

Program sem na hitro preletel.
Precejšen del kode se ukvarja samo z grafiko in meniji.
To se da lepo rešit z grafičnimi gradniki.
Ostalo kodo, ki teče zadaj, pa ne bi smel biti večji problem prestaviti v bolj sodobno okolje. Ocenjujem na max dva dni dela.
IO funkcijo pa se da lepo realizirat z mikrokontrolerjem na USB portu.

pirpy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 18, 2012 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja
krmilim 3 motorčke in se 2 relejčka za vklop rf antene in monitorja ,slednjega ne rabim več.

v delu je nov program z grafi in še drugimi funkcijami ,vendar kot kaže nebo kmalu gotov, ce nebo šlo z virtualboxom bosta pac ostala oba racunalnika vklopljena.

Preizkusam virtualbox , imam freedos nalozen, kako mountam mapo na host-u kjer imam win98, cd vidim vendar se mi ne da pečt cd-ja samo za tale test.?
Nazaj na vrh
martinopresnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 18, 2012 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Settings
shared folders
klikneš na + in dodaš mapo, ki bi jo rad mountal

Na gostu (DOS) pa ne vem kako se to naredi.
Na XP ali novejših, se to naredi tako, da klikneš z desnim gumbom na moj računalnik in klikneš "Map network drive."
Vem samo, da je pot do mape v skupni rabi "/vboxsvr/Moja_mapa."

Nekaj piše tukaj (nepreverjeno):
http://www.computerhope.com/issues/ch000472.htm

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 3 Ur