www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

energija iskre

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
stoki
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Nov 2004 0:22
Aktiv.: 0.54

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 03, 2006 1:52 pm    Naslov sporočila:  energija iskre Odgovori s citatom

Zanima me, ce se ob trenutku razelektritve med prikljucki visokonapetostnega vira energija magnetnega polja porabi v razelektritvi ali se v navitju? Oziroma ce vprasam prav konkretno me zanima, kaksno napetost mora imeti kondenzator, ki ga vezes zaporedno s sekundarjem nekega VN trafota in spark gapom. Prilagam slikico. Torej zanima me ali mora napetost kondenzatorja zdrzati celo napetost sunka, ki vzpostavi ionizirano pot med kontakti, po kateri se potem kondenzator sprazni.

pic.GIF
 Opis:
vezje
 Velikost datoteke:  9.71 KB
 Pogledana:  3647 krat

pic.GIF

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 03, 2006 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri iskriščnih napravah lahko pride do precej visokih napetosti na kondenzatorju, še posebej če pride do resonance. Primer za to je teslov transformator. Ob resonanci iskre letijo na vse strani. Energija se porablja v iskrišču v obliki zvoka, toplote, svetlobe, radijskih valov. Energija se troši tudi v transformatorju kot toplotna energija in radijski valovi, ki silijo proti napajalnemu omrežju in motijo razne naprave.

Kondenzator mora imeti kar visoko delovno napetost. Meni so pred nekaj leti ob iskrenju kar po vrsti eksplodirali kondenzatorji za 1600 V, čeprav je bila na izhodu transformatorja samo 1000 V.

Jur

Nazadnje urejal/a jur Pon Jul 03, 2006 3:09 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stoki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 03, 2006 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekako mi ni jasno kako stece tam tok. Jaz bi samo rad spraznil kondenzator z vecjo kapaciteto, preko spark gapa, ki ga sam po sebi ne bi premostil. Zato dodam se trafo, ki da tisto konico ki ionizira zrak med prikljucki.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 03, 2006 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sem prav razumel, gre za dvojno iskrišče. Velik kondenzator, z nižjo napetostjo, ki ga starta manjši kondenzator z visoko napetostjo.... ? Ko bo zrak ioniziran lahko iskra preskoči iz velikega kondenzatorja na malega. Oziroma tok bo šel proti pričakovanju v drugo smer, kot je bilo planirano.

Načeloma bi bilo pravilno tako, da bi napetost na velikem kondenzatorju dvigoval tako, da bi stvar sama prebila. Brez pomožnega obloka.

Jur
Nazaj na vrh
stoki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 03, 2006 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eno iskrisce je - tam kjer sem ga narisal. In iskrisca ne ionizira manjsi kondenzator, pac pa sekundar VN trafota (razen ce imas v mislih kondi, ki ga praznim prek primarja tega trafota, da dobim VN impulze na sekundarju).
In ravno to me zanima kar si omenil. Jaz hocem vedet, ali mora biti nazivna napetost kondenzatorja, ki je tako vezan zaporedno s sekundarjem, vecja ali enaka napetosti impulza, ki ga trafo zgenerira ali je lahko tudi manjsa. Rad bi namrec uporabil kondenzator z malo vecjo kapaciteto, ki pa nima velike nazivne napetosti (<- to je problem) - da bi dobil mocnejso iskro IN daljso razelektritev. Ali mora biti napetost tistega kondenzatorja enaka napetosti impulza trafota ali je lahko tudi manjsa?
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 04, 2006 8:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor mora biti delovna napetost večja. Brez meritve ne vem koliko. Ob praznjenju kondenzatorja preko iskrišča in induktivnosti (transformator) pride do resonance in podobnih pojavov, ki povečajo maksimalno napetost. To je bistvo nihajnega kroga (tuljava in kondenzator) za doseganje visokih napetosti. Kot sem že omenil, mi je napetost okoli 1000 V ob iskrenju prebijala 1600 V kondenzatorje. Brez iskrenja so zdržali, kar pomeni, da so bili v redu. Ob iskri pa jih je z pokom razgnalo. Vse do zadnjega. Da so krivi prehodni pojavi, sem ugotovil šele kasneje.

Jur
Nazaj na vrh
stoki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 04, 2006 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj tukaj so samo impulzi. Lahko spustim tudi samo en impulz. Ni neke izmenicne tukaj. Sicer pa se mi zdi da bi slo. Poglej ta link. Tisti kondenzator ki ga tukaj prazni (2uF) prejme 15 kV impulz, ki ga zgenerira trafo, ki vzpostavi ionizirano pot. Ampak se vedno prezivi. Uporablja pa kondi iz mikrovalovke, ki ima 2 ali 3kV nazivno napetost.
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 05, 2006 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, ti daš na trafo en impulz, vendar ko iskra prebije se skleneta kondi in trafo v nihajni krog (trafo kot induktivnost) in začneta oscilirati.To lahko deluje kot nek ojačevalec napetosti.
Nazaj na vrh
stoki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 05, 2006 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko prebije iskra, je to to. Konec. Nima vec kaj oscilirat. Kondenzator se sprazni in energija se porabi.
Mislim da bom moral kar sprobat.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 06, 2006 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stoki je napisal/a:
Ko prebije iskra, je to to. Konec. Nima vec kaj oscilirat. Kondenzator se sprazni in energija se porabi.
Mislim da bom moral kar sprobat.

Ne, ni res. Ko se iskra začne, je začetek zabave. Konec je šele takrat, ko iskra ugasne.

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni