www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ground loop filter - samogradnja?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Testni forum, brisano, smeti, offtopic
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
joejoe
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 17:10
Aktiv.: 0.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 01, 2012 5:38 pm    Naslov sporočila:  Ground loop filter - samogradnja? Odgovori s citatom

V avtu imam vgrajen originalen AUX vhod, prek katerega lahko predvajam vsebino s poljubne naprave na originalnem avtoradiu. Gre za Mazdo3, letnik 2008. Nasveto proizvajalca je: "ne polnit naprave med predvajanjem glasbe"...

Če to napravo napajam/polnim preko vtičnice vžigalnika ali 12V iz konzole med sedežema se poleg muzike sliši tudi brum, katerega frekvenca se dviga z obrati motorja.

Po netu sem uspel raziskat, da bi lahko šlo za težavo zaradi razlike v potencialih, pomagal naj bi ground loop filter. Te škatlice se dobijo "s Kitajske" za nekaj dolarjev, a so verjetno prav toliko tudi vredne: nič!

So kaj več vredne dražje škatlice, ali so zgolj dražje? Smile

Ima kdo kako izkušnjo s takimi filtri in lahko kakega priporoči?

Je smiselno iti v nakup treh malih audio transformatorjev (1:1) višje kakovosti in narediti ground loop filter v lastni izvedbi?

Bi težavo lahko rešil z optokoplerji? Nekaj virov sem našel, ki govorijo o odzivnosti optokoplerjev in izbiri primernih elementov. Tam potrebuješ spet napajanje na izhodni strani, pa si predstavljam, da bi lahko bila spet težava v razliki potencialov.

Eni od virov omenjajo vezavo mase (minus kontakta) napajalnika direktno na avtoradio. Je to morebiti rešitev?

Če ima kdo kak nasvet ali pa celo samo link do rešitve, se vnaprej zahvaljujem!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 01, 2012 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imel sem precej podoben problem. Naredil sem izoliran dc/dc napajalnik, ki je brnenje povsem odpravil.
Imaš vse opisano v drugi številki revije...

joejoe
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 01, 2012 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za namig!

Revijo sem našel, le do nje ne morem... forum pravi, da nisem dovolj aktiven. Snega ni, da bi ga šel kidat, lahko grem laufat okoli hiše Wink

Z vezji sem sicer bolj po elektromehaniško. Znam popravit tisto, kar je očitno sežgano, pa skupaj zlotat tudi, nimam pa prav nobenih izkušenj naredit lastno tiskanino. Anxious
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 01, 2012 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

joejoe je napisal/a:
forum pravi, da nisem dovolj aktiven. Snega ni, da bi ga šel kidat, lahko grem laufat okoli hiše Wink

Ti šmenta,... ampak lani je pa bil sneg, pa od leta 2006 dalje tudi. Takrat bi moral nalagat,.... zdaj ti pa krepko manjka postov, za dvignit aktivnost. Kar izračunaj si : en post na mesec potrebuješ. Koliko mesecev je od takrat ? Po moje je najbolje da si izviren tule !

joejoe
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 02, 2012 1:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Neskončna prijaznost vas je, moderator VolkD, neskončna...

Tu je bila še kopica teksta, ampak ga ni več.

"Moj svet, moja pravila"

Se strinjam, absolutno!
Nazaj na vrh
joejoe
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 02, 2012 1:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Imel sem precej podoben problem. Naredil sem izoliran dc/dc napajalnik, ki je brnenje povsem odpravil.
Imaš vse opisano v drugi številki revije...

Našel sem nekaj že narejenih izoliranih DC-DC pretvornikov. Za polnjenje dveh naprav pri 5V in 1A bo tudi z izgubami menda 20W dovolj. Cena je okoli 40USD, pa še nekaj poštnine.

Všeč mi je tvoja rešitev, je bistveno bolj elegantna kot filtriranje audio signalov.

Hvala!
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 02, 2012 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

joejoe je napisal/a:

Ja trudim se trudim,....

joejoe je napisal/a:

Namig: željeni tekst je tudi v zborniku.

joejoe je napisal/a:
"Moj svet, moja pravila"

Napaka.
Ni samo moj svet.
In pravila niso samo moja.
In ne strinjam se z vsemi pravili. ....... Ampak če hočem sobivat z ostalimi jih moram akceptirati in se jih držati.

joejoe je napisal/a:
Se strinjam, absolutno!
Ja seveda, saj si odkljukal, da se strinjaš.
joejoe
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 02, 2012 5:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
joejoe je napisal/a:

Ja trudim se trudim,....

Mogoče se trudiš v napačni smeri, ker tvoje pisanje tule... Ej, stručko si do maksimuma, je pa še veliko prostora za izboljšanje na kakem drugem področju.

VolkD je napisal/a:

joejoe je napisal/a:

Namig: željeni tekst je tudi v zborniku.

Danes sem zbornik videl v HTE-ju in ga prelistal. Nisem ga kupil, namerno ne. Ker si s takim odnosom firma "www.elektronik.si" tega ne zasluži. Ti si njen predstavnik tule.

VolkD je napisal/a:

joejoe je napisal/a:
"Moj svet, moja pravila"

Napaka.
Ni samo moj svet.
In pravila niso samo moja.
In ne strinjam se z vsemi pravili. ....... Ampak če hočem sobivat z ostalimi jih moram akceptirati in se jih držati.

Jap, pravil se je vedno potrebno držati, aneda!!! Ampak tule ne govorimo o pravilih, mene niso motila, ti si jih prinesel na plano. Pa še povsem off-topic si bil pri tem. Bravo za moderatorja Wink

VolkD je napisal/a:

joejoe je napisal/a:
Se strinjam, absolutno!
Ja seveda, saj si odkljukal, da se strinjaš.

[/quote]

Detektor za sarkazem je težko zlotat, vem...
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 02, 2012 5:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

joejoe je napisal/a:
Mogoče se trudiš v napačni smeri, ker tvoje pisanje tule... Ej, stručko si do maksimuma, je pa še veliko prostora za izboljšanje na kakem drugem področju.

Ja trudim, se trudim,...

joejoe je napisal/a:
Danes sem zbornik videl v HTE-ju in ga prelistal. Nisem ga kupil, namerno ne. Ker si s takim odnosom firma "www.elektronik.si" tega ne zasluži. Ti si njen predstavnik tule.

Ti si se sam odrekel tega. www.elektronik.si ni firma, Društvo elektronikov Slovenije prav tako ne. Cena zbornika pa je zgolj strošek tiska.

Čigava je potemtakem izguba, če ti tega ne kupiš?

joejoe je napisal/a:
Jap, pravil se je vedno potrebno držati, aneda!!! Ampak tule ne govorimo o pravilih, mene niso motila, ti si jih prinesel na plano. Pa še povsem off-topic si bil pri tem. Bravo za moderatorja Wink

Ne sekiraj se. Bom že razdelil temo, ko bo čas za to. Poskušaš moderirat forum? Komentiraš delo modeatorjev ?

joejoe je napisal/a:
Detektor za sarkazem je težko zlotat, vem...

joejoe je napisal/a:
"Moj svet, moja pravila"
Se strinjam, absolutno!

No sem sarkazem zaznal kar brez detektorja.

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70771.28

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 02, 2012 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.68
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 03, 2012 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1:1 audio transformator reši vse težave.
Če želiš stereo signal, rabiš dva.
Če boš prijazen, dobiš še link Razz
Za eno privo lahko dobiš transformatorje tudi pri meni. Lahko. Vsaka stvar je s čim pogojena. Recomo, da se se VolkD-ju in naši skupnosti opravičiš za neprijaznost in neupoštevanje pravil, katere si sam podpisal, da se jih boš držal.
Forum in društvo smo mi vsi, in če udrihaš čez enega, udrihaš čez vse nas in našo dobro voljo ter brezplačno pomoč. Vzemi ali pusti.

p.s.
joejoe je napisal/a:
Jap, pravil se je vedno potrebno držati, aneda!!! Ampak tule ne govorimo o pravilih, mene niso motila, ti si jih prinesel na plano.

Ne, dragi Joe, sam si pravila potegnil na plano, ko si se spotaknil ob nemoč nalaganja dokumentacije s foruma.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Testni forum, brisano, smeti, offtopic Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni