www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

KV koaksialni kabel antena?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.79
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 2:55 pm    Naslov sporočila:  KV koaksialni kabel antena? Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Včasih sem imel na strehi bloka dipol, katerega sem moral snet. Ostal pa je koaksialc do strehe.

Vprašanje:
Kako bi lahko ta vertikalni koaksialni kabel uporabljal kot anteno? Dolžina kabla je 15 - 20 metrov. Rad bi delal na kratkem valu in to z malimi močmi.

s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.32
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 3:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav,

Tudi če bi na oddaji še nekako šlo, recimo tako, da bi koaksialec "potjunal", bo na sprejemu katastrofa zaradi vseh mogočih izvorov motenj: svičerski napajalniki, PLC modemi, ADSL modemi itd.

V bloku je danes največji izziv, kako KV anteno na strehi čimbolj izolirati od motenj, ki izvirajo iz stanovaj spodaj. To vključuje tudi optimalen napajalni vod, torej koaksialec, ki minimalno seva oz. sprejema motnje. To pa je v nasprotju s tem, kar želiš. Za štos poskusi priključiti plašč tvojega koaksialnega kabla na "vročo", t.j. sredinsko sponko antenskega vhoda sprejemnika...

Res nimaš možnosti prav ničesar dati na sreho? Morda kako manjšo "magnetno" zanko? Tanjšo (minimalno vidno) žičko na kako drevo v bližini? Ali tanko pokonci postavljeno ribiško palico?

73 de S.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na strehi karkoli odpade.

Lahko dam samo kaj na balkon. Torej vertikalke do cca 3m, mogoče kakšen loop... za 10m band po moje lahko dam klasični polvalni dipol.

Namen imam sprobat tudi 9A4ZZ:
tukaj
in
tukaj

s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.32
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V katerem nadstropju stanuješ? Morda je rešitev ribiška palica, ki jo z balkona raztegneš v zrak (stran od bloka pod kotom 90 st. ali poševno navzgor)? Če je vse skupaj hitro snemljivo, lahko raztegneš samo ponoči, ko sosedje ne bodo opazili in bo manj pritožb zaradi pokvarjenih pralnih strojev...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

3. nadstropje.

Kaj bom dal na balkon, ne bom skrival. Za streho kot solastniki lahko težijo, na balkon dam kaj hočem brez problema. In tudi balkon ne gleda na ulico, da bi nekaj na balkonu kvarilo izgled bloka.

Kakršenkoli nasvet je zelo dobrodošel. Ribiške palice lahko dam brez problema.

s59ma
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31
Aktiv.: 3.00
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za na balkon bi bile (vsaj po mojem mnenju) zelo dobra rešitev "Magnetic Loop" antene Google: magnetic loop hf antenna
So pa kompromis, kar se tiče pasovne širine (so namreč zelo ozkopasovne!).
Potrebujejo tudi kvaliteten "tune" kondenzator (razlogi: izgube, visoka napetost): v poštev prideta zračni ali vakuumski.

Predlagam, da najprej dobro preGooglaš vse na to temo...

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.10
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstaja tudi ti. Tak-Tenna tukaj.

9A4ZZ bipol antena je EH antena.

Obstajajo ribiške palice dolžine 10m.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tak tenno poznam. Ni mi všeč, ker napajalni vod seva, ne samo tisti dve spirali. Bral sem razne review-je in pri tej anteni se pozna, če premakneš napajalni kabel (koaksialc). To pomeni, da je koaksialec del antene in ne samo povazava antene s postajo.

Citiram:
9A4ZZ bipol antena je EH antena.

Saj ne, da veliko pričakujem od nje. Zaintrigirala me je, ker je enostavna in poceni za narediti. Najbrž jo bom v kratkem skupaj sestavil.

Citiram:
Obstajajo ribiške palice dolžine 10m.

Very Happy vem ja... samo kaj gor dat?

Google veliko ve o teh zadevah. Kar nekaj sem tudi prebral. Problem je, da se je težko odločit. Vsaka antena, ki je krajša od dipola ali klasične GP, če je vertikalka, je kompromis. Vedno sta potem dva tabora. Eden, ki anteno zagovarja in eden, ki anteno 'popluva'.

Jaz sem pripravljen na kompromis a bi vseeno rad slišal več kot 2 postaji na bandu. Rad bi obnovil CW in mi je to primarni cilj. DX-a bom vesel, se pa s tem ne obremenjujem.
Kak multiband dipol pa mogoče raztegnem kje drugje za občasno delo, mogoče celo v družbi z lokalnimi amaterji.
Mogoče ima kdo na forumu kaj več izkušenj s takimi, balkonskimi antenami in mi da kak nasvet iz prakse, da mi skrajša tavanje po teoriji.

Imam doma narejen antena tuner, ki bo najbrž prav prišel.

Mudi se mi ne nikjer. Časa itak ni za to, koliko bi si želel. Definitivno pa bom nekaj naredil.

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.97
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preden karkoli počneš v smeri EH in EH-podobnih anten se zavedaj, da so skoraj kot umetna bremena, na dovolj dolgem "leaky" koaksialnem vodu.
Ampak še vedno bi vsi radi posilili fiziko.....

audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ampak še vedno bi vsi radi posilili fiziko.....

Ne bi, saj zato sprašujem tu. Kaj pa lahko naredim?

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.97
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Edino kar lahko na balkonu narediš je dipol, za valovno dolžino, katere polovica še pade v dolžino (širino) tvojega balkona.
Lahko narediš polovico dipola, ki štrli horizontalno z balkona na ribiški palici, drugo polovico pa priključiš na neko ozemljilo (grdih trikov je veliko...vodovod, centralna, žleb... . Kakršen koli tuner, ti bo pri teh variantah v veliko pomoč. Valovna dolžina na 14 MHz je 20m, torej je dipol dolg cca. 10m. Takega balkona verjetno nimaš.....
Ostane ti najbrž 28MHz (10m) in z dipolom ob dobrih pogojih, se da na tej frekvenci narediti cel svet. Če daš z balkona 2. ribišk palici, lahko na njiju obesiš dipol, ki ne bo toliko oviran od sten balkona.

73
Adi

Nazadnje urejal/a s55m Ned Nov 11, 2012 11:23 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70631.52

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 11:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK. Hvala za ideje. Takšne predloge z izkušnjami sem pogrešal.

Za 10m po mojem stisnem cel dipol gor. Z obeh strani balkona imam okna. Z ribiškimi palicami se mogoče temu pridruži še kak band. Mogoče res najboljše, da grem za začetek v tej smeri.

MarE69... tvoj predlog bom še raziskal. Se mi zdi vredno preizkusa.

Pa še nekaj... za vogalom bloka imam drugi balkon. Načeloma lahko raztegnem 20m žice, ki bi na polovici bila zlomljena za 90 stopinj. Tudi napajana bi lahko bila na sredini, le da bi koaksialc v tem primeru šel skoraj ob enem kraku antene nazaj. Ne vem pa, kako bi se to obnašalo.

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70631.52

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.

HFantenna.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  HFantenna.pdf
 Velikost datoteke:  790.93 KB
 Downloadano:  27 krat

Nazaj na vrh
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Very Happy Very Happy Very Happy

Da sem doma nekje ob morju, bi lahko postavil antena na morsko vodo.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni