|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
BorisK Član

Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 23:43 Prispevkov: 278 Aktiv.: 1.33 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

|
Objavljeno: Pon Nov 19, 2012 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Anybody? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GUMY trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03 Prispevkov: 487 Aktiv.: 2.72 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Nov 19, 2012 11:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Dejansko so lahko razlike v svetilnosti LED izvorov zelo različne. Različne svetilnosti so lahko posledica: tehnologije izdelave LED, napajalnega toka ali sevalnega kota. Torej, če iste vrste LED pri istem toku seva v manjši kot, je svetilnost ustrezno večja. Candela je fiziološka enota in ima že v sami definiciji zajeto različno občutljivost očesa za posamezne valovne dolžine svetlobe. Če imaš torej rdečo in zeleno LED z enako cd, bosta tudi izgledali enako svetlo, čeprav bo morala rdeča sevati več svetlobnega toka kot zelena. (Oko je najbolj občutljivo na zeleno svetlobo)
Subjektivno človek zelo težko oceni kaj je x-krat svetlejše. Če imaš dva različno svetla vira svetlobe ali lahko rečeš kolikrat je svetlejši? Oko se tudi prilagaja različnim svetilnostim s širjenjem in ožanjem zenice.
Kar je treba paziti pri branju podatkov je: Ali so podani pri istem napajalnem toku in v primeru displejev ali je podano za en segment ali za cel displej. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK, hvala za komentar.
Najboljše bi seveda bilo pred izbiro elementa preveriti svetilnost v živo, žal pa te možnosti pri naročanju na daljavo ni. Bo treba malo tvegati.
Nazadnje urejal/a BorisK Tor Nov 20, 2012 8:40 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primoz30 Član

Pridružen-a: Pon 31 Jan 2011 20:23 Prispevkov: 51 Aktiv.: 0.29 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 3:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo, če ti bo kaj pomagalo...pred kratkim sem kupil nekaj LED-ic z različnimi svetilnostmi (200mcd, 1000mcd, 18000mcd in pa 30000mcd), prav zaradi tega, ker sem želel vedeti, kako se obnesejo v praksi različne svetilnosti. Razlike sicer so, ni pa tako da bi recimo tista za 30000mcd svetila 150krat bolj od tiste za 200mcd. _________________ lp, Primoz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GUMY trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03 Prispevkov: 487 Aktiv.: 2.72 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor ne kupuj tistih z najnižjimi svetilnostmi, ker jih boš na koncu fural z 20mA, da se bo kaj videlo. Ponavadi so razlike v ceni za večjo svetilnost zelo nizke. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

|
Objavljeno: Tor Nov 20, 2012 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Primož, hvala za tvoja opažanja. Kaže, da so tele mcd bolj 'mehka znanost'. Vsaj meni se tako kažejo.
Gre za to, da bom s Kitajske naročal displeje, pa bi se rad čimbolj zavaroval pred neugodnimi presenečenji. Malo bom še pognjavil dobavitelja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.75 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Nov 21, 2012 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem na zadnje s Farnella naročal dva zelena displeja, s precej različnimi podatki o svetilnosti. Ko sem ju priklopil, enega poleg drugega, razlike sploh ni bilo.
Res je možno, da je pri enem podatek za en segment, pri drugem pa za cel display. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni