|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cerovac_i Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34 Prispevkov: 559 Aktiv.: 3.03 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pet Nov 23, 2012 4:50 pm Naslov sporočila: Problem s stikalnim napajalnikom |
|
|
Pred približno pol leta sem na sejmu kupil stikalni napajalnik SNP-U101 z namenom da bi izhod za 5V predelal na 6,3V za kurjavo elektronk E serije. Ko sem ga prvič testiral, sem ga priklopil preko ločilnega transformatorja 1:1 in serijske žarnice z nitko. V prvem momentu je izgledalo kot da je z napajalnikom vse v redu. Najprej je žarnica močno zagorela, potem je skoraj popolnoma ugasnila in na obremenjenem izhodu se je za moment pojavila napetost. Čez približno 1-2s je žarnica močno zagorela in nato začela enakomerno utripati.
Napajalnik je povezan na način ki ga še nisem srečal. Uporabljena sta 2 enaka močnostna MOSFET tranzistorja v seriji med + in - napajanjem (polovični mostiček). Srednja točka je povezana na primar transformatorja. Integrirec je SK8120. Nikoli prej ga nisem srečal, to so edini podatki ki sem jih dobil. Zgornji tranzistor ima posebno vezje za krmiljenje. Pred samim napajalnikom je vezje PFC izvedeno z L6561 - datasheet.
Najprej sem sumil da je problem s krmiljenjem dveh serijsko vezanih tranzistorjev. Vezje sem prerisal in poskusil simulirati, kar je potrdilo moj sum. Časa prevajanja obeh tranzistorjev sta se delno prekrivala. Z malenkostno predelavo mi je uspelo rešiti ta problem, vendar je utripanje serijske žarnice ostalo.
Sedaj sem po približno pol leta pri istem prodajalcu kupil še 2 nova napajalnika: enega enakega in še SNP-U106, ki je podoben prejšnjemu, samo na izhodu za 5V da 20A namesto 16A, zato bi mi še bolj ustrezal. Upal sem da bom vsaj enega lahko usposobil za normalno delovanje. Ko sem testiral nove napajalnike na enak način kot prvega, se je pri vseh pojavila enaka napaka, vsi reagirajo na enak način.
Na koncu sem pri predelanem napajalniku izločil še PFC in tako deluje normalno, v določenih mejah se da nastavljati izhodno napetost in žarnica ne utripa. Torej, problem je pri PFC, ki je pri vseh 3 napajalnikih enak.
Vprašanje: ali je potrebno testirati napajalnike s PFC drugače kot tiste brez njega? Ali je možno da imajo vsi isto napako ali sem ga jaz kje polomil?
Ne upam si namreč takega napajalnika priklopiti neposredno na omrežje 230V.
Opis: |
Moji interni zapiski - načrt osnovne plošče napajalnika |
|
Velikost datoteke: |
319.38 KB |
Pogledana: |
44 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
183.11 KB |
Pogledana: |
32 krat |

|
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile.
Nazadnje urejal/a cerovac_i Pon Nov 26, 2012 7:52 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kastaneda Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.41
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 12:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem še srečal stikalni napajalnik, ki bi pravilno deloval neobremenjen...
Priključi torej na izhod porabnik, ki vleče vsaj 1 A.
Če se bojiš, da bo ga priključi preko porabnika, ki bo omejil tok na 5-6 A.
_________________ LP
Srečko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerovac_i Član

|
Objavljeno: Ned Nov 25, 2012 10:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Na izhod napajalnika +5V sem priklopil upor 4,7 Ω /20W, tako kot sem vedno navajen. Vhod sem priklopil na omrežje preko ločilnega transformatorja 1:1 in serijske žarnice z nitko 60W. Poskusil sem tudi brez bremena, a rezultat je bil enak. Poznam cel kup stikalnih napajalnikov, ponavadi manjše moči, ki normalno delujejo tudi brez dodatnega bremena, saj imajo že v sebi originalno vgrajen primeren upor na izhodu.
Ko napetost na izhodu PFC (C5) doseže nastavljeno vrednost, bi moral prekiniti tok skozi močnostni MOS tranzistor (glej datasheet, slika 4.), kar se očitno ne zgodi in napajalnik gre v kratek stik. Ali so integrirci v vseh 3 napajalnikih defektni, z enako napako? Možno, vendar malo verjetno. Če se ne bom domislil česa pametnejšega, bom nabavil nov L6561 in poskusil zamenjati.
Morda kakšna boljša ideja?
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Nov 25, 2012 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Če ti tranzistorjev ni uničilo, potem namesto žarnice daj ustrezno varovalko in priklopi direkt na omrežje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerovac_i Član

|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2012 8:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšna varovalka naj bi ustrezala? Originalno je v primarju že predvidena varovalka 3,15A, mislim da je samodejna. Bo to dovolj, ali bo treba dodati v seriji še eno manjšo za vsak slučaj?
Po drugi strani je sam proizvajalec dal naslednji podatek: "Inrush current (cold start) 30A at 115VAC, 60A at 230VAC"! Po tem bi lahko sklepal da mora originalna varovalka prenesti tudi tak začetni sunek.
P.S.: Predno sem se lotil priporočenih "nevarnih" poskusov na novem napajalniku, sem se danes odločil najprej preveriti na že raztelešenem primerku z izločenim PFC (ki deluje pravilno), ali je možno brez škode dvigniti izhodno napetost na 6,3V. To mi je na koncu tudi uspelo. Potrebno je bilo nadomestiti upor 5k1 v seriji s trimerjem s 6k8, zato da sem dosegel pravo območje regulacije. Treba je tudi zamenjati zener diodo s 5,6 voltno, drugače zaščita reagira prezgodaj. Ugotovil sem tudi to da vezje bolje deluje brez predelave krmilnega modula (elementi označeni z rdečo barvo).
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni