|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Nov 23, 2012 1:33 pm Naslov sporočila: Popravilo starega radia |
|
|
Pred propadom sem rešil star radio RR110, katerega slike prilagam.
Ohišje je v precej slabem stanju in se ga preden radio ne bo deloval niti ne bom loteval.
Na stvari izvedene z elektronkami se sploh ne spoznam, bi pa zadevo, če je možno poizkusil popraviti.
Vizuelne napake so naslednje:
1. Na eni izmed slik, sta če prav sklepam žična upora, izmed katerih pa je eden prekinjen.
2. Vrvica za nastavitev frekvence se ne premika, ker je tisti veliki kolešček zaštekal.
Na voljo imam tudi variak, v kolikor je le ta potreben.
Prosim za nasvete in morebitno shemo.
V kolikor popravilo ni smiselno pa bi, v kolikor je možno, poizkusil reciklirati elektronke transformator in zvočnik, ter izdelal ojačevalnik.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
232.8 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
229.54 KB |
3 krat |

|
|
122.48 KB |
0 krat |

|
|
216.48 KB |
7 krat |

|
|
199.26 KB |
5 krat |

|
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazadnje urejal/a PZUFIC Pet Nov 23, 2012 1:47 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Nov 23, 2012 1:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še drugi del slik...
|
100.44 KB |
4 krat |

|
|
244.08 KB |
11 krat |

|
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.88 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na stanje, ga jaz osebno ne bi popravljal, razen za učenje mizarskih veščin.
Za gradnjo ojačevalca pa tudi ni kaj posebno uporabnega, mogoče izhodni transformator.
Tule pa najdeš shemo:
http://www.antiqueradio.janezzalaznik.com/rr110.jpg
_________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 8:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Bolje da redno spremljaš kosovni odpad na zbirnem centru in si nekoliko bolj ohranjenega morda celo delujočega privlečeš s kesona domov
Lp.
Darko
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.90 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 8:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sfriziraj ga v obliki samogradnje..obnova je kompletna(point je učenje) Ko zapoje ti bo vsak upor v tem načrtu jasen..Ena druga kaseta(Šasija)..pa narediš za pogled nekoga drugega kak nostalgični TESLASTONE BAND RADIO RECEIVER..malo partizanščine..kak voltmeter za anodno napetost..Elektronke pa le nove. Lahko ga predelaš na omrežje z trafom za 150..250V. Pi filter kot skoraj vsak napajalnik za audione..dober zvočnik. Nekajmetersko anteno,zemljo..six pack ter kolegi bojo pozno v noč občudojoče prvič spet lovili radio moskva kar iz garaže.Odvisno zainteresiranosti,zagnanosti,časa...dobre volje.Ali tuljave ven..shema je. Pa na novi šaiji kopiraš sprejemnik.Veliko časa?Kaj je pomembno. Čas ali učenje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.88 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je zoprn radio, ima samo srednji val, vrtilnega kondenzatorja ni, so spremenljive tuljave, pa še U serija elektronk...............
_________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale na slikah pa ima pridih starega. Pa še trese na šasiji!
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej hvala za vse odgovore.
Radio sem pa našel pri sosedu vrženega na deskah pod nadstreškom. Pravi, da ga je našel na odpadu.
To, da je za MW sem našel na edini strani s vsaj nekaj podatki o tem radiju.
Ugotovil sem pa še eno nerodno reč. Ko sem hotel očitstiti elektornke vse umazanije sem se tega lotil s stelexom in glej ga zlomka, odstrani celo oznake.
Radio sem pred slikanjem še spihal, tako da je na slikah proti originalnem stanju v bistvu čist.
Če je popravilo zoprno in se ne izplača bom glede na moje izkušnje se popravila ne bom loteval. Ga bom pa verjetno vseeno shranil. Ob prvi priliki pa bom poizkušal najti kaj v boljšem stanju.
Me pa še nekaj zanima. Kaj pa se sploh zatika v teh nastavljivih tuljavah in je tak defekt sploh mogoče odpraviti?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shad Član

Pridružen-a: Ned 23 Okt 2011 16:17 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.77 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri teh zaradi načina delovanja ponavadi pocrka polovico elementov zaradi preobremenitev.
Že samo poglej saje od elektronk na stropu radia, tu ti je že nevarnost požara.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.90 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Nov 25, 2012 12:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Moram pa priznati da so kot muzejski primirek vseeno redki..oziroma redek eksponat domače proizvodnje.Škoda ker je tako zdelan. Delavski razred nižji?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni