www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Flux, kako se naredi doma
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
s54jp
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 16:57
Aktiv.: 4.29
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 18, 2012 7:37 pm    Naslov sporočila:  Flux, kako se naredi doma Odgovori s citatom

Izdelava fluxa doma ali njegova sestava:

http://www.rosinproducts.com/LiquidFluxFormulas.html

Zanimivo za prebrat, tudi če ga ne bomo sami izdelovali.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s54jp
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2012 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni mi dalo miru a da ne probam sam narediti flux.

Naredil sem ga na bazi alkohola in smole:

1/4 tekočega kalofonija -gosto kot olje, rjave barve (dobil od prijatelja - ima vonj po nekakšnem alkoholu verjetno je raztopljena kalofonija v alkoholu -ne vem katerem )

1/4 izopropanola

2/4 metilni alkohol

Po tem sem prvo probal pociniti eno vezje - gre odlično.
Tudi spajkanje "stonog" gre odlično imam občutek da boljše kot z originalnim alkoholnim fluksom ki sem ga pred leti dobil iz ene obližnje tovarne ki je ni več - šla v stečaj! ( tudi njihov flux gre proti koncu )

Edini problem je ta da je po cinanju ploščico potrebno oprati z izopropanolom.

Mika me še eden poskus: odhod v gozd in nabrat smole od bora ter si poskusit narediti sam "kalofonij", in potem od njega naprej flux.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.63
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2012 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa izhlapevanje metanola, je kaj škodljivo?
s54jp
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2012 2:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda je škodljivo, nič manj kot svinc ki je v cinu zraven kositra ki ga pridno vdihavam že 35 in več let pa sem še živ.
Nos pomulim direkt nad spajkalnik da mi se kadi v obraz!

Kaj pa danes ni več škodljivo?

A so jabolka iz Špa*a zdrava?
Nazaj na vrh
s51o
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Avg 2009 14:10
Aktiv.: 0.31
Kraj: celje

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2012 7:40 pm    Naslov sporočila:  flux Odgovori s citatom

lep večer,vsem skupaj.
deluje,preizkušeno,več kot 38 let.moj recept je :
kalofonija,ki se dobi v manjših koščih v kmetijski trgovini in špirit.kalofonijo je potrebno zdrobiti,potem pa dodati špirit.koliko špirita dodati? jaz napravim takšno viskoznost kot približno lak za nohte.potem pa nanesem z čopičem na tiskanino,ali pa tudi upore,kond....(seveda samo priključke) namažem.lota se odlično.

best dx
73
s51o
igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2012 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Kaj pa izhlapevanje metanola, je kaj škodljivo?

Izhlapevanje ni škodljivo, vdihavanje pa najbrž ni blagodejno za telo.
Nazaj na vrh
SkunkyLee
Član
Član

Pridružen-a: Čet 12 Feb 2009 16:59
Aktiv.: 1.00
Kraj: Maribor, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2012 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s54jp je napisal/a:
Seveda je škodljivo, nič manj kot svinc ki je v cinu zraven kositra ki ga pridno vdihavam že 35 in več let pa sem še živ.

Če vdihuješ svinec med spajkanjem, mi prosim povej, kje lahko kupim tvoj spajkalnik! Ni namreč dosti beštij, ki so sposobne doseči 1749 °C! Applause

To kar ti pridno vdihuješ je predvsem kolofonija v jedru spajke.
Nazaj na vrh
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.67
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2012 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Toilko spet ni nevarno, če malo metanola vdihneš.
Saj ga tako ali tako nekaj tudi zaužijete, ko pijete destilirane oz. žgane pijače...

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.13
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2012 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res ne vidim potrebe po kompliciranju s doma narejenim fluksom.

Fluks je pač nekaj, kar naj bi očistilo površino pred spajkanjem. Kemikalije, ki se ob tem uporabljajo so take, da so pri povečani temperaturi čimbolj aktivne, pri sobni pa naj bi bile čim manj. Ampak žal še vedno so. Torej jih je potrebno odstraniti in še bolje že ob nanašanju razmišljati v smeri, da se jih uporabi količinsko čim manj.

Glede na to, da se da pri pocinjevanju ploščice ploščico lepo oprati je fluks, ki se topi v vodi izjemno primeren. Iz tovarne sem prinesel kanto (25l) goste temne tekočine, ki je "izrabljen" fluks. Naše ploščice so pri pocinjevanju več ali manj že dobro očiščene. Koncentracija te čorbe je seveda krepko prevelika, saj jim v proizvodnji izhlapi večina vode. Čorba se vleče kot skoraj strjen gozdni med. No ko čorbi dodamo 3/4 vode je ravno pravšna za uporabo. Z vatirano paličico jo nanesemo na ploščico in ploščico izjemno lepo pocinimo. Čiščenje tako pocinjene ploščice je enostavno - damo jo pod tekočo vodo za pol minute. Ni potrebno niti drsanje niti kaj drugega. Že curek vode odstrani vso svinjarijo. Ta fluks je vsem na razpolago zastonj. Žal embalaža ni zastonj. Torej spravljajte plastenke od sokov (PET). Ko bo prilika me pocukajte za rokav,... tudi ob raznih akcijah, delavnicah,.. lahko vzamem kanto s seboj.

Povsem nekaj drugega je fluks pri cinjenju stonog (TQFP). Fluks, ki smo ga dobili je tudi za to delo pregost. Lahko ga sicer uporabimo, a ni nobene potrebe. Mirno lahko vanj dodamo vodo v razmerju 1:1. Čipovja ne rabimo zalivat s fluksom, do te mere, da kar plava v njem (šparajte, saj je fluks bil drag Rolling Eyes ). Nanesemo ga na tanko po nožicah in prispajkamo čip.

Vsak fluks ne le ta, ki smo ga nabavili skupaj, je agresiven. Če bi ne bil, bi ne mogel opravljati svojega dela. Tudi kolofonija je agresivna. Ne pri sobni temperaturi, a pri temperaturi okrog 60°C je lahko prav nerodna reč, še posebej, če je med dvema vodnikoma, kjer je potencial visok.

Čiščenje fluksa je torej nuja. In takega, ki je vodotopem je lažje očistiti. Če komu ni do čofotanja pod pipo, potem je dobra alternativa ultrazvočna kopel. Viskoznost vode je dovolj dobra, da gre pri tem fluks izpod vseh čipov. Sem osebno preizkusil.

zdovcj
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jul 2009 13:26
Aktiv.: 0.61
Kraj: Kovor

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 25, 2012 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s54jp je napisal/a:
A so jabolka iz Špa*a zdrava?

Ne moreš primerjati špricanih jabk in metanola. Metanol je ena izmed bolj strupenih stvari, kar si jih srečal v življenju.

Nazadnje urejal/a zdovcj Sob Jan 05, 2019 10:01 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.98
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 25, 2012 1:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam praktično celo življenje uporabljam za (po)spakjanje kolofonijo raztopljeno v acetonu. Taka rastopina ni agresivna - vsaj toliko ne, da bi najedala konice spajkalnikov.

Tole kar bom napisal v nadaljevanju, NI PREVERJENO!, vzrok za nastalo težavo je lahko tudi kaj drugega.
Pri uporabi flukxa iz skupnega naročila sta mi v kratkem času šle dve konici v različnih spajkalnikih. OK, v novem je bila konica stara kak mesec - tip uporabljene konice sem uporabil prvič. (torej je lahko bil vzrok slab material konice) V drugem je bila konica stara kake dve leti. (tale je lahko crknila zaradi starosti) Obe konici sem (bom) zamenjal. Konica v novem spajkalniku v času testiranja ne bo "videla" flux-a z novo v starem spajkalniku (običajno drži dokler je ne poškodujem mehansko) pa bom spajkal s flux-om.

romc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Mar 2006 21:06
Aktiv.: 1.91
Kraj: Zapotok nad Igom

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 25, 2012 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda pa so v fluksu aspirini Mr. Green , ali pa kaj podobnega ( kislina ) ?
Z tem zanesljivo pospajkaš polakirano žico 0.05 brez odstranjevanja laka.

Stranski efekt pa je uničena konica spajkalnika d'oh!

Lp,
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.69
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 25, 2012 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aspirin sem uporabil samo 1x in hvala bogu, da imamo doma respirator, ker plin, ki nastaja pri segrevanju aspirina je...
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.79
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 25, 2012 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ni bila tisto mišljena stearinska kislina? Jaz sem kolofoniji raztopljeni v alkoholu za poskus dodal malo kisa za ulaganje. Po občutku se mi zdi, da ni več tako sajasto za njo.

Bencin napram metanolu je tudi strupen pa ga ulivamo vse povsod, v avto, verižno žago, tudi na trdovratne packe tako blaga kot tiskanin.

Nazadnje urejal/a kobranka Ned Nov 25, 2012 10:15 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
romc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Mar 2006 21:06
Aktiv.: 1.91
Kraj: Zapotok nad Igom

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 25, 2012 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da @kobranka stearinska kislina je v aspirinu.
Se nisem uspel prej spomniti imena.
To smo včasih uporabljali za pocinit lakirane žice.

Lp,
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 485 dni