|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Tavher Neznanec

Pridružen-a: Sre 05 Dec 2012 18:11 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Sre Dec 05, 2012 6:14 pm Naslov sporočila: Elektonika neonskih žarnic |
|
|
Lepo pozdravljeni!
Zanima me ali lahko priklopim 15W T8 neonsko žarnico na elektroniko od 10W? Bi naj delalo?
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Dec 05, 2012 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Neonske sijalke potrebujejo kakšnih 1000V na 1m dolžine.
No, ti verjetno misliš fluorescentne sijalke, zato bo odgovor nekoliko drugačen. Lahko priključiš 15W sijalko na 10W elektroniko, verjetno bo svetilo precej normalno z malo manjšo močjo, v najslabšem primeru pa ne bo sijalo nič. Obratno bi tudi delalo, le sijalka bi precej prej "umrla". _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tavher Neznanec

|
Objavljeno: Sre Dec 05, 2012 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno fluorescentne sijalke ja. Pač tiste klasične dolge cevi, ki se uporabljajo za razsvetljavo v hiši, pisarni,...
Koliko slabše pa bi svetila? Tako približno. 15W namesto 10W bi namreč dal ravno zato, da dobim čim več svetlobe. Večje dolžine od 15W cevi pa tako ne spravim noter. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Dec 05, 2012 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno bo svetilo nekje za 10W, lahko celo več, poskusi, pa boš videl. Če bo premalo, kupi elektroniko za 15W _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1443 Aktiv.: 7.20 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 8:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš dejansko elektronsko dušilko bi znalo delovati. Obstajata pa 2 možnosti. Ali ti bo kot omenjeno svetilo manj, ali pa se bo elektronika pregrela.
Če uporabljaš vezavo dušilka/štarter pa ne bo dobro.
Lahko tudi montiraš 8W fluo cev? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojkoker Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2012 15:14 Prispevkov: 18 Aktiv.: 0.12 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 3:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi morda zna kdo pomagati, svetovati??? Zato sem ravnokar odprl tule svoj profil.
Vidim, da tule poteka pogovor o "neonkah". Pa bi še sam primaknil piskrček.
Najprej naj povem, da popoln začetnik v elektroniki nisem (bil). Finta je v tem, da sem se z njo prenehal ukvarjati pred cca 30 leti. Takrat sem se amatersko ukvarjal z izdelavo tiskanih vezij in izdelavo le teh po načrtih iz revij (risanje z alkoholnim flomastrom na plošče, jedkanje, cinjenje....) Precej stvari sem pozabil. Verjetno bi tranzistor, diodo, kondenzator morda celo napačno obrnil na ploščici. Ampak to znanje bom že počasi pridobil nazaj. V dobi računalništva že. Pa če je želja.
Moj problem - zdaj se ukvarjam z akvaristiko. Imam 6 akvarijev in rad bi si POCENI izdelal vezje, ki bi mi postopoma začelo prižigati T5 ali T8 fluorescentni žarnici, kateri vklaplja predstikalna naprava - imam doma za vsak komplet sijalk v akvariju (tista vroča zadeva, eni pravijo starter pa vem, da to starter ni, starterji so bili drugačne zadevice včasih, nameščeni tik ob vsaki žarnici)
Torej rad bi, da se žarnica prižiga od 0 do 100% v določenem času, ki ga po možnosti lahko reguliram, ni pa nujno, če je zadeva precej dražja. In obratno, luči naj bi se postopoma, od 100 do 0% same ugasnile. Čas od kdaj do kdaj bi bile luči prižgane, bi si nastavil s časovnimi dnevnimi ali tedenskimi programskimi urami (imam doma za vsak akvarij ali po dva akvarija po eno uro). Morda bi se zadeva dala izpeljati tako, da bi za vseh 6 akvarijev izdelal samo eno vezje pa ga uporabil za krmiljenje potem vseh 6 predstikalnih (starterjev) naprav? Da se izognem večjim stroškom izdelave več vezij?
Če se namreč luči vklapljajo in izklapljajo iznenada, se ribe prestrašijo in so stalno pod stresom. Zato bi rad izdelal elektronsko vezje, da jim olajšam življenje. Luči naj bi se torej po akvarijih prižigale postopoma, res z najprej mini minimalno svetilnostjo, ki bi potem počasi, recimo v roku pol ure, narastla na 100%. In obratno, ugasnila počasi, lahko tudi v samo 10 ali 15 minutah.
Podajam ink na en že starejši predlog l, ki pa je že precej zastarel in za moje pojme premalo dobro opisan, kako zadevo izdelati.
Torej rad bi zadevo naredil sam, da bo ceneje, kot bi jo kupil v trgovini pa da potem tule pridobljeno znanje in načrte, predloge.... lahko posredujem kasneje, ko mi zadevo uspe narediti, naprej na naš forum z akvariji, da pomagam naprej z nasveti tudi drugim, ki bi podobno napravo radi imeli.
Naj poudarim še enkrat, da je poudarek tudi na tem, da se lahko z enim vezjem lahko krmili več (x) akvarijskih sistemov luči.
Moč žarnic je lahko različna, ponavadi se za en sistem uporablja 2x 24W, lahko tudi več ali manj.
Za vse predloge hvala že vnaprej. _________________ Bojko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tavher Neznanec

|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 4:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Očitno nas je tule skoraj toliko akvaristov kot elektronikov.
Glede na napisano je očitno najbolj pametno da kupim tudi novo elektroniko za 15W pa bo mir.
Kdo ve kje se da kupiti poceni? Najraje T5, če je velika razlika v ceni pa T8.
Torej potrebujem samo elektroniko oziroma elektronsko predstikalno napravo in nič drugega. Vodotesno okovje imam tako za T5 kot T8. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.84 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 4:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Navadna elektronska predstikalna naprava ti ne bo omogočala regulacije.
Kupiš tako, ki ima uporablja DALI sistem pri katerem imaš na tej elektronski dušilki vhod za regulacijo + in -. Na ta vhod pa lahko priklopiš svojo elektroniko, ki ti bo krmilila predstikalno napravo oz. Fluo cevi. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tavher Neznanec

|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 4:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem za moje neznanje ampak kakšne regulacije mi ne bo omogočala?
Rad bi samo da vtaknem vtikač v vtičnico in žarnica sveti svojih 15W. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.84 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 5:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha. Pomešal sem uporabnike. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tavher Neznanec

|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni panike. Ponovno moje vprašanje, ki se je zdaj čisto pomešalo me poste.
Kdo ve kje se da kupiti poceni elektronsko predstikalno napravo 1x15W T8?
Ali T5 nekje okrog 15W ali malo več? Čeprav kolikor vidim je T5 HO najmanj 24W, kar je že skoraj preveč.
Torej potrebujem samo elektroniko oziroma elektronsko predstikalno napravo in nič drugega. Vodotesno okovje imam tako za T5 kot T8. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas se poceni zasledi v Sylux. Poglej pa tudi na e-Bay. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gorazdkop Član

Pridružen-a: Ned 28 Dec 2008 12:19 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.72 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno si omejen z dolžino cevi, ki pa jo omejuje pokrov. Potem pa ni več težka izbira za nakup.
Svetujem pa T5 in elektronsko predstikalno napravo. Zaradi izkoristkov. Pri navadnih (torej brez regulacije) niso tako velike razlike v ceni v primerjavi z T8.
Z regulacijo pa ni samo DALI. Cenejše (če primerjaš z DALI) reguliraš z napetostjo 1-10V, kar pa potem tudi ni velik problem narediti.
Tudi jaz sem za moj akvarij nabavljal v zgoraj omenjeni trgovini in sem bil kar zadovoljen glede na ponudbo in cene.
Vem pa, da sem takrat (cca 1 leto nazaj) spraševal tudi v Merkurju in so imeli za na zalogi balaste za T8, za T5 pa ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.64 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če rabiš elektroniko jo lahko dobiš pri meni. Imam tudi z regulacijo 1-100% (1-10V, DALI). Prav tako razne okove (tudi IP67) in ostale materiale, sijalke T5, T8...
Ne pozabi pa na kvaliteten odsevnik. V kolikor si brez dobiš v akvarij samo spodnjo 1/3 svetlobe. Z odsevnikom pa praktično skoraj 3/3. (moje področje ) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.70 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Dec 06, 2012 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najcenejša elektronika je tista, ki jo demoliraš iz pregorene varčne sijalke. Namreč, večinoma umre sama sijalka, oziroma njeno gretje, redkokdaj umre elektronika. Sistem je isti, navadna "neonka" pa preverjeno deluje na taki elektroniki. Če nimaš pregorene bo ceneje kupit kitajsko varčno in jo razstavit kot pa kupit namensko elektroniko za flue cevi. Samo da je ista moč, pa bo. Sam imam kar nekaj fluo cevi 20w na tako elektroniko vezanih in delujejo odlično, pa še praktično takoj se prižge. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni