|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tesla95 Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2012 10:52 Prispevkov: 470 Aktiv.: 3.05 Kraj: Vas ne zanima
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2012 7:47 pm Naslov sporočila: Izdelovanje UHV kondenzatorjev |
|
|
Živjo, zadnje čase me zanima izdelava kondenzatorjev, ki jih nato napolnim s flyback transformatorjem, spraznijo pa se, ko napetost dovolj naraste, da preskoči razdaljo med plastenko in žico, ki prihaja iz notranjega dela plastenke (okoli plastenke je alu folija, znotraj pa sem dal kar eno teleskopsko antenco). Kondenzator, ki sem ga naredil najprej ima kapaciteto cca 0.85nF, drugi, ki ima pa folijo okoli celotne plastenke pa ima cca 2nF. In sem ugotovil, da so iskre (ko preskoči med poloma) glasnejše pri 0.85uF kondenzatorju, ki ima notri v vodi primešano sol. Potem sem dal še v 2uF kondenzator sol zraven in kapaciteta se je rahlo povečala, bistveno glasnejša pa je tudi iskra in me zanima na kakšen način sol vpliva na glasnejšo (močnejšo iskro)? Ker razlika je kar precej velika, ko dodam sol. A se mogoče kondenzator s soljo hitreje izprazne in temu glasnejši je tudi pok? Rad bi tudi kakšen nasvet glede izdelave teh kondenzatorjev, tako da bi imeli čim višjo prebojno napetost in kolikor se da veliko kapaciteto. Ne vem, kateri material bi uporabil kot dielektrik. Rad bi se tudi seveda izognil tem plastenkam z vodo, ter naredil nekaj manjšega in hkrati primerljivo močnega oz. še močnejšega. Ravno danes sem za dielektrik uporabil tisto folijo, ki se jo uporablja pri vrečkah za rač. komponente (ki preprečuje elektrostatične razelektritve) in moram reči, da se kar dobro obnese ampak ne vem, koliko tega bi moral uporabiti, da bi dobil neko uporabno kapaciteto. Kako npr. pri ultra kondenzatorjih dosežejo tako kapaciteto? S tako tanko plastjo oksidov? Poleg teh visokonapetostnih me zanima tudi izdelava kakšnih z višjo kapaciteto, a je to z domačimi sredstvi sploh možno?
Najlepša hvala za vse nasvete in odgovore. Lp  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tesla95 Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2012 10:52 Prispevkov: 470 Aktiv.: 3.05 Kraj: Vas ne zanima
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2012 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aja, če kdo morda ne ve, kaj sem mislil s tem UHV (ultra high voltage)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4222 Aktiv.: 17.83 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2012 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Najlepša hvala za vse nasvete in odgovore. Lp |
loti se brati osnove elektrotehnike , ko boš predelal kondenzatorje se oglasi spet _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2012 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno pri dodani soli hitreje poteka elektroliza. Posledično se v enakem času ustvari več pokalnega plina, kar vodi do glasnejšega poka.
Kako to vem? Tudi moja kristalna krogla (tista za "šloganje") deluje na podoben princip.
p.s.: Ne čakaj predolgo na preskok iskre, če nimaš na glavi tistega mrežastega ščita za delo s kosilnico na nitko. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tesla95 Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 2:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Najprej sem hotel to vprašati na Slo-Techu, pa kakor opažam, se zadnje čase razmere tam slabšajo (moderatorji so strožji, člani se nesramneje vedejo), pa ni glih forum za elektriko... Pa sem mislil, da pa tale elektronik.si mora biti ziher bolj profesionalen v elektroniki, kot ST. Pa sem se očitno krepko zmotil, mislim takega odziva pa nikakor nisem pričakoval, a je tukaj sploh kakšen resen član? Jaz vprašam popolnoma resno vprašanje, vidva pa začneta neke p*zdarije ven metat. Če ne znata odgovorit, potem sploh ni treba odgovarjat, bom pa pač na ST-ju vprašal, če tukaj ni nikogar resnega, ki bi znal odgovoriti na moje vprašanje. Pa če ne znata malo pomislit, iskra je pač močnejša (glasnejša) in me zanima kako dodana sol vpliva na to. To, da naj si preberem kaj več o kondenzatorjih je popolnoma neumen in nesmiseln odgovor, tisto o kroglah in pokalnem plinu pa.. ...a je to kakšen 5 letnik napisal?
Lp  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 2:45 am Naslov sporočila: |
|
|
@tesla95
Na tem forumu so kar se tvojih težav tiče " razmere" še slabše kot na ST. Moderatorji so še strožji, člani pa še bolj nesramni. Si moreš mislit?  _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tesla95 Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 2:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
@tesla95
Na tem forumu so kar se tvojih težav tiče " razmere" še slabše kot na ST. Moderatorji so še strožji, člani pa še bolj nesramni. Si moreš mislit?  |
ja a ni res? poglej kakšne odgovore sem dobil, bi bil ti zadovoljen? ali misliš, da bi moral pri 17ih vedeti že vse, kar se tiče elektronike? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.14 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 5:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Tesla, kondenzatorje, ki jih ti izdeluješ so uporabljali že sredi 18 stoletja. Reče se jim Laidenova flaša . Informacije išči v tej smeri.
To tvoje pokanje je sorazmerno naboju kondenzatorja. To pa je sorazmerno kapacitivnosti kondenzatorja in napetosti.
Q=C*U
Večji je Q, bolj poči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4222 Aktiv.: 17.83 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 8:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Glej lepo smo ti dali nasvet da si preberi nekaj začetkov , da boš sploh znal vprašati kaj hočeš . Laidnove flaše bi našel že nekje čisto na začetku.
Mimogrede taki poskusi so lahko precej nevarni _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.14 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
lucca, sigurno ga je že vžgalo in to večkrat. Tako, kot tebe, če si se igral s vžigom pri avtomobilu ali motorju. Za enkrat sta živa še oba. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tesla95 Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 9:16 am Naslov sporočila: |
|
|
@borber
ja saj ravno to pravim, takole je:
imel sem "ladinovo flašo" 0.85nF, napetost je bila kakih 20-30kV, primešana je bila sol
potem sem imel še flašo 1.65nF, napetost je bila enaka, brez soli, "počilo" pa je manj - ravno zato me zanima, kljub manjši kapaciteti in enaki voltaži je prva flaša bolj "usekala", kot druga, ko pa sem dodal sol še v drugo, pa je bil pok dosti glasnejši. glede na to, da imajo nekateri kondenzatorji hitrejši izpraznitveni čas, sem pomislil, da če je dodana sol, da v krajšem času sprosti vso energijo, kot brez dodane soli.
glede tega, če me je zrukalo: tele flaše me za enkrat še niso, ker sem jih komaj nekaj dni delal, upam, da me tudi ne bojo, ker so po moje dosti bolj smrtonosne od vžiga motorja. me je pa enkrat flyback sam ruknil in to skozi ohišje tvja na zgornjem delu, ne vem, sicer kako je to možno ampak je očitno nekje prebijalo, to je bilo, ko sem bil še manjši in me je kar vrglo z omare, ko sem bil gor med naslanjanjem na tv zrukalo me je tudi 230, že ne vem kolikokrat, ne štejem več, pa kondenzatorji 320V, ko sem jih meril, pa trafoti, pa še marsikaj... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Laidnova flaša, kondenzator, mora imeti dve elektrodi, ploskvi, ki sta ločeni z izolatorjem. Če je na zunanji strani Al folija in v flaši tekočina, mora ta biti prevodna. To se pravi, da jo moraš soliti ali pa ji dodati kakšno kiselino. Čista voda je izolator, ki ne prevaja in torej si brez druge elektrode oziroma brez kondenzatorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tesla95 Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
hm, se pravi, da moraš imeti izolator, ki prevaja? ampak tudi s čisto vodo dobim neko kapaciteto, verjetno zaradi kakšnih snovi v vodi? sem pa mislil, da mora biti izolator čim manj prevoden, da zdrži večjo prebojno napetost... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 10:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Če nič ne razumeš, pa v flašo vlij vino. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tesla95 Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
borber je napisal/a: |
Če nič ne razumeš, pa v flašo vlij vino. |
se pravi, kaj je potem sploh izolator pri taki vrsti kondenzatorja? voda ali plastika od plastenke? ali oboje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni