www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Svetilnost T5 fluorescentk proti LED razsvetljavi
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bojkoker
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2012 15:14
Aktiv.: 0.12
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 14, 2012 3:12 pm    Naslov sporočila:  Svetilnost T5 fluorescentk proti LED razsvetljavi Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Eno vprašanje imam. Kdo mi ve povedati, kako naj ugotovim naslednje:

V akvariju imam T5 fluorescentke 2x24W. Kako izračunati, (oziroma ali obstoji kakšen pretvornik), koliko lumnov mi dasta ti dve žarnici da vem, koliko metrov LED traku moram dati v akvarij, da bo svetloba enako močna? - zaradi rastlin, ki potrebujejo dovolj svetlobe.
Pri fluorescentni razsvetljavi je namreč tako, da je potrebno akvarij osvetliti s 0,5 do 1W/liter vode. Za nekako 100 litrski akvarij imam sedaj 48W. Koliko bi moral dati recimo dati tehle LEDIC da dobim enako intenzivno razsvetljavo?
Hvala

forest70
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00
Aktiv.: 2.86
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 14, 2012 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker uporabljaš razsvetlavo zaradi rastlinja moraš upoštevati tudi barvni spekter, ker je ta zelo pomemben! Ni vse v luksih.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojkoker
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 14, 2012 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

forest70 je napisal/a:
Ker uporabljaš razsvetlavo zaradi rastlinja moraš upoštevati tudi barvni spekter, ker je ta zelo pomemben! Ni vse v luksih.

To vem, ja, samo nisem hotel vsega pisati. Evo konkretnega primera:
V akvariju z 2x24W T5 bi nadomestil obstoječo razsvetljavo T5 z LED in sicer bi dal 60% bele svetlobe s 6000K in po 20% modre in rdeče svetlobe.
Kakšni predlogi?

skat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 12:10
Aktiv.: 2.03
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 14, 2012 4:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fluorescentne žarnice imajo svetlobni izkoristek od 30 pa do -80 lm/W, novejše verjetno še več. Mislim da lahko računaš z okoli 50.
bojkoker
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 14, 2012 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

skat je napisal/a:
Fluorescentne žarnice imajo svetlobni izkoristek od 30 pa do -80 lm/W, novejše verjetno še več. Mislim da lahko računaš z okoli 50.

Hvala, tole je že kar precej koristen podatek. Torej ima ena 24W žarnica tu nekje 1200 LM?
Ve kdo mogoče še to povedati, če je kakšna razlika, če torej dam v akvarij namesto tprej 2x24W fluorescentk, za 2400 lm LEDic? Ali se slučajno pri LED računa to drugače. Se mi zdi, da ima meter dolg trak s 60 LED dobrih 1000 lm. Bi potemtakem odgovarjalo to dolžini recimo 2,5 metra LEDic?

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.89
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2012 12:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trak, ki si ga podal ima okoli 600lm/m in barvni indeks okoli 65, kar je v primerjavi s T5 podno. Razen, če daš okoli 4m tega traku.

Ne boš našel LED traka, ki ti bo nadomestil T5. Naredi si v lastni režiji s power LED različne valovne dolžine in takrat bo bolje kot T5.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.75
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2012 1:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S T5 fluorescentkami se led trakovi res ne morejo primerjati.
bojkoker
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2012 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrigon je napisal/a:
..............Ne boš našel LED traka, ki ti bo nadomestil T5. Naredi si v lastni režiji s power LED različne valovne dolžine in takrat bo bolje kot T5.

Drži, se popolnoma strinjam. Vsekakor se da zmiksat barvne spektre po svojem okusu pa vrsti rastlin in ribic primernega. Ima morda kdo od vas tule kakšen podatek, kakšno valovno dolžino recimo potrebujejo svetlobe rastline v akvariju? Nekje sem to že bral pa upam, da enkrat najdem

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.84
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2012 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nekaj nisi povedal kar je zelo važno :

kako globok akvarij imaš ?

svetloba mora biti rumeno-zeleni spekter (gro-lux slyania stil )

sicer si poišči

http://www.google.com/search?q=aquarium&sitesearch=www.candlepowerforums.com

bojkoker
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2012 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:
nekaj nisi povedal kar je zelo važno :

kako globok akvarij imaš ?

svetloba mora biti rumeno-zeleni spekter (gro-lux slyania stil )

sicer si poišči

http://www.google.com/search?q=aquarium&sitesearch=www.candlepowerforums.com

Krasna pomoč, hvala ti. Samo treba je znati napisati, ane Smile Bom pregledal vse tole.
Drugače pa....nameravam spremeniti razsvetljavo v dveh manjših akvarijih:
Dolžina, širina, višina: 58x30x40 in 80x35x43
Bom videl kaj res piše na teh linkih. Če se pa kak stručko najde, ki pa tudi že ve pa zna svetovati glede potrebnih valovnih dolžin (pa morda celo ima linke na take LED) pa globoko dobrodošel pa HVALA

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.89
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2012 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imel sem akvarij in nadomestil T8 fluo z LED. Uporabil pa sem večinski delež čiste bele barve in kombiniral še z malo rdeče modre in zelene. Šlo se mi je bolj za vizuelni učinek. Ker je bilo svetlobe veliko, so rastline rastle zelo hitro.
Torej ni vse v valovni dolžini, biti mora zadostna svetloba. Če pa vse uskladiš, pa boš imel preveč dela z odstranjevanjem rastlinja.
Jaz sem moral mesečno kar na veliko rezati preveč razrasle rastline.
Potem sem pričel prakticirati bolj s počasi rastočimi plazilkami in mahom. Mehko listnatne pa sem odstranil zaradi hitre rasti.

piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.44
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2012 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klorofil ne absorbira v rumeno zelenem spektru in je ta del za rastline bolj neuporaben. Zato pa so listi zeleni. Za rastline potrebuješ rdeč in moder del spektra.
Tudi spektri gro sijalk imajo precejšno intenziteto v modrem in rdečem delu spektra.

edit: http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/lighting/38014-lighting-spectrum-photosythesis.html

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.84
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2012 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pri akvarijih je tako da ni ravno tako simpl matematike

prvo imaš OKOLJE :
na to je vezana vrsta(sladka , salomurnica , morska ) in barva vode (specifična jezera (npr tanganika ), blatna riževa polja(labirintovci) , džungla (tinin) , trdota voda (npr za diskuse) , ph , količina kisika .......

potem RASTLINJE
na to so vezane rastline ( take ki plavajo po vrhu npr kot vodna leča , haloge , trava ki so različnih barv in zahtevajo različno svetlobo )

potem imaš še ŽIVALI
odvisno od vsega predhodnega (imaš pa tu razne prehranjevalne , razmnoževalne cikle , modra svetloba zjutraj , rdeča zvečer .... )

in spektri v vodi se zelo različno absorbirajo glede na prej omenjeno ...

piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.44
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2012 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem napisal glede klorofila. Tudi predlagana Sylvania gro-lux ima maksimuma v modrem in rdečem delu spektra.
V rumeno zelenem delu absorbira fikocianin v cianobakterijah, ki niso ravno začelene gostje v akvariju. Jaz se jih lotim kar z antibiotikom Shhh

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojkoker
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2012 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrigon je napisal/a:
Imel sem akvarij.............

Hvala fantje, forumi res pomagajo. Tudi na Aquanubisu teče vzporedno tale tematika pa ko kaj primernega tule izvem, povem še tam, da bodo še drugi vedeli.
Ja... jaz imam 6 akvarijev pa ene 35 let akvaristike za sabo. S T8 sem tudi jaz preklopil. Najprej na T5 pa ne pri vseh akvarijih. Dva imam še s "staro svetlobo" pa ker se žarnice itaq morajo po nekako pol leta menjat (upad svetilnosti ali nekaj takega...pač, iztrošijo se), grem nekje po novem letu....no, ko bom vedel vse o LED, kar me zanima, precej tega je še za raziskat, zato sem res vesel vseh sort nasvetov in mnenj... grem na LED v teh 2 akvarijih. Tudi meni rastline ponekod kar divjajo. Jaz jih moram skoraj tedensko rihtat. Kar precej dela je s tem, res. Ampak, je pa lepo. Še lepše bo, ko akvarijskim prebivalcem ponudim nekaj boljšega. In vem, da bo LED boljša varianta. Čeprav v startu res nekoliko dražja zadeva ampak, kot sem na Aquanubisu zapisal: Res je tudi, da je investicija v LED instalacijo nekoliko dražja [(sploh še, če kupijete pri nas - predlagam, da se mi na privat oglasi še kdo, ki bi rad imel LED pod svojim pokrovom pa združimo stroške poštnine....pri treh naročenih enakih zadevah je celo marsikje cena nekaj malega nižja po kosu pa skupaj naročimo, ko pride do tega) Jaz bom tole "gradil", ko bom vse do potankosti imel naštudirano. Kaj točno je tisto res pravo in kod je najceneje] AMPAK na dolgi rok se bolj izplača. Ob nabavi pravih LEDic je ponekod njihova življenska doba tudi do 30.000 ur! OK, če vzamemo v zakup, da njihova "moč" z leti upada pa da je potem povprečje recimo, če odštejemo še druge dejavnike le kakšnih 20.000 ur......
Naj si vsak sam izračuna, če je priporočljivo recimo fluorescentke menjat na pol leta, za kolikokrat dlje imamo LEDice. Po mojem pa, da je računica, čeprav vsi pišejo, da je ni. Upam si trditi, da je bodočnost razsvetljave v akvarijih v LED tehnologiji. Lahko da bodo poštudirali še kaj boljšega, z večjim izkoristkom ampak zaenkrat je vsaj zame LED boljši, IN.

Ja, vem, ni vse v valovni dolžini, je pa kar nekaj. Zato vse to sprašujem, da bom vedel naprej kako in kaj. Malo zvem tu, malo tam, precej na netu.... Svetlobe nameravam dati dovolj, akvarijskim prebivalcem. Zaenkrat sem že tako daleč, da imam 100%-ni odgovor, koliko lumnov ima ena T5 24W sijalka. Odvisno tudi od barvnega spektra bele svetlobe ampak
tule je odgovor. Pa res tudi na embalaži piše, sem preveril. Takole piše na ovoju od NARVE 24Wtne T5 -
LT24WT5 HQ 076 NATURE superb - 1300 lm
LT24WT5 958 HQ BIO vital - 1400 lm

Zanima me res, če kdo ve povedat tole:
TALE ZADEVA me precej zanima. Traku je 5 metrov. Lumnov kot piše 3600 do 4200. Vzemimo povprečno 4000. Če torej dam 3,375 metra traku, je to 2700 lm (pozna kdo trakove z malo močnejšim številom lm/m?) In če seštejem zgornje lumne s T5 je to 1300+1400=2700lm. Bo to torej enakovredno? Je zadeva res primerljiva ali bom, kar se malo bojim, od LED dobil malo manj, kot pokaže matematika? Kakšne izkušnje, ideje, predlogi....

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 486 dni