www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Koliko ur na dan dela bojler - grelec vode

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mr3000
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 21 Dec 2012 15:09
Aktiv.: 0.01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2012 3:17 pm    Naslov sporočila:  Koliko ur na dan dela bojler - grelec vode Odgovori s citatom

Oj,

zanima me ali lahko izmerim porabo bojlerja. Ne zanima me samo trenutna poraba ampak tudi koliko ur na dan dela.

Imam merilnik porabe vendar se mora priklopiti v vtičnico.

Iz stene gre kabel direktno v bojler tako da ni vtičnice. Ali lahko ta kabel odklopim in vmes naredim vtičnico? Potem bi pa na vtičnico priklopil elektronski merilec porabe. Ali pa je tukaj tok premočan da bi se lahko igral s tem?

Kaj pa če bi namestil nekaj na signalno lučko ki prikazuje kdaj dela grelec bojlerja. Da bi tam naštimal nek uporček al ne vem kaj?? nekaj kar je poceni.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 5.99
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2012 5:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzameš eno staro elektro(nsko)mehansko uro (namizno na 1,5V baterijo), tisto kocko par cm s kazalci. Nato ji napraviš simpl usmernik namesto baterije (preko blok kondenzatorja, upora, diode in res malega elektrolita za glajenje ter njemu paralelno zenerce od 1,5V), ki ga priklopiš na tlivko bojlerja.

Ko tlivka dela, ura dobiva napajanje in dela, ko pa ne pa ne. Tako vidiš v kolikem času naredi ura en obrat (12h delovanja bojlerja). Po tem podatku preračunaš čas na en mesec in pomnožiš podatek z močjo grelca (piše na bojlerju sticker) in imaš točno porabo bojlerja na mesec ...

To je ena taka ideja; izvedba pa je malo kočljiva, ker moraš zadevo izolirat proti vodi in eventuelni elektrokuciji tistega, ki se tušira Mr. Green
Nazaj na vrh
Waldo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50
Aktiv.: 1.47
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2012 10:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem pred časom počel isto stvar. Kabel sem v bojlerju odklopil in nanj povezal daljši kos kabla. Enako sem naredil z bojlerjem. Na oba podaljška sem priklopil kabelsko vtičnico in vtikač, vmes pa dal konradov digitalni števec porabe, ki meri tudi obratovalne ure. Vse skupaj sem dal na kopalniško polico v bližini, da ni prišlo v stik z vodo.
Meritev sem izvajal tri mesece, po tem času sem spet vzpostavil prvotno stanje.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2012 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem pa kar mali elektromehanski števec delovnih ur vgradil v bojler.
HK 30 230V, cca 25eur.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zamot1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 15:11
Aktiv.: 0.66

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 26, 2012 7:10 pm    Naslov sporočila:  Merilnik porabe. Odgovori s citatom

Pri Conradu kupiš merilnik porabe (okoli 12 €) pa je rešen problem!
Nazaj na vrh
sundancer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Avg 2004 22:30
Aktiv.: 1.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 26, 2012 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://github.com/mrizvic/bojler/
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni