|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Sre Dec 26, 2012 10:39 pm Naslov sporočila: SSD diski, Trim funkcija in Win XP |
|
|
//*** razdeljeno iz Kaj počnem December 2012 ***//
Na svojem več kot 6 let starem prenosnem računalniku sem nagradil strojno opremo - škatla je dobila nov SSD.
Sprememba v hitrosti je dejansko taka, kot da bi kupil nov računalnik. Res nisem pričakoval takšne pohitritve. Verjetno še kar nekaj časa ne bo potrebe po zamenjavi računalnika (s čimer sem tako ali tako zelo zadovoljen). Da le SSD ne bo odpovedal poslušnosti .
Sem pa po dolgem času naredil korak naprej in zamenjal primarni OS na prenosniku z OpenSuse Linux-om. Na stacionarni škatli ga uporabljam že par let brez težav, na prenosniku pa je do sedaj kraljeval Windows XP. Na prenosniku sem naredil dual boot, ampak bo Linux primarni sistem, Windows XP pa bodo prišli prav za kakšne razvijalske programe, ki (še) ne delajo pod Linux-om.
_________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.53 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Dec 26, 2012 11:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ha, tudi jaz.
Kaj, dobil 1.8 inch SSD 120GB za Della D420, na katerega sem enostavno prenesel obstoječe Win XP. Sedaj bo moral pa še kar nekaj časa delati .
Krasen 12 colski strojček, za potovanja in še kaj.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dumr666 Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 23:30 Prispevkov: 409 Aktiv.: 2.51 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 26, 2012 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz grem pa jutr po nov prenosnik Asus k75 notr pa pride intlov 180 gb SSD
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Čet Dec 27, 2012 12:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
Ha, tudi jaz.
Kaj, dobil 1.8 inch SSD 120GB za Della D420, na katerega sem enostavno prenesel obstoječe Win XP. Sedaj bo moral pa še kar nekaj časa delati .
Krasen 12 colski strojček, za potovanja in še kaj. |
SSD-ji ne marajo ravno XP-jev kolikor vem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.99
|
Objavljeno: Čet Dec 27, 2012 12:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Andrej64 je napisal/a: |
SSD-ji ne marajo ravno XP-jev kolikor vem. |
Od kje ti to?
Intel 310 120GB in Samsung 830 256GB delata prav lepo, iz prve roke.
Je pa priporočljivo instalirati pripadajoč SW in ročno (ali po nastavljenem urniku) periodično zaganjati TRIM.
Pa seveda določene nastavitve popravit, kar je najenostavneje preko omenjenega SW.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Čet Dec 27, 2012 12:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Deluje že lepo, samo koliko časa bo napram W7 recimo. W7 in novejši podpirajo funkcijo TRIM, ki je za SSD-je bistvenega pomena. Ta zadeva skrbi, da se podatki na SSD vedno zapisujejo tam kjer se spominske celice najmanj obrabljene, skratka skrbi za čim manjšo in enekomerno obrabo celotnega diska. Če OS te funkcije ne podpira (kot npr. XP) se podatki na SSD zapisujejo "od začetka" tako, da bodo na primer najprej odpovedale ravno te prve celice, medtem, ko bodo ostale še dokaj v dobrem stanju.
Sicer je pa tukaj bolj lepo razloženo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Čet Dec 27, 2012 12:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Očitno površno bereš:
Citiram: |
Je pa priporočljivo instalirati pripadajoč SW in ročno (ali po nastavljenem urniku) periodično zaganjati TRIM. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.53 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Čet Dec 27, 2012 3:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Deluje že lepo, samo koliko časa bo napram W7 recimo. W7 in novejši podpirajo funkcijo TRIM, ki je za SSD-je bistvenega pomena. ........ |
Koliko časa bo delal bom še videl. Zaenkrat dela brez vsakršnih problemov in seveda neprimerno hitreje.
1.8 colske PATA diske, po sprejemljivi ceni in ustrezne kapacitete, ni ravno lahko dobiti.
Najnovejši OCZ SSD diski pa naj ne bi več potrebovali trim-a.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bpavsic Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.79 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Dec 27, 2012 9:06 am Naslov sporočila: |
|
|
@Jaka57
Kateri OCZji? V namiznem in prenosniku imam OCZ Vertex 4 - 256GB (je ta model vmes?). Je pa res, da imam na obeh Win7.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Čet Dec 27, 2012 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
@bpavsic: iščem in iščem vendar ne najdem.
Včeraj (danes ) sem pregledoval Net zaradi Trim-a in Windowsow XP in prišel do posta, češ da novejši OCZ diski ne potrebujejo več podpore Trim-a v operacijskem sistemu.
Danes sem od cca. 8h naprej iskal ta forum oz. ta post in ga nikakor ne najdem, za povrh pa je en cel kup prispevkov, kjer avtorji trdijo, da SSD diski nikakor ne znajo "Trimat" sami od sebe!?
Sem se pa naučil marsikaj, kar se tiče SSDjev in Windowsov XP.
V glavnem sploh ni tako kritično, kot nekateri pišejo. Potrebna je samo pravilna inštalacija particije in potem od časa do časa pobrisati že vpisane, vendar neuporabljene, sektorje, za kar obstajajo enostavna orodja npr. zastonj CCleaner in FreeSpaceCleaner_FF.
In še do enega priporočila sem prišel, za SSDje oz. OSe, ki ne podpirajo Trim-a, naj bodo zasedeni do največ 70% celotne kapacitete.
Je pa na Netu takih in drugačnih prispevkov okoli SSDjev, da te na koncu res glava boli, preden izluščiš iz vsega kaj je res in kaj ne, tudi take kjer trdijo, da imajo v strojih prve SSdje, to se pravi že nekaj let, ki tudi slučajno nimajo Trim-a in jim še vedno delajo tako kot na začetku!?
Ti imaš Win 7, torej skrbi naj ne bi bilo, če imaš le vključen Trim, kajti nisem čisto prepričan, če se ta funkcija (servis?) samodejno zažene, ko zazna SSD disk.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
What is an SSD.pdf |
Velikost datoteke: |
116.76 KB |
Downloadano: |
3 krat |
Priprava particije za Windows XP |
|
 Download |
Partition alignment importance under Windows XP.pdf |
83.63 KB |
3 krat |
|
 Download |
Quick and Dirty Windows XP SSD Howto.pdf |
31.27 KB |
3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Čet Dec 27, 2012 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
TRIM v win7 se zažene, ko prvič poženeš ocenjevanje sistema. Takrat OS zazna in predela vse za SSD.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Čet Dec 27, 2012 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
... ki je za SSD-je bistvenega pomena. Ta zadeva skrbi, da se podatki na SSD vedno zapisujejo tam kjer se spominske celice najmanj obrabljene, skratka skrbi za čim manjšo in enekomerno obrabo celotnega diska. Če OS te funkcije ne podpira (kot npr. XP) se podatki na SSD zapisujejo "od začetka" tako, da bodo na primer najprej odpovedale ravno te prve celice, medtem, ko bodo ostale še dokaj v dobrem stanju. |
Ni res. Ta trditev bi držala, če NAND flash ne bi imel nad sabo nobenega kontrolerja, se pravi - če ne bi imel kontrolerja, ki izvaja wear leveling.
TRIM funkcija nima dosti skupega z wear levelingom, ampak je tam zato, da SSD kontrolerju pove, kateri sektorji v file systemu (FAT16/32, NTFS in podobni) niso več v uporabi. Zakaj? Ko nekdo pobriše datoteko, podatki fizično na NANDu še vedno obstajajo - (podobno kot pri principu reševanja podatkov pri klasičnih diskih - magnetna sled še obstaja).
TRIM funkcija torej sporoča SSD kontrolerju, kateri podatki ne bodo več uporabljeni, SSD kontroler pa jih potem lahko pobriše in s tem prispeva, k večjih hitrosti pisanja na SSD disk.
Jaka57 je napisal/a: |
In še do enega priporočila sem prišel, za SSDje oz. OSe, ki ne podpirajo Trim-a, naj bodo zasedeni do največ 70% celotne kapacitete. |
Tudi sam bi dal tako priporočilo!
Sem avtor flash translation layerja za embedded sisteme in detaljno poznam interno delovanje SD cardov, eMMCjev, SSDjev, CompactFlashev in podobnih reči, ki bazirajo na NANDih
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Čet Dec 27, 2012 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Umnik je napisal/a: |
TRIM funkcija nima dosti skupega z wear levelingom, ampak je tam zato, da SSD kontrolerju pove, kateri sektorji v file systemu (FAT16/32, NTFS in podobni) niso več v uporabi. Zakaj? Ko nekdo pobriše datoteko, podatki fizično na NANDu še vedno obstajajo - (podobno kot pri principu reševanja podatkov pri klasičnih diskih - magnetna sled še obstaja).
TRIM funkcija torej sporoča SSD kontrolerju, kateri podatki ne bodo več uporabljeni, SSD kontroler pa jih potem lahko pobriše in s tem prispeva, k večjih hitrosti pisanja na SSD disk.
Sem avtor flash translation layerja za embedded sisteme in detaljno poznam interno delovanje SD cardov, eMMCjev, SSDjev, CompactFlashev in podobnih reči, ki bazirajo na NANDih  |
Ja in za to, da sem prišel do tega, sem potreboval kar nekaj ur, na forumu pa imamo človeka, ki to pozna v nulo!?
Torej, potrebno je kar nekaj časa, da se ponovno zapiše podatek v sektor, ki je bil že zapisan in ni več v uporabi glede na kazalo (indeks v FAT tabeli) in zaradi tega se bistveno zmanjša hitrost prenosa podatkov, v nekaterih primerih pride celo do daljšega časa kot je to potrebno pri klasičnih diskih.
In to je ključni problem pri SSDjih ne pa obraba spominskih celic.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bjakop Neznanec

Pridružen-a: Pet 18 Jan 2013 12:46 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2013 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam imam nekaj GB SSD diska v prenosniku, vendar ne opazim nobene razlike. Je možno, da ga ne izkoriščam, ker je gor še vedno tovarniški Lenovo operacijski sistem?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dumr666 Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 23:30 Prispevkov: 409 Aktiv.: 2.51 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2013 11:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
najbrž imaš hibridni disk. Tu se ne pozna toliko na hitrosti. Pozna se ko imaš sistem in programe naložene na njem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 1 dni