www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomoč pri CNC-ju

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nikol
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2013 10:34
Aktiv.: 0.02
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 2:11 pm    Naslov sporočila:  Pomoč pri CNC-ju Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

dobil sem starega robota (3osi) brez elktronike in bi ga rad oživel. Uporabljal ga bom za hobi rezkanje. Sedaj iščem elektroniko, ki jo rabim (driverje za motorje in ostalo).
Malo sem že prebiral forum ampak, ker sem začetnik v tem rabim vašo pomoč.
Ali mi lahko pomagate pri izbiri kaj vse rabim.
Hvala.

Podatki o encoderju in motorju so na sliki.

2013-01-03 23.09.45.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1008.24 KB
 Pogledana:  1 krat

2013-01-03 23.09.45.jpg

2013-01-03 23.10.28.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  856 KB
 Pogledana:  0 krat

2013-01-03 23.10.28.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.93
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za pomoč ti bo svetoval Kroko.Si pogledal njihovo stran.
Nazaj na vrh
nikol
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

andrejj je napisal/a:
Za pomoč ti bo svetoval Kroko.Si pogledal njihovo stran.

Sem ja ampak, če prav razumem imajo samo krmilnike za koračne motorje in ne za servo motorje.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70740.64

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
jvolk
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14
Aktiv.: 3.14
Kraj: okolica Divače

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2013 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Materiala je bolj tako tako, mogoče se da še kakšnega spackat skupaj, kaka tiskanina je še, ker sem si takrat vzel 4 zase, ampak jih nisem naredil.

Če imaš čas čakat, ti raje svetujem da počakaš na nov HW. Delam en servo krmilnik z LPC1751, ki je bolj primeren mikrokontroler kot AVRji, ker ima že HW pwmje za motor, vmesnik za enkoder in take stvari.

Drugače so pa kar veseli tudi z raznimi UHU variantami.

Mogoče kje piše koliko voltni so tvoji motorji? Je še kaka nalepka kje? Ima motor kakšno oznako?

Enkoder zgleda da ne bo tak problem povezat. Mu daš napajanje (5V), A je A signal, B je B signal, C je verjetno index (pride enkrat na obrat). Zgleda da ima 500 korakov na obrat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2013 3:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
nikol
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2013 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej hvala lepa za pomoč.

Danes sem zadevo rastavil in preveril na motorjih - žal nimajo drugega podatka- o napetosti ne duha in sluha.

Kroko - sej to sem mislil, sem se narobe izrazu. Driverje ima UHU kolker sem na hitro preveril ali ne ?

Sicer se pa ne mudi pri dveh malih navihancih v hiši je prosti čas itak nekaj kar občasno obstaja.
Confused
Nazaj na vrh
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.71
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2013 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej si še Linux CNC, s tem se da marsikaj krmilit, ne vem kakšnega robota imaš, ampak videl sem ene 2 ki so jih krilili z linuxcnc. Za razliko od odstalih podobnih zadev je ta zastonj, odprtokoden in ima servo zanko lahko tudi znotraj samega programa (kot vem imajo vsi ostali programi kot izhod step/dir, servo zanka pa teče v samem krmilniku).

V vsakem primeru pa, kot so že drugi napisali, rabiš najprej servo drajver.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni