www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Regulator moči transformatorja (elektronski variak)?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
smajly
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Jan 2011 14:15
Aktiv.: 0.24
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 8:21 am    Naslov sporočila:  Regulator moči transformatorja (elektronski variak)? Odgovori s citatom

Pozdravljeni.
Kot sem v naslovu napisal me zanima, ali je kaj takega sploh mogoče (seveda brez uporabe dejanskega variaka Smile ). Če ima kdo kakšno idejo kako, bi prosil tudi za shemo.

Lp, Nejc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vucboj01
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Mar 2011 17:08
Aktiv.: 0.32
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 12:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa kaj takega, kar je na spodnjem linku?

http://web.tiscali.it/i2viu/electronic/variac.htm

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
smajly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 1:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.
Pri iskanju na internetu sem že naletel na to shemo, samo me zanima če je stvar izvedljiva z manj transformatorji, ali še bolje brez transformatorjev.
Našel sem tudi spodnjo shemo, samo ne piše katere diake in triake se uporablja. Zanima me tudi kakšna je vloga drugega triaka v tem vezju, saj nima uporabljenega ˝gate˝ pina?

variak.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  592.51 KB
 Pogledana:  9 krat

variak.jpg

Nazaj na vrh
smajly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še to: zraven slike je pisalo, da če želim doseči reguliran izhod izmenične napetosti, pač ne uporabim mosta.
Nazaj na vrh
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj so trafoti tak problem ? Nekaj zelo primernih sem dal Volk-u , pa še ločilni variak dobiš .....z dvema trafotoma.
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.88

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 4:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

iskra je napisal/a:
Kaj so trafoti tak problem ? Nekaj zelo primernih sem dal Volk-u , pa še ločilni variak dobiš .....z dvema trafotoma.

Ločilni transformator bi pa zares rabil, brez variaka. Že vidim, da bo potreben obisk pri Volk-u. Wink
Pa še Iskra ima neko škatlo za mene. Very Happy

smajly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Sami trafoti niso tak problem, večji problem je cena Very Happy . Drugače pa me zanima če bi bilo kaj takega izvedljivega elektronsko tudi zato, da ne bi rabil enega univerzalnega napajalnika (npr. variaka), ampak bi lahko v vsak ˝projekt˝ ki ga naredim vgradil svoj regulator moči.

Lp, Nejc
Nazaj na vrh
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 09, 2013 8:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebastiant je napisal/a:
iskra je napisal/a:

Ločilni transformator bi pa zares rabil, brez variaka. Že vidim, da bo potreben obisk pri Volk-u. Wink
Pa še Iskra ima neko škatlo za mene. Very Happy

Najenostavneje vežeš dva trafota skupaj recimo 220->24>24->220 ... no zate pa bomo ja našli kakega ta pravega ločilnega... Wink , škatlo pa moram še napolniti saj ni lepo da s Primorske odideš z napol prazno (ne napol polno) škatlo Shocked Kaj bodo rekli prijatelji , da sem slabši od G..... Wink

6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2013 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

smajly je napisal/a:
...Našel sem tudi spodnjo shemo, samo ne piše katere diake in triake se uporablja. Zanima me tudi kakšna je vloga drugega triaka v tem vezju, saj nima uporabljenega ˝gate˝ pina?
Diak bo najverjetneje dober kakršenkoli. Delujoč Wink. Za triake pa... no, obstajajo tudi verzije, ki jih proizvajalci reklamirajo kot "high inductive load". Shema je verjetno povzeta od tukaj, stran 7. Tam, kot je videti, je "gate" povezan takole:

Offtopic: tudi z "regulatorjem" iz sesalca za prah si lahko pomagaš...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2013 12:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo to veš, da nobena od teh rešitev ne daje na breme sinusne napetosti. Torej nobena od teh rešitev ne more popolnoma zamenjati variaka.
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2013 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstajajo tako imenovani magnetni ojačevalci. Pri njih z enosmernim tokom skozi prvo navitje spreminjamo nasičenje jedra transformatorja in s tem induktivnost drugega navitja. To je vezano zaporedno s bremenom in priključeno na izmenični vir.
Več je povedanega in pokazanega na tem linku.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni